+5
-2
+3
Raniberl – greita ir efektyvi pagalba esant padidėjusiam skrandžio rūgštingumui

Padidėjęs skrandžio rūgštingumas – dažna sveikatos problema, su kuria tikriausiai yra susidūręs kiekvienas iš mūsų. Nemalonus rūgšties skonis burnoje, deginimo jausmas už krūtinkaulio, skausmas ir diskomfortas ,,po duobute“ – tipiniai su padidėjusiu skrandžio rūgštingumu susiję simptomai. Vis dėl to pasitaiko atvejų, kuomet minėta patologija pasireiškia ir netipiniais simptomais bei požymiais.

Tai – įvairios kvėpavimo sistemos problemos, kosulys, vėmimas, skausmas krūtinėje, pilvo pūtimas, skrandžio sienelės išopėjimas, skausmingas skrandžio sienelės raumenų susitraukimas. Padidėjusį skrandžio rūgštingumą gali sukelti labai įvairios priežastys. Dažniausios jų – vaistai (pvz. priešuždegiminiai preparatai), alkoholis, rūkymas, netaisyklingi maitinimosi įpročiai, stresas. Retesnės – nėštumas, nutukimas, amžiniai virškinimo sistemos pakitimai, užsitęsęs ar epizodinis badavimas, greitas maistas. Kadangi padidėjusio skrandžio rūgštingumo simptomai gali atsirasti bet kam ir gana dažnai, reikėtų žinoti dažniausiais padidėjusi skrandžio rūgštingumo priežastis ir stengtis jų išvengti bei savo vaistinėlėje visada turėti vaistų, padedančių sumažinti nemalonius ir reikšmingai gyvenimo kokybę pabloginančius simptomus.

Kokį preparatą pasirinkti?

Vienas iš pirmo pasirinkimo preparatų padidėjusiam skrandžio rūgštingumui malšinti yra ranitidinas (Raniberl). Šis vaistas priklauso H2 receptorius blokuojančių medikamentų grupei. Ranitidinas (Raniberl) tiesiogiai sumažina rūgšties gamybą skrandžio sienelės ląstelėse. Vaistas yra greitai reabsorbuojamas virškinamąjame trakte. Didelis privalumas yra tai, kad vaistas pradeda veikti labai greitai: efektas pajuntamas jau praėjus 30-60 min. po suvartojimo, maksimalus poveikis pasireiškia praėjus 1-2 val. po suvartojimo. Tai yra kur kas greičiau, nei, tarkim pavartojus kitus gana dažnai skiriamus preparatus – protonų pompos inhibitorius (PPI) (pvz. omeprazolį).

Priešingai nei PPI, H2 receptorių blokatoriai (pvz. ranitidinas (Raniberl)) netrikdo mineralų įsisavinimo žarnyne (t.y. nesukelia hipokalcemijos ir nedidina kaulų lūžių rizikos, nesukelia hipomagnezemijos, galinčios pasireikšti raumenų spazmais, širdies ritmo sutrikimais), nedidina tam tikrų sunkių žarnyno infekcijų rizikos (Clostridium difficile), yra gana nebrangūs, saugūs ir patogūs naudoti. Įprasta ranididino (Raniberl) dozė yra 300 mg, ją galima suvartoti per 1 ar 2 kartus dienoje.