Atšilus orams mūsų mažylis pradėjo kosėti. Temperatūros jis neturi, jaučiasi gerai, ir gydytojai sako, kad plaučiai švarūs. Kas jam galėtų būti? Gal kvėpavimo takus dirgina užterštas oras?

Jei bronchai ir plaučiai švarūs, reikia atlikti išsamius tyrimus. Vaiko būklę turi įvertinti šeimos gydytojas ir nusiųsti pas reikiamus specialistus.

Kosulio priežastys būna įvairios. Jei vaikutis sloguoja, nosies sekretas nuteka į kvėpavimo takus – tuomet būna kosulys. Priežastis gali būti ir virškinimo sistemos sutrikimas, vadinamasis refliuksas.

Įtakos gali turėti ir užterštas oras, bet tik tiems vaikams, kurie turi alerginių problemų. Pavyzdžiui, užterštas oras, automobilių išmetamos dujos susijungia su žiedadulkėmis ir sudaro žmogaus kvėpavimo takams pavojingus kompleksus. Jie labai alergizuoja, ypač jei vaikas ar suaugęs žmogus yra alergiškas žiedadulkėms. Ar jis alergiškas – turi nustatyti alergologas.

O gal vaikutis neseniai pradėjo lankyti darželį? Tuomet kosulį gali provokuoti psichogeninės priežastys: šis kosulys pasireiškia tais atvejais, jei vaikas į darželį nenori eiti.

  Liuda PLIUŠKIENĖ

Vakarų ekspresas