Apsisaugoti nuo podagros išsivystymo ir progresavimo padeda tinkama mityba

Podagra – tai lėtinė liga, susijusi su šlapimo rūgšties kiekio padidėjimu kraujo serume ir kituose organizmo skysčiuose. Jos išsivystymą paskatina nesveikas gyvenimo būdas, kai valgoma daug riebaus ir nesveiko maisto bei piktnaudžiaujama alkoholiu. Daug įtakos gali turėti ir paveldimumas, antsvoris bei nutukimas, kitos gretutinės ligos, chirurginės operacijos, traumos, badavimas, sunkūs sveikatos sutrikimai, pavyzdžiui, insultas ar infarktas. Podagra dažniausiai serga brandaus ir vyresnio amžiaus vyrai. Moteris liga paliečia žymiai rečiau.

Kai dėl įvairiausių priežasčių organizme gaminasi didesnis uratų kristalų kiekis, dalis jų neišvengiamai nusėda sąnariuose ir aplink juos esančiuose audiniuose. Tai išprovokuoja labai skausmingus ir daug sunkumų sukeliančius ūminius sąnarių uždegimus, kurių metu pakinta sąnarių lankstumas, atsiranda patinimas, paraudimas. Be to, gali pablogėti ir bendra savijauta. Sunkesniais atvejais tampa sudėtinga ne tik ištverti skausmą, tačiau iškyla ir judėjimo problemų. Ligai progresuojant galimos ir kitos komplikacijos, tad podagra grasina ne tik dažnais ūminiais sąnarių uždegimais, bet ir mobilumo sutrikimais bei gyvenimo kokybės suprastėjimu. Podagra gali suluošinti, jei ji tinkamai negydoma.

Pacientai į medikus dažniausiai kreipiasi labai vėlai, kai pašalinti padarinių jau nebeįmanoma, tad geriausia stengtis šios ligos iš viso išvengti, o susirgus – bent jau maitintis sveikiau ir taip sulėtinti jos progresavimą. Tam tikrų mitybos taisyklių laikymasis arba specialios dietos paskyrimas ypatingai svarbus – mitybos režimas toks pats reikšmingas, o gal net ir reikšmingesnis nei individualiai parinktų vaistinių preparatų vartojimas.

Pateiksime keletą svarbių patarimų, padedančių išvengti podagros išsivystymo ir šios lėtinės ligos progresavimo:

  • Sekite savo kūno masės indeksą. Kadangi antsvoris ir nutukimas yra vieni svarbiausių podagros rizikos veiksnių, reikėtų stengtis  nuolat palaikyti optimalų kūno svorį. Vertėtų pabrėžti, kad svorį galima mesti tik po truputį, o badauti griežtai draudžiama, nes badavimas neretai tik pablogina podagros eigą. Sveika ir subalansuota mityba geriausius rezultatus parodo tada, kai yra derinama su reguliaria fizine veikla. Vietoje riebaus ir kepto maisto geriau valgyti daugiau daržovių ir vaisių, grūdinių produktų, lieso pieno gaminių.
  • Gerkite pakankamai vandens. Per dieną reikėtų suvartoti apie 2 litrus gryno vandens, o jei vandens kiekis neribojamas dėl kokių nors lėtinių susirgimų, pavyzdžiui, inkstų ligų, tuomet gryno negazuoto mineralinio vandens galima išgerti daug daugiau – net 3-4 litrus. Būtina vengti stiprios kavos, arbatos ir alkoholinių gėrimų, ypač alaus.
  • Maitinkitės reguliariai. Vienas vienintelis persivalgymas gali išprovokuoti podagros priepuolį ir pabloginti jos eigą, tad geriausia valgyti po mažiau ir dažniau – net iki penkių kartų per dieną. Didžioji dalis kalorijų turėtų būti gaunama per pirmąją dienos dalį. Tai padės palaikyti optimalų kūno svorį ir jaustis lengviau.
  • Venkite riebios mėsos. Netinkama kepta mėsa, ypač kiauliena, jautiena, veršiena, lašiniai ir panašiai. Reikėtų ją keisti nedidelėmis liesos ir sveikiau pagamintos mėsos porcijomis. Itin nerekomenduojami mėsos subproduktai, pavyzdžiui, kepenys, inkstai, smegenys ir įvairūs rūkyti bei sūdyti, konservuoti mėsos gaminiai ir mėsos sultiniai.
  • Venkite riebios paukštienos ir žuvies. Žinotina, kad paukštiena taip pat gali būti riebi – išskiriama antiena ir žąsiena, kurių geriau atsisakyti, o iš žuvies vertėtų vengti silkės, skumbrės, bei kitos konservuotos ir sūdytos žuvies, pavyzdžiui, rūkytų ir aliejuje išmirkusių šprotų. Geriau rinktis raudonąjį ešerį, plekšnę. Jūros gėrybės podagra sergantiems asmenims taip pat nerekomenduojamos.
  • Venkite kai kurių ankštinių, ropinių ir lapinių daržovių, pavyzdžiui, pupelių, žirnių, lęšių, rūgštynių, špinatų, ridikų, ropių. Nerekomenduojami ir pomidorai, netinkami rabarbarai. 

Šaltinis | Pasveik.lt