Vitamino D trūkumas organizme, kada verta sunerimti?

Vitaminas D yra mums gyvybiškai svarbus, todėl turime nuolat rūpintis, kad jo atsargos mūsų organizme neišsektų. Būtent jis padeda mums geriau įsisavinti kalcį bei fosforą, kurie labai reikalingi mūsų kaulų tankiui, dantims ir gerai savijautai. Yra žinoma, kad natūraliai vitamino D gauname šiltuoju metų laiku būdami saulėje, tačiau gyvenant Lietuvoje, ne taip dažnai turime galimybę pasidžiaugti puikiais saulėtais orais, dėl to, kad užtikrinti šio svarbaus vitamino reikiamą kiekį organizme, tenka nuolat vartoti vitamino D papildus. Jis tirpsta reaguodamas su riebalais ir dalyvauja apykaitos procesuose bei skatina metabolizmą. Vitaminas D labai naudingas ir mūsų širdies veiklai, nervų sistemai bei imuninės sistemos stiprinimui.

Dalinai, apie 10-15 procentų, rekomenduotinos vitamino D paros normos, galime gauti iš maisto produktų, pavyzdžiui kiaušinio trynių; menkių kepenų; riebios žuvies; aliejaus; sviesto; avokadų; grūdinių kultūrų ar pieno produktų. Didesnio kiekio šio vitamino negalime gauti natūraliai, nes tuomet reikėtų minėtų produktų suvalgyti labai didelį kiekį.

Kai mums trūksta vitamino D, atsiranda bendri organizmo negalavimai, tokie kaip raumenų silpnumas, nerimas, galvos skausmai, nuolatinis nuovargio jausmas ir silpni bei slenkantys plaukai. Laiku nesureagavus, gali išsivystyti daug rimtesnės problemos ir net ligos. Suaugusiems gali išsivystyti depresija ir kognityviniai sutrikimai, sutrikti širdies veikla ar kamuoti chroniškas nuovargis, nervinė įtampa, dėl kurios silpsta mūsų imuninė sistema, ko pasekoje, mūsų organizmas nesusidoroja su virusais. Taip pat dėl vitamino D trūkumo, gali vystytis ir vėžinės ląstelės, kurios progresuoja ir laiku nesureagavus, gali virsti rimta diagnoze.

Labai svarbu, kad vaikai nuo pat mažens gautų reikalingą vitamino D kiekį, nes jis yra svarbus ne tik kaulų vystymuisi, bet ir raidai. Jei vaikui nuo mažens trūksta vitamino D, tuomet gali išsivystyti rachitas, sulėtėti augimo procesas ir neteisingai vystytis kaulai bei raumenys. Taip pat sutrinka medžiagų apykaita, kuomet blogai yra pasisavinamas kalcis bei fosforas. Tad iki 2 metų amžiaus, vitaminas D yra gyvybiškai svarbus, nes nuo jo priklauso ir nervinės sistemos vystymasis. Tad, kaip žinoti ar jūsų mažyliui trūksta vitamino D? Vieni pagrindinių simptomų, rodančių, kad jam būtinas šis papildas yra tai, jog jūsų mažylis nenoriai valgo, vemia, prastai tuštinasi, daug prakaituoja, jam džiūsta burna ar pasireiškia širdies ritmo sutrikimai. Jei pasireiškia bent pora iš šių simptomų, tuomet būtina nedelsti ir kreiptis į gydytoją, kuris atlikęs visus reikalingus tyrimus, identifikuos problemą, paskirs gydymą ir tiksliai nurodys, kokiomis dozėmis jam duoti vitaminą D, esant jo trūkumui.

Suaugusiems žmonėms, vitamino D trūkumas yra nustatomas atlikus specialų testą. Jei jo rezultatas parodo mažiau nei 30 ng/ml vitamino D koncentraciją jūsų organizme, tuomet yra nustatomas jo trūkumas ir paskiriamas gydymas, kuris padės sumažinti nepageidaujamus simptomus ir palaipsniui papildyti vitamino D atsargas iki reikalingos koncentracijos ar rekomenduotinos normos ribų. Pradėjus gerti vitamino D papildus, rekomenduotina kuo dažniau būti saulėje, nes taip greičiau vyks jo pasisavinimas. Ypač tai aktualu besilaukiančioms ir maitinančioms moterims ir senyvo amžiaus žmonėms. Dėl tikslaus vitamino D papildų vartojimo, dozavimo visuomet pravartu pasitarti su šeimos gydytoju, kuris ne tik patars, bet ir stebės jūsų savijautos gerėjimo procesą.

Galima teigti, jog vitamino D trūkumą gali padėti įveikti suplanuotos atostogos saulėtuose kraštuose, tad galite derinti organizmo gaunamą naudą su malonumu ir taip pagerinti savo fizinę bei psichinę sveikatą. Tačiau svarbu prisiminti, kad per atostogas pora savaičių pasilepinę saulės voniomis, neprikaupsite orgnizme vitamino D visiems metams ir grįžus reikės pasirūpinti, kad jo nepritrūktų.