Miegojimo poza: nepakankamai įvertintas veiksnys sveikatai ir miego kokybei

Miegas užima bene trečdalį mūsų gyvenimo: suaugusiam žmogui rekomenduojama miegoti 7-9 val. per parą. Dažniausiai stokojame ir siekiame kontroliuoti gerai savijautai ir sveikatai užtikrinti reikalingą miego valandų kiekį, t. y. kiekybinį faktorių, stengdamiesi optimaliai pailsinti kūną ir protą, tačiau miego kokybė yra taip pat labai svarbi.

Puikų miegą ir žvalią, darbingą dieną nulemia nemažai veiksnių: patalpos, kurioje miegame, oro temperatūra bei drėgmė, tamsa, tyla ir kitų dirgiklių nebuvimas, palaikoma šilta kūno temperatūra, kurią gali garantuoti pasirinkta kokybiška miegamojo tekstilė, mėlyną šviesą skleidžiančių ekranų prieš užmiegant vengimas bei maisto ir gėrimų pasirinkimas – šie turėtų neapsunkinti žarnyno veiklos ir nekelti budrumo. Atrodo, kad ir taip yra nemažai kuo pasirūpinti, tačiau liko neįvardintas veiksnys, apie kurį dažnas nė nepagalvojame – tai palankiausių miegui pozų praktikavimas, turintis didelę reikšmę miego kokybei. Nors visą naktį vis sujudame ir mūsų miego pozos kinta, tačiau vedini žinojimo ir sąmoningo pasirinkimo, galime suformuoti naujus įpročius, kurie ilgainiui leis pasiekti puikių rezultatų.

Populiariausios miego pozos: vaisiaus padėtis, miegojimas ant šono, pilvo ir nugaros

Vaisiaus padėtis. Miego poza, imituojanti vaisiaus (gimdoje) padėtį, kai miegama ant šono, o keliai sulenkti ir pritraukti prie sulenktų alkūnių, smakras – prie plaštakų, yra populiariausia miego poza. Ji turi daug privalumų ir tinka kenčiant apatinės nugaros dalies skausmus, rekomenduojama nėščiosioms, be to, ji padeda sumažinti knarkimą. Ši padėtis turi kelis trūkumus, atsižvelkite į juos: jeigu kūne yra daug įtampos, susilenkimas gali trukdyti giliam kvėpavimui. O jeigu jūsų sąnarius iš ryto vargina sąstingis ir skausmas, miegojimas embriono pozoje gali simptomus dar labiau sustiprinti.

Miegojimas ant šono. Pasirodo, miegojimas ant šono, o ypač – kairiojo – yra išties naudingas. Tai ne tik padeda sumažinti knarkimą, bet ir puikiai veikia virškinimą, gali sumažinti rėmens rūgštingumo problemas. Buvo atliktas tyrimas, kuriame tirta 10 žmonių grupė, valgydinta daug riebalų turinčiu maistu. Tiriamieji pirmąją naktį miegojo ant dešiniojo šono, o antrąją – ant kairiojo. Paaiškėjo, kad miegojimas ant dešiniojo šono padidino rėmens skausmus ir skrandžio refliuksą, o miegant ant kairiojo to pastebėta nebuvo, todėl galima manyti, kad keisti dešinįjį šoną į kairįjį, arba bent jau juos kaitalioti nakties metu gali būti naudinga. Dar vienas vertingas patarimas kenčiantiems nugaros skausmus – miegant ant šono, tarp blauzdų ir kelių pasidėkite pagalvę – taip išlyginsite klubų padėtį, atpalaiduosite įtampą nugaros raumenų ir stuburo srityse.

Miegojimas ant pilvo. Jei reikėtų reitinguoti miego padėtis, gulėjimas ant pilvo pretenduotų į  naudų sąrašo pabaigą. Nors tai gera padėtis knarkimo ar miego apnėjos rizikų atvejais, deja, miegojimas ant pilvo gali sukelti kaklo ir nugaros skausmus, bereikalingai apkrauti raumenis ir sąnarius, todėl tikėtina, kad atsibusite ne pailsėję, o pavargę.

Miegojimas ant nugaros. Miegojimas ant nugaros, išsitiesus, yra pats naudingiausias sveikatai. Taip ilsisi stuburas, puikiai jaučiasi klubai ir keliai, net jei tai – opi jūsų kūno vieta. Miegant ant nugaros mums padeda net gravitacija, o stuburo ašis išlaiko tolygią kūno padėtį, dėl to mažėja ir nereikalingas spaudimas nugarai ar sąnariams. Miegant ant nugaros labai naudinga po keliais pasikišti pagalvę: tai padės išlaikyti sveiką, žmogaus prigimčiai būdingą stuburo linkį. Žinoma, čia taip pat labai svarbu ergonomiškas, jūsų poreikius ir sveikatos indikacijas atitinkantis lovos čiužinys. Ryškus miego ant nugaros pozos trūkumas yra tik linkusiems knarkti ar patirti miego apnėją: tokioje pozicijoje atsipalaidavęs liežuvis ir veido raumenys gali trikdyti laisvą oro judėjimą kvėpavimo takuose.

 

Tinkamiausios miego pozos radimas

Sveikatos specialistai įvardina, kurios miego pozos yra tinkamiausios daugumai, tačiau jų priskaičiuojama bene 18 ir jos teikia skirtingas naudas. Jei kenčiate skausmą konkrečioje kūno vietoje ar turite kitų individualių sveikatos problemų, verta pasitarti su šeimos gydytoju ir kineziterapeutu, kaip, koreguodami savo miego pozas bei pasitelkdami pagalbines priemones, tokias kaip pagalvėlė po keliais, galite veiksmingai jas išspręsti. Tikėtina, kad rezultatai nebus akivaizdūs per vieną naktį, bet verta išbandyti. Jums gali padėti miego dienoraščio vedimas, kuriame pastebėsite dėsningumus, padėsiančius suprasti, kas veikia, o kas – ne.

Kiekvienas žmogus yra skirtingas ir svarbu, kad darytumėte tai, kas tinka jūsų kūnui ir atitinka jūsų miego poreikius. Galbūt tai, kaip miegate dabar, pasirinkote instinktyviai, ir tai, išties, geriausiai tarnauja jums, tačiau išbandykite naują pozą ir bent jau įsitikinsite senosios teikiamomis naudomis ir ar jų pakanka.