+0
-1
-1
Kodėl sausą ir drėgną kosulį reikia gydyti skirtingai?

Kosulys – vienas dažniausių skundų, dėl kurių kreipiamasi į šeimos gydytoją. Labai svarbu mokėti teisingai skaityti kosulio ženklus – tik tuomet jo gydymas bus efektyvus.

Kas yra kosulys?

Kosulys – tai apsauginis organizmo mechanizmas. Kosulys yra staigus ir energingas oro iškvėpimas per burną. Tai natūralus refleksas, kurio metu susitraukia kvėpuojamieji raumenys ir tokiu būdu iš kvėpavimo takų pašalinami įvairūs svetimkūniai ir žalingos medžiagos.

Kosulys kyla dėl trachėjos arba bronchų receptorių sudirginimo. Sudirginti šiuos receptorius gali pačios įvairiausios medžiagos ir patogenai, pavyzdžiui, kvėpavimo raumenys staigiai susitraukia į kvėpavimo takus patekus dulkėms, virusams, bakterijoms, aštrioms dujoms, nešvarumams, žiedadulkėms ir t.t. Kosulys gali būti įvairių infekcinių ir alerginių ligų simptomas. Staigiai atsiradęs ir stiprus kosulys taip pat gali pranešti apie tai, kad kvėpavimo takuose atsirado svetimkūnis, kurį būtina kuo greičiau pašalinti.

Kaip gydyti sausą, o kaip – drėgną kosulį?

Peršalus ir pradėjus kosėti, labai svarbu atidžiau įsiklausyti į kosulio pobūdį. Koks kosulys – ar sausas, ar drėgnas? Ar kosulio metu atkosėjama produktų ar ne? Ar kosulys paviršinis, dirginantis ar gilus ir sunkus? Nuo to, kokio pobūdžio kosulys, priklausys ir kosulio gydymas.

Paprastai peršalimo ligų pradžioje kamuoja sausas ir dirginantis kosulys, kurio metu neatkosėjama jokių produktų. Šioje ligos stadijoje svarbu gerti kuo daugiau skysčių, gydyti kitus virusinės infekcijos simptomus ir pakankamai ilsėtis. Jei sausas kosulys labai vargina ir neleidžia miegoti, keletą parų galima vartoti kosulį slopinančius vaistinius preparatus. Dėl jų vartojimo geriau pasitarti su gydytoju ar vaistininku, nes tokius vaistus reikia vartoti labai atsargiai ir gana trumpai. Svarbu: sauso kosulio negalima gydyti atsikosėjimą lengvinančiais vaistiniais preparatais, nes bronchų sekretas gali pradėti kauptis kvėpavimo takuose.

Apie trečią – ketvirtą ligos dieną kosulys tampa drėgnas, produktyvus, ne toks dirginantis. Drėgnas kosulys paprastai yra sveikimo ženklas – tai reiškia, kad peršalimo liga gydoma tinkamai, o su atkosėjamu bronchų sekretu pašalinami kvėpavimo takų ligų sukėlėjai ir pats perteklinis sekretas. Drėgnas kosulys gali būti paviršinis, kai atkosėjama daug skystų skreplių ir jie atkosėjami lengvai. Tačiau drėgnas kosulys gali būti ir giluminis, kai atkosėti skreplius labai sunku, jie klampūs ir lipnūs, o jų kiekis sąlyginai nedidelis. Jei yra poreikis suskystinti atkosėjamą bronchų sekretą, tuomet galima vartoti atsikosėjimą gerinančius vaistinius preparatus. Jie gali palengvinti giluminį ir drėgną kosulį – tokiu atveju atkosėti suskystintą bronchų sekretą bus žymiai lengviau. Viena populiariausių vaistinių medžiagų, tinkamų drėgno kosulio gydymui, yra ambroksolio hidrochloridas.

Flavamed tabletės yra gleives skystinantis vaistas, vartojamas sergant kvėpavimo sistemos ligomis. Šis vaistas  skirtas vaikams nuo 6 metų, paaugliams ir suaugusiems. Flavamed vartojamas sergant ūmiomis ir lėtinėmis plaučių ir bronchų ligomis, kai susidaro klampios gleivės. Jis suskystina klampias gleives ir jos gali lengviau pasišalinti. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai. Svarbu: Drėgno kosulio jokiais būdais negalima slopinti, nes tuomet bronchų sekretas gali pradėti kauptis kvėpavimo takuose.