Apie nosies higieną

Reguliari ir atidi rankų higiena – vienas svarbiausių įpročių, padedančių geriau apsisaugoti nuo per nešvarias rankas plintančių infekcijų. Tačiau kodėl taip dažnai užmirštama nosies higiena? Juk nosis – labiausiai atsikišusi kūno dalis ir būtent ji pirmiausiai susiduria su įvairiais ore esančiais žalingais faktoriais – virusais, bakterijomis, grybeliais, pirmuonimis, dulkėmis, žiedadulkėmis, dūmais, cheminiais teršalais, įvairiomis kenksmingomis dalelėmis ir taip toliau. Ne paslaptis, kad nosies gleivinei kenkia ir sausas bei kondicionuojamas oras, rūkymas, sezoninis kietųjų dalelių kiekio ore padidėjimas ir kita. Nosis padeda sulaikyti didžiąją dalį šių žalingų dalelių ir tinkamai paruošti į plaučius keliaujantį orą.

Vis dėlto jei gyvenama ar dirbama užterštoje aplinkoje ir (arba) nosies higiena visai nesirūpinama, nosies gleivinės funkcija gali sutrikti ir nebevykdyti normalių apsauginių „atsakomybių“. Kasdieninė nosies higiena gali tapti puikiu ritualu, padedančiu jaustis gaiviau ir saugiau. Kodėl saugiau? Ogi todėl, kad reguliarus nosies plovimas padeda palaikyti normalias nosies funkcijas, be to, tokiu būdu išvalomos įvairiais nešvarumais užterštos nosies ertmės. Tad pakalbėkime apie kasdieninę nosies higieną ir jos teikiamą naudą.

Gera savijauta vertinama tik tuomet, kai susergama

Dažnas asmuo apie tai, kokia svarbi yra nosis, atsimena tik tuomet, kai sutrinka jos funkcijos – nosies gleivinė išdžiūsta, sudirgsta, padidėja gaminamų gleivių kiekis, pasunkėja kvėpavimas, užburksta nosies landos, parausta aplink nosį esanti oda ir ją skausmingai peršti. Net ir susirgus sloga ne kiekvienas skuba pasirūpinti nosies gleivinės gerove ir rinitas tiesiog ignoruojamas arba atmestinai gydomas dekongestantais (nosies gleivinės kraujagysles sutraukiančiais vaistiniais preparatais). Vertėtų pabrėžti, kad ilgai trunkantis ir per gausus nosies gleivinės paburkimą mažinančių cheminių preparatų vartojimas gali tik dar labiau sudirginti nosies gleivinę ir ilgainiui sukelti priešingą efektą – lėtinę slogą, dar kitaip vadinamą medikamentine sloga. Be to, šie preparatai dėl tam tikrų savo savybių tinka tikrai ne visiems pacientams. Šiaip ar taip, kad preparatai suteiktų efektą, nosies gleivinė privalo būti išvalyta nuo gleivių pertekliaus ir tik tuomet galima naudoti dekongestantus, jei jie tikrai būtini.

Reguliari nosies higiena padeda išsaugoti nosies drėgmę ir gerą jos būklę, todėl nesutrinka normalios jos funkcijos (rečiau susergama sloga), be to, nosies ertmių plovimas yra visiškai natūralus būdas gydyti jau atsiradusią slogą. Tam itin tinkamas gamtos dovanotas izotoninės koncentracijos jūros vandens tirpalas, nes jo sudėtis natūrali ir saugi, panaši į įprastą nosies gleivinės aplinką.

Taigi kuo naudingas reguliarus nosies plovimas?

Švari nosies gleivinė gali lengviau „pasirūpinti“ oro išvalymu, sušildymu ir sudrėkinimu, tad tokiu atveju į plaučius patenka visiškai paruoštas oras. Be to, kasdieninė nosies higiena gali padėti geriau apsisaugoti nuo įvairių virusų ir bakterijų sukeliamų viršutinių kvėpavimo takų infekcijų bei alergijų. Izotoninis jūros vanduo veiksmingai išplauna iš nosies ertmių kenksmingus teršalus, dulkes, virusus, bakterijas bei kitus patogenus ir tokiu būdu neleidžia jiems daugintis bei skverbtis giliau. Reguliari nosies higiena palengvina kvėpavimą, suteikia gaivumo ir švaros jausmą.

Rutininei nosies higienai puikiai tinka izotoninis jūros vanduo. Vaistinėse galima įsigyti sterilių, bekvapių, vaistinių medžiagų ir konservantų sudėtyje neturinčių purškalų, supilstytų į slėgines talpykles, kurios užtikrina patogų ir higienišką purškalo naudojimą. Quixx daily – puikus tokio natūralaus purškalo pavyzdys. Tai kasdieniniam naudojimui ir kvėpavimo funkcijos palengvinimui pritaikyta medicinos priemonė, kuri:

  • Skystina gleives, todėl palengvina nosyje esančių išskyrų pasišalinimą, pavyzdžiui, sergant peršalimo ligomis arba alerginiais susirgimais.
  • Palengvina vietinius ūminių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų bei ūminio ir lėtinio rinosinusito simptomus.
  • Aktyviai ir kruopščiai praskalauja nosį ir sumažina bakterijų, virusų, alergenų bei žiedadulkių, kietųjų dalelių, dulkių kiekį bei perteklines gleives.
  • Drėkina ir sumažina nosies dirginimą.

Šaltinis Pasveik.lt