Kelios mano draugės papildomų kilogramų atsikratė pasidariusios maisto toleravimo testą ir žarnyno valymą. Tačiau apie šiuos būdus esu girdėjusi įvairiausių nuomonių. Ar tiesa, kad vieną kartą išbandžius žarnyno valymą jį teks kartoti?
Mingailė


Atsako specialistė
“Viva Gym” sporto klubo mitybos specialistė Renata Stantcheva:

– Prieš griebiantis tokių priemonių patarčiau įsiklausyti į savo organizmą.
Blogo maisto nėra, o antsvorio problemos kyla dėl neapskaičiuotų jo kiekių. Pradėję sportuoti galite valgyti viską, ko tik širdis geidžia, tačiau mityba turi būti subalansuota. Organizmas pats jaučia, ko jam trūksta, ir siunčia signalus.

Dabar labai populiarus žarnyno valymas turi ir kitą pusę. Atliekant procedūrą, išvalomos visos bakterijos, net ir gerosios. Labai dažnai po žarnyno valymo žmonės susiduria su rimtomis sveikatos problemomis, nes išvaloma visa žarnyno mikloflora, o atstatyti jo veiklą beveik neįmanoma.

Natūralu, kad ant žarnyno nusėda įvairiausių medžiagų, bet norint jas išvalyti galima gerti įvairių žolelių arbatų, skatinančios medžiagų apykaitą, ar valomųjų skysčių. Galų gale, yra sportas ir suderinta mityba.
Vieną kartą atlikus žarnyno valymo procedūrą, ją teks vėl kartoti, nes prasideda žarnyno disfunkcija, užkietėja viduriai. Žinoma, visiems sakoma, kad galima vaistinėje nusipirkti bakterijų, išgerti tabletę ir viskas bus gerai. Bet tai tik reklama. Tokie preparatai dažniausiai skiriami po antibiotikų kurso. Bet kai žarnynas išvalomas visiškai, atstatyti visą bioveiklą, kad jis normaliai funkcionuotų, reikia labai daug laiko. Tabletės šiuo atveju bevertės.

Žinoma, toks būdas daugelį suvilioja savo paprastumu. Nuėjau, sumokėjau ir rezultatas po kelių valandų minus penki kilogramai, kitą kartą dar minus penki. Ir taip minimaliomis pastangomis turi tobulą figūrą. Bet kiek ilgai laikysis efektas? Du, tris mėnesius, po to vėl viskas iš naujo. Niekas negalvoja apie pasekmes, svarbiausias tikslas – po mėnesio įlįsti į per ankštą rūbą. Vieną kartą gal ir nieko tokio, bet kartą paragavus, norėsis daugiau. Antsvoris užauga ne per mėnesį ar du, bet per kelerius metus. Todėl tikėtis per labai trumpą laiką ištirpinti visas riebaliukų sankaupas neverta. Tam reikia laiko ir neskubėti. Tik teisingai numestas svoris negrįš.

Lietuvos sveikata