Penki natūralūs skausmo malšinimo būdai

Tikriausiai kiekvienam iš mūsų tekę patirti skausmą. Kartais nereikia griebtis vaistų – pakanka ir natūralių skausmo malšinimo būdų. Pirmiausiai reikėtų išmėginti juos, o tik tuomet, jei reikia, griebtis vaistinių preparatų.

Rozmarinų eterinis aliejus

Liaudies medicina teigia, kad rozmarinų eterinis aliejus gali padėti sumažinti raumenų skausmą, mažinti raumenų įtampą ir silpninti traukulius. Šiandien atliktas ne vienas mokslinis tyrimas, kuriuo įrodytas teigiamas rozmarinų eterinio aliejaus poveikis, pasireiškiantis, kai kovojama su skausmu. Vieno tyrimo rezultatai teigia, kad rozmarinų eterinis aliejus padėjo sumažinti skausmą tiems pacientams, kurie nutraukė stiprių nuskausminamųjų preparatų vartojimą. Pasirodo, rozmarinų vaistinėje augalinėje žaliavoje esančios medžiagos gali veikti opioidinius receptorius, kurie randami mūsų smegenyse. Šie receptoriai susiję su skausmo pojūčiu.

Gvazdikėliai

Gvazdikėliai – seniai žinoma priemonė, padedanti mažinti dantų skausmą. Jei suskaudo dantį ir vizito pas gydytoją odontologą tenka palaukti, tuomet skausmą sumažinti gali gvazdikėlių aliejus. Pasirodo, kad gvazdikėlių aliejaus poveikis gali prilygti benzokaino gelio poveikiui. Gvazdikėlių eterinį aliejų reikėtų skiesti kokybišku augaliniu aliejumi – tai puiki naminė priemonė nuo dantų skausmo.

Joga ir tempimo pratimai

Ne vienas mokslinis tyrimas įrodė, kad joga ir panaši lengva fizinė veikla, pavyzdžiui, tempimo pratimai, gali padėti sumažinti spazminius pilvo apačios skausmus, jaučiamus per mėnesines. Lengva fizinė mankšta taip pat mažina nugaros apačios skausmus, padeda kovoti su lėtinio skausmo sindromu. Joga ypatinga tuo, kad jos metu atliekama ne tik mankšta, bet ir mokomasi taisyklingo kvėpavimo, atsipalaidavimo ir specialių savipagalbos pratimų. Šis kompleksas gali padėti sumažinti ir ūminius, ir lėtinius skausmus. Geriausia, kai lengva fizinė veikla atliekama reguliariai – bent po pusvalandį per dieną.

Kvėpavimo pratimai

Įrodyta, kad kvėpavimo pratimai ne tik padeda mažinti stresą, gerinti nuotaiką ir atsipalaiduoti. Taisyklingai kvėpuojant organizmas geriau aprūpinamas deguonimi, o tai lemia aktyvesnę endorfinų gamybą. Būtent endorfinai mažina skausmo, nerimo ir dirglumo pojūtį bei suteikia laimės pojūtį. Kvėpavimo pratimai ypatingai rekomenduojami gimdymo metu, kai gyvenime patirtas skausmas gali pasiekti savo piką. Vis dėl to kvėpavimo technikos naudingos bet kada, kai kamuoja skausmas ir nerimas ar kyla panikos atakos rizika.

Ciberžolės ekstraktas

Viena iš veikliųjų ciberžolės ekstrakto sudėtinių dalių vadinama kurkuminu. Tai ypatinga biologiškai aktyvi medžiaga, kurią fitoterapeutai rekomenduoja lėtinius skausmus patiriantiems ir uždegiminėmis ligomis sergantiems pacientams. Tai ne tik natūralus maisto dažiklis, bet ir šiandien labai populiari maisto papildų sudėtinė dalis. Kurkuminas mokslininkų buvo išskirtas prieš daugiau nei šimtmetį, tačiau iki šiol atrandama vis naujų naudingų jo savybių. Viena iš jų – gana stiprus priešvėžinis veikimas, kuris šią biologiškai aktyvią medžiagą daro dar patrauklesne ir labiau pageidaujama mūsų kasdienėje mityboje.

Kai natūralios priemonės nepadeda

Ūminis skausmas gali užklupti netikėtai, o natūralios priemonės ne visuomet pakankamai veiksmingos, Tuomet į pagalbą skuba vaistiniai preparatai. Dolmen 25 mg geriamasis tirpalas paketėlyje skirtas skausmui malšinti. Jis priklauso vadinamųjų nesteroidinių vaistų nuo uždegimo (NVNU) grupei. Jis vartojamas trumpalaikiam simptominiam lengvo ir vidutinio stiprumo ūminiam skausmui, tokiam kaip raumenų ar sąnarių skausmui, skausmingų mėnesinių (dismenorėjos), dantų skausmui malšinti. Šis vaistas skirtas suaugusiems pacientams. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Pasveik.lt informacija