Angina – ūminė infekcinė ne tik gerklės, bet ir viso organizmo liga. Anginos arba ūminio tonzilito sukėlėjas – streptokokas turi per 70 tipų, todėl liga dažnai kartojasi. Labai gaila, bet vis dar pasitaiko tėvelių, kurie anginą laiko tik lengvu, savaime praeinančiu negalavimu. Toks požiūris greičiau savižudiškas, kadangi ligos negydant galima sunegaluoti labai rimtai. Ši liga ypač pavojinga vaikams, nes jų imuninė sistema gerokai silpnesnė. Tonzilės nukenksmina iš aplinkos ant gleivinės patenkančius mikrobus, bakterijas bei kitokias medžiagas. Tačiau anginai dažnai kartojantis, jos taip pakinta, kad nebesugeba susidoroti su savo funkcijomis. Negydant tonzilito, bakterijos pasklinda po visą kūną, pažeisdamos pakankamai toli esančius organus. Dėl to galima susirgti reumatiniu sąnarių uždegimu, širdies ligomis, inkstų uždegimu ir daugeliu kitų ligų. Jei anginos kartojasi bent kartą ar du per metus, kreipkitės į specialistą, kuris atlikęs tyrimus nustatys, ar sergate lėtiniu tonzilitu ir skirs reikiamą gydymą

Sergant paprasta lėtinio tonzilito forma taikomas konservatyvusis gydymas. Todėl prižiūrėkite, kad vaikutis 3-4 kartus per dieną skalautų gerklę silpnais dezinfekuojamaisiais tirpalais, gertų kuo daugiau šiltos arbatos su citrina, pieno, kisieliaus, uogų ir vaisių kompotų, padedančių išplauti iš organizmo toksinus. Padeda ir ramunėlių, geriamosios sodos, šalpusnio inhaliacijos. Anginai paūmėjus, vaikas turi gulėti lovoje. Jam dėkite šildomus kompresus ant kaklo, duokite skausmą malšinančių ir temperatūrą mažinančių vaistų, ir, žinoma, kvieskite gydytoją. Susirgus angina, antibiotikus, kurių kursą privalu sugerti iki galo net ir nukritus temperatūrai, gali skirti tik gydytojas. Tonzilito negalima gydytis patiems. Ypač dabar madingais čiulpinukais ar aerozoliais. Jeigu liga kartosis dažnai, gydymas nepadės, tuomet gydytojas patars pašalinti tonziles.

Prieš dvidešimt metų beveik visiems vaikams buvo operuojama angina, tačiau dabar operacija atliekama tik nustačius, ar tonzilės dar naudingos organizmui ir saugo jį nuo kitų ligų, ar atvirkščiai – žaloja, sukeldamos sunkią ligą.
Paprastai po operacijos ligonį galima išleisti į namus po dienos ar dviejų.
 

iMed