Žalioji arbata: penki privalumai figūros atžvilgiu

Anksčiau mūsų kraštuose žalioji arbata buvo egzotika. O dabar jos galima
rasti bet kurioje parduotuvėje. Visi žino, kad šią arbatą gerti sveika, bet ne
visi žino, kad ji nepamainoma ir siekiant gražinti savo figūrą, rašo žurnalas
„Dobryje sovety“.

Šiandien yra žinoma daugiau nei 300 žaliosios arbatos rūšių. Geros žaliosios
arbatos lapelių spalva ryški, jie būna minkšti, vienos formos, tankūs, sunkiai
sutrinami tarp pirštų, ant jų galima pamatyti ryškų kraštelių dantytumą. Žalioji
arbata normalizuoja cholesterolio ir cukraus kiekį kraujyje, stiprina
kraujagyslių sieneles, mažina arterinį kraujospūdį. Ji tonizuoja nervų sistemą
ir suteikia energijos, o svarbiausia – padeda lieknėti.

1. Kalis – vienas iš svarbiausių organizmo makroelementų, kurio gausu
žaliojoje arbatoje. Jo žaliojoje arbatoje yra 1,5 karto daugiau nei džiovintuose
abrikosuose. Metant svorį šis elementas yra gyvybiškai svarbus – jis stimuliuoja
inkstų veiklą, skatina juos išskirti riebalų skilimo produktus bei skysčių
perteklių, kuris dažnai būdingas antsvorio turintiems organizmams.

2. Vitaminas C ne tik skatina organizmą aktyviau deginti riebalus, bet ir
apsaugo nuo šio proceso metu susidarančių laisvųjų radikalų. Žaliojoje arbatoje
vitamino C yra 4 kartus daugiau nei citrinose ir 10 kartų daugiau nei juodojoje
arbatoje. Šis stiprus antioksidantas neleidžia laisviesiems radikalams naikinti
ląstelių membranų sienelių bei jungiamojo audinio struktūrinio baltymo kolageno,
todėl lieknėjimo proceso metu oda neatrodo nukarusi.

3. Vitaminas P garsėja savo antioksidaciniu poveikiu ir stiprina
analogišką vitamino C poveikį. Pagal sukauptą jo kiekį žaliosios arbatos
lapeliai lenkia visus kitus žinomus augalus. Graikiškuose riešutuose vitamino P
yra 61 vienetas, o žaliojoje arbatoje – 85 vienetai. 3-4 šios arbatos puodeliai
patenkina vitamino P paros poreikį tiems, kurie meta svorį.

4. Žaliosios arbatos katechinai – jie padeda mažinti svorį ir pasižymi
vitamino P aktyvumu. Pagal poveikį jie yra 10 kartų stipresni už vitaminą E bei
K0 kartų stipresni už vitaminą C. Juodojoje arbatoje katechinai yra neaktyvioje
rūgštinėje formoje.

5. Kofeinas skatina medžiagų apykaitą ir poodinių riebalų skaidymą.
Arbatos lapeliuose jo yra 1,5-3 kartus daugiau nei kavos pupelėse, jis veikia
švelniau, neskatina pulso dažnėjimo, nesukelia nemigos, nes yra išskiriamas ne
kaip atskira medžiaga, o komplekse su taninais.