Arterine hipertenzija sergantys vyrai neretai skundžiasi erekcijos sutrikimais. Įvairių autorių duomenimis, tarp arterine hipertenzija sergančių pacientų erektilinė disfunkcija (ED) nustatoma 35-68 proc. atvejų. Šiems pacientams erekcijos sutrikimai daugiausia būna kraujagyslinės kilmės, t. y. sąlygoti nepakankamos kraujotakos. Erekciją sąlygojanti vazodilatacija
labiausiai priklauso nuo endotelio funkcijos ir azoto oksido išskyrimo (angl. „endothelium-dependent”).
Nustatyta, kad ED yra ankstyvas endotelio disfunkcijos požymis ir pasireiškia maždaug 5 metais anksčiau, nei koronarinė širdies ar išeminė smegenų liga. Tai galima paaiškinti mažesniu varpos arterijų diametru. Nenuostabu, kad vyresnius vyrus ED vargina daug dažniau nei jaunesnius. Be to, jeigu tarp 60-69 metų amžiaus vyrų arterine hipertenzija serga maždaug pusė, tai tarp vyresnių kaip 75 metai – jau trys ketvirtadaliai.
Kita vertus, patys vaistai nuo hipertenzijos gali sutrikdyti erekciją. Literatūroje nurodoma, kad apie 25 proc. atvejų ED priežastis arterine hipertenzija segantiems vyrams yra medikamentinis gydymas.

Nebivololio poveikis arterine hipertenzija sergančių vyrų erektilinei funkcijai

1 pav. Tarptautinės erektilinės funkcijos skalės balų pokytis gydant nebivololiu.

Lytinė sfera yra labai svarbus gyvenimo kokybės rodiklis, todėl pasireiškus ED arterine hipertenzija sergantys vyrai neretai nutraukia gydymą vaistais nuo hipertenzijos. Taigi šeimos gydytojas būtinai turėtų paklausti paciento apie lytinę funkciją. Literatūros apžvalgose nurodoma, kad mažiausiai erekciją sutrikdo angiotenzino receptorių blokatoriai, jie net gali sumažinti esamą ED. O β adrenoblokatoriai priskiriami tai vaistų grupei, kuri gana dažnai sutrikdo erekciją. Literatūros duomenimis, ED dažnis gydant šios grupės vaistais svyruoja nuo 3,1 iki 65,9 proc.

Nebivololio poveikis arterine hipertenzija sergančių vyrų erektilinei funkcijai

2 pav. Patenkinamų lytinių santykių dažnio pokytis gydant nebivololiu.

Kaip β adrenoblokatoriai gali sutrikdyti erekciją? Tikslus mechanizmas nėra žinomas, bet literatūroje pateikiama keletas hipotezių. Sumažėjus sistoliniam kraujospūdžiui dėl sklerozuotų varpos arterijų kraujotaka tampa nebepakankama. Antra vertus, (β adrenoreceptorius yra fermentas adenilatciklazė, katalizuojantis adenozintrifosfato (ATP) virtimą cikliniu adenozinmonofosfatu (cAMP), kuris svarbus vazodilatacijai.
β adrenoblokatoriai yra šio fermento antagonistai, todėl sumažina vazodilatacijai būtino cAMP kiekį. Manoma, kad selektyvieji β adrenoblokatoriai šiuo požiūriu turėtų būti saugesni.
Ar visi β adrenoblokatoriai vienodai slopina vyrų erektilinę funkciją? Pastaruoju metu atlikta nemažai tyrimų, kuriuose buvo vertinamas nebivololio ir kitų β adrenoblokatorių poveikis arterine hipertenzija sergančių vyrų lytinei funkcijai.
Nebivololis yra naujas III kartos β adrenoblokatorius, turintis išskirtinių, kitiems šios grupės vaistams nebūdingų, savybių. Priešingai nei kiti β adrenoblokatoriai, nebivololis nemažina nei sistolinio, nei minutinio širdies tūrio, vadinasi, jis išsaugo nepakitusią periferinę kraujotaką. Vazodilatacines nebivololio savybes lemia NO sintezės aktyvinimas ir padidėjusi NO sintezė endotelyje. Tyrimais nustatyta, kad nebivololis nemažina fizinio krūvio tolerancijos ir neblogina gyvenimo kokybės.
2000 m. atlikto tyrimo metu nustatyta, kad nebivololiu gydant lengva ir vidutinio sunkumo arterine hipertenzija sergančius ir ED besiskundžiančius vyrus po 3 mėnesių reikšmingai pagerėjo lytinė funkcija.

Nebivololio poveikis arterine hipertenzija sergančių vyrų erektilinei funkcijai

3 pav. Tarptautinio erektilinės funkcijos indekso pokyčiai gydant nebivololiu ir metoprololio sukcinatu.

Boydak su kolegomis tyrė nebivololio, atenololio ir atenololio bei diuretiko chlortalidono derinio poveikį 142 arterine hipertenzija sergančių vyrų lytiniam aktyvumui. Po 12 savaičių atenololio grupėje patenkinamų lytinių santykių dažnis sumažėjo nuo 7,0±l,5 iki 3,7±1,3 karto per mėnesį (p<0,01). Atenololio ir chlortalidono derinio grupės pacientams šie rodikliai pablogėjo dar labiau (nuo 6,4±1,2 iki 2,8±1,6 karto per mėnesį, p<0,01). O nebivololiu gydytų vyrų patenkinamų lytinių santykių dažnis iš esmės nepasikeitė.
Doumas ir bendraautoriai tyrė ED dažnumą 44 ar terine hipertenzija sergantiems vyrams, gydomiems įvairiais β adrenoblokatoriais (atenololiu, metoprololiu ar bisoprololiu). ED buvo nustatyta 65,9 proc. pacientų, visiems jiems buvo paskirta nebivololio. Po 3 gydymo mėnesių iš naujo apskaičiavus tarptautinį erektilinės funkcijos indeksą (IIEF) paaiškėjo, kad jis reikšmingai padidėjo 69 proc. ligonių, o iš jų kiek daugiau nei pusei erekcija atsistatė visiškai. Be to, analizuojant ED pasiskirstymą pagal sunkumo laipsnį nustatyta, kad sumažėjo sunkios ED dažnis. Vietoje ankstesnio gydymo paskyrus nebivololio, po 3 mėnesių IIEF padidėjo 5 balais, o lytinių santykių dažnis – nuo 3,41 iki 6,38 karto per mėnesį (abiem atvejais p<0,01) (1 ir 2pav.).

Nebivololio poveikis arterine hipertenzija sergančių vyrų erektilinei funkcijai

4 pav. Atskirų IIEF rodiklių pokyčiai gydant nebivololiu ir metoprololio sukcinatu.

Brixius su bendraautoriais atliko palyginamąjį kryžminį nebivololio ir ilgo veikimo metoprololio sukcinato tyrimą ED dažniui arterine hipertenzija sergančių vyrų grupėje nustatyti. Pirmos grupės pacientai buvo 12 savaičių gydyti nebivololiu, antrosios – metoprololio sukcinatu. Metoprololio sukcinato grupėje erektilinės funkcijos indeksas žymiai (ir statistiškai patikimai) sumažėjo, o gydytiems nebivololiu iš esmės nepasikeitė. Po 2 savaičių gydymo pertraukos („išplovimo” periodo) pacientų grupės buvo sukeistos vietomis ir gydytos dar 12 savaičių. Į nebivololio grupę paskirtiems pacientams erektilinės funkcijos indeksas, kuris buvo sumažėjęs po gydymo metoprololio sukcinatu, grįžo iki buvusio lygio (3 pav.).
Atskiri IIEF anketos klausimai apibūdina ne tiktai erekciją, bet ir orgazmą, lytinį potraukį ir pan. Analizuojant šiuos atskirus parametrus nustatyta, kad nebivololis statistiškai reikšmingai pagerino daugelį minėtų funkcijų (4pav.).
Van Bortel su bendraautoriais tyrė nebivololio ir losartanu poveikį arterine hipertenzija sergančių vyrų gyvenimo kokybei; į anketą buvo įtraukti ir su lytinio gyvenimo kokybe susiję klausimai. Autorių duomenimis, gyvenimo (įskaitant ir lytinį) kokybės rodikliai abiejose grupėse nesiskyrė.
Baigiant norisi pabrėžti, kad šeimos gydytojo domėjimasis paciento lytinėmis problemomis yra labai svarbus pastarojo sveikatai. Nebivololis, palyginti su kitais β adrenoblokatoriais, nesukelia ED ir gali net ją sušvelninti. Jeigu skiriant klasikinių β adrenoblokatorių atsiranda erekcijos sutrikimų, kaip alternatyvą rekomenduojama rinktis nebivololį.

Doc. V. Lapinskas. VU vidaus ligų, šeimos medicinos ir onkologijos klinika.