Skausmingų mėnesinių gydymas – durys į šviesesnį gyvenimą

Anksčiau į mėnesinių skausmą daug dėmesio nebuvo kreipiama. Šiandien suprantama, kad mėnesinių skausmai moterį vargina ne tik fiziškai, bet ir emociškai. Nors mėnesinių skausmas arba mediciniškai vadinama dismenorėja vidutiniškai trunka iki 2-3 dienų per mėnesį, tai vis tiek labai reikšmingas laikotarpis. Juk šiuolaikinės moterys labai aktyvios – jos dirba, mokosi, sportuoja, užsiima savo mėgstamomis veiklomis ir tiesiog džiaugiasi gyvenimu. Tad tikrai nesvarbu, koks moters amžius ir kuo ji užsiima – svarbiausia, kad ji jaustųsi gerai net ir prieš tas dienas ar menstruacijų metu. Tad kaip būtų galima palengvinti mėnesinių skausmus?

Kas gi ta dismenorėja?

Dismenorėja – tai skausmingos mėnesinės, tiksliau, simptomų kompleksas, kurio viena pagrindinių „sudėtinių dalių“ yra būtent spazminiai gimdos skausmai. Jie būna paties įvairiausio intensyvumo – nuo lengvo maudimo iki sunkiau pakeliamo skausmo, kuris trukdo ir dirbti, ir mokytis, ir užsiimti bet kokia kita mėgstama veikla.

Vis dėlto spazminis skausmas yra tik vienas iš galimų simptomų. Pasirodo, kad sunkesnės eigos sutrikimų turinčios moterys kenčia ir nuo įvairių virškinimo sutrikimų – pykinimo, vėmimo, viduriavimo, pilvo pūtimo, apetito pasikeitimų, šleikštulio ir t.t. Gali kamuoti ir migreninis galvos skausmas, ir nuovargis, ir silpnumas, ir varginanti nuotaikų kaita. Itin sunkiais atvejais būdingas karščiavimas, visiškas darbingumo praradimas ar net alpimas.

Dismenorėjos gydymo poreikis labai priklauso nuo to, kiek ji vargina moterį ir kiek šis cikliškas pasikartojimas kenkia jos gyvenimo kokybei. Svarbiausia, kad reprodukcinio amžiaus moterys netylėtų ir apie sunkesnes dienas prieš mėnesines ar menstruacijų metu būtinai informuotų savo šeimos gydytoją ir (arba) gydytoją ginekologą.

Kaip klasifikuojama dismenorėja?

Dismenorėja skirstoma į dvi pagrindines grupes:

  • Pirminei dismenorėjai būdingas funkcinis gimdos (pilvo apačios) skausmas, kuris nesusijęs su jokia organine patologija. Šio tipo skausmai dažniausiai kamuoja jauno amžiaus moteris ir įprastai prasideda susireguliavus jų menstruacijų ciklui, t.y. maždaug po metų nuo pirmųjų mėnesinių. Būdingas bruožas – skausmas sutampa su mėnesinių pradžia ir trunka nuo vienos iki trijų parų.
  • Antrinei dismenorėjai jau būdingos įvairios organinės lyties organų patologijos. Tai yra susirgimo simptomas, kuris praneša apie tam tikras ligas, pavyzdžiui, endometriozę, uždegimą, besiformuojančius gerybinius ir piktybinius darinius ir t.t. Moterims gali skaudėti ir po chirurginės operacijos ar patirtos traumos, netaisyklingai įstatytos spiralės ir panašiai.

Kaip paplitusi dismenorėja?

Įvairių apklausų ir statistinių tyrimų duomenimis dismenorėja kamuoja net iki 50-60 procentų moterų. Kai kur užsimenama, kad skausmingos mėnesinės nevargina vos 10 procentų laimingųjų, o itin skausmingos dienos kas mėnesį kartojasi taip pat kas 10 moteriai. Šiuo atveju kalbama apie tokį skausmą, kuris reikšmingai trikdo moters darbingumą, todėl tos dienos gana dažnai praleidžiamos tiesiog lovoje.

Kalbant tik apie pirminę dismenorėją, skaičiai iš tikrųjų glumina – pasirodo, ji diagnozuojama net iki 70-90 proc. mergaičių, paauglių ir jaunų moterų, o net iki 10-20 procentų aptinkama itin sunki dismenorėja, kurios metu jos negali eiti į mokyklą, į universitetą, sportuoti ir gyventi normalų socialinį gyvenimą. Tad iš šių skaičių nesunku suprasti, kad dismenorėja yra gana didelė problema, kurią reikėtų spręsti.

Nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (NVNU) – pirmo pasirinkimo vaistai dismenorėjai gydyti

Pirminės dismenorėjos atveju dažniausiai skiriami NVNU ir (arba) sudėtiniai hormoniniai preparatai. Viena populiariausių vaistinių medžiagų – deksketoprofenas (Dolmen 25 mg geriamasis tirpalas paketėlyje), kuris veiksmingai mažina skausmą ir uždegimą. NVNU veikimo mechanizmas susijęs su prostaglandinų sintezės sumažėjimu dėl ciklooksigenazės slopinimo. Konkrečiai, slopinamas arachidono rūgšties virsmas cikliniais endoperoksidais. Be to, prostaglandinų sintezės slopinimas gali turėti įtakos ir tokiems uždegimo mediatoriams kaip kininai, tokiu būdu tiesioginį poveikį papildydamas netiesioginiu. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Vaistininkė R.Foktienė