Prieš mėnesį pagimdžiau. Bent kol kas net pagalvoti nenorėčiau apie kitą nėštumą. Toliau vartoju tuos pačius kontraceptikus, kuriuos man išrašydavo prieš kelerius metus, kol neplanavau nėštumo. Nežinau, ar teisingai elgiuosi. Bet dar labiau neramu dėl antibiotikų, kuriuos išrašė mano odontologė, kai nuėjau pas ją “iškeltu” dantimi. Per skausmą ją net užmiršau informuoti, kad maitinu kūdikį. Kokių medikamentų negalima vartoti, kol žindai kūdikį?
Virginija, 21 m.

Ukmergės ligoninės akušerė-ginekologė
Danutė Kalinauskienė:

– Neturėjau nė vienos pacientės, kuri tepraėjus tik mėnesiui po gimdymo būtų pradėjusi vartoti kontraceptikus. Bent jau rekomenduojama, kad pirmoji sueitis būtų ne anksčiau kaip po šešių savaičių pagimdžius. Yra vienintelis kontraceptikas, registruotas Lietuvoje, kurį galima vartoti maitinančiai motinai, todėl klausimas, ką ši moteris vartoja? Juolab dabar labai griežtai laikomasi nuostatos, kad ir kontraceptiką turi paskirti gydytojas, negalima jo tiesiog pasiskirti sau. Maitinančiai moteriai galima saugotis nuo nepageidaujamo nėštumo vienintelėmis progestininėmis kontraceptinėmis piliulėmis “mini-pill”.

Jei gydytojas paskyrė antibiotiką ir žinojo, kad moteris maitina kūdikį, reikia manyti, paskyrė tinkamą antibiotiką, kurį galima vartoti maitinančiai mamai. Beje, yra dalis ir plataus spektro antibiotikų, kuriuos galima maitinančioms mamoms vartoti. Gydytojas visuomet prisiima atsakomybę už paskirtą receptinį vaistą. Dalį antibiotikų galima vartoti ne tik maitinančiai, bet ir nėščiai moteriai.

Kai kuriuose vaistuose nuo peršalimo irgi gali būti komponentų, kurie nepageidautini, kad patektų į pieną. Visada tenka vertinti ligos žalą ir kiek kenksmingų kūdikiui medikamentų pateks į pieną. Bendra nuostata, kad dėl bet kokio vaisto tiek nėščiajai, tiek gimdyvei reikia tartis su gydytoju. Net iš pažiūros nekalto vaisto negalima vartoti savo nuožiūra. Jei pradėsite gilintis į vaisto anotaciją, beveik kiekvienoje bus nurodyta, kad negalima vartoti nėštumo metu.

Vis dėlto dalį šių vaistų, įvertindami riziką, poreikį mes skiriame nėščiajai. Negalima kategoriškai sakyti: “Šį medikamentą vartok drąsiai, o šito – jokiu būdu!”

Prisimenu vieną pacientę, ji berods buvo nėščia. Kažkas iš gydytojų tarsi leido vienkartinai išgerti paracetamolio, nes buvo temperatūra pakilusi. Ji gėrė paracetamolį po tabletę tris kartus per dieną (ir ne vieną dieną), nes jai dažnai galvą skaudėjo. Moteriai buvo rimtų kepenų pakenkimų. Kartais pacientės iš gydytojų rekomendacijų padaro nelogiškų išvadų. Todėl ir kartoju, kad kiekvienu atveju ir nėščiajai, ir žindyvei reikia tartis su gydytoju – tuomet nepakenksite nei kūdikiui, nei sau.
 

Lietuvos sveikata