Šiaulių visuomenės sveikatos centro specialistai informuoja, kad šiuo metu yra pats tinkamiausias laikas skiepytis nuo erkinio encefalito. Taip pat primena, kad specifinio gydymo nuo erkinio encefalito nėra, tad apsisaugoti nuo šios ligos ir jos pasekmių įmanoma tik pasiskiepijus. Apie būtinybę skiepytis, bei apie pavojingas erkių platinamas ligas kalbamės su Šiaulių Visuomenės sveikatos centro užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Edita Samulyte.

– Žvelgiant į 2007 m. Šiaulių apskrities statistika, galima teigti, kad serga nemažai Šiaulių apskrities gyventojų. Pakomentuokite praėjusių metų situaciją.

– Didžiausia erkių gausa bei didžiausias sergamumas erkių platinamomis ligomis yra šiaurės ir vidurio Lietuvoje, ne išimtis ir Šiaulių apskritis. 2007 m. užregistruoti 135 Laimo ligos ir 58 erkinio encefalito atvejai. Didžiausias sergamumas Laimo liga buvo Šiaulių mieste ir Kelmės rajone, erkiniu encefalitu – Šiaulių, Joniškio ir Kelmės rajonuose.Šie sergamumo rodikliai erkių platinamomis ligomis yra didesni už vidutinius Lietuvos Respublikos sergamumo rodiklius.

– Kada prasideda erkių aktyvumo sezonas?

Erkės aktyvios tampa tuomet, kai vidutinė paros temperatūra pasiekia 7 oC šilumos. Erkių aktyvumo sezonas paprastai prasideda balandžio mėnesį. ir tęsiasi iki lapkričio mėn. Daugiausia susirgimų yra registruojama birželio ir rugpjūčio – rugsėjo mėnesiais, būtent šiuo laikotarpiu erkės būna pačios aktyviausios. Jos aktyviai ieško sau maisto – žmogaus ar gyvūno kraujo, būtent tokiu metu žmonės gausiai lankosi miškuose, prasideda uogavimo bei grybavimo sezonai.

– Kokioms žmonių grupėms medikai rekomenduoja skiepytis?

– Nuo erkinio encefalito rekomenduojama pasiskiepyti gyventojams, kurie dirba miškuose, parkuose, taip pat gyvena ar poilsiauja miškingose vietovėse. Skiepytis reikėtų ir tiems, kurie dažnai mėgsta uogauti, grybauti. Erkinio encefalito vakcina Lietuvoje yra mokama. Tačiau dažnai būnantiems gamtoje, nereikėtų gailėti pinigų ir geriau pasirūpinti savo sveikata. Skiepytis galima ištisus metus, tačiau reiktų nelaukti ir pasiskiepyti dar iki šiltojo metų laikotarpio, kol erkės yra neaktyvios.

– Visuomenei pateikiama gana daug informacijos apie erkių sukeliamas ligas, suteikiama nemažai patarimų kaip nuo jų apsisaugoti. Tačiau išgirdę apie mokamus skiepus, kuriuos reikia kartoti, daugelis atsisako minties skiepytis.

– Erkinio encefalito vakcina yra skiepijama išlaikant 1-3 mėnesių intervalą tarp pirmosios ir antrosios dozių, po kurių susidaro imunitetas visiškai apsaugantis žmogų nuo erkinio encefalito išsivystimo vienerius metus. Trečia vakcinos dozė skiriama maždaug po metų (9-12 mėn.). Vėliau, kad palaikyti apsauginį imuniteto lygį, kas trejus metus reikia pakartotinai skiepyti po vieną dozę. Priklausomai nuo situacijos, pvz. šiltuoju metų periodu, kai erkės jau yra aktyvios, gali būti taikoma pagreitintos vakcinacijos schema, kai tarp pirmos ir antros vakcinos dozių yra išlaikomas 1-2 savaičių intervalas. Trečia vakcinos dozė skiriama 9-12 mėn. po antrosios dozės.

– Į kokias šalis važiuojant patartina skiepytis?

– Skiepytis reikėtų keliaujant į šalis, kuriose erkinio encefalito virusas yra plačiai paplitęs: Austriją, Latviją, Estiją, Vokietiją, Rusiją, Skandinavijos šalis ir kt.

– Papasakokite apie erkinį encefalitą. Kokie yra šios ligos požymiai?

– Šia liga susergama įsisiurbus infekuotai erkei. Kartais erkiniu encefalitu susergama vartojant nepasterizuotą ar kitaip termiškai neapdorotą, erkinio encefalito virusu užkrėstą karvių ar ožkų pieną. Erkiniu encefalitu žmogus dažniausiai suserga po 2-3 savaičių nuo infekuotos erkės įsisiurbimo. Pradžioje pasireiškia simptomai, panašūs į gripo: karščiavimas, galvos, raumenų skausmas. Po savaitės šie simptomai praeina ir žmogus pasijaučia geriau. Dar po 2-4 savaičių vėl pakyla temperatūra, gali būti pykinimas, vėmimas, sąmonės, pusiausvyros sutrikimai, paralyžius ir kiti. simptomai. Šiai ligai būdingi dažni liekamieji reiškiniai, kartais sukeliantys invalidumą. Persirgus šia liga imunitetas susidaro visam gyvenimui.

– Praėjusiais metais, Šiaulių apskrityje užregistruoti 58 Laimo ligos atvejai. Ką reikėtų žinoti apie šią ligą, požymiai, vakcinacija ir pan.

– Specialios vakcinos nuo Laimo ligos nėra. Laimo ligos simptomai dažniausiai pasireiškia per mėnesį, bet gali ir vėliau. Ligai būdingi keli periodai: ligos pradžioje pasireiškia infekcinių ligų simptomai, o erkės įkandimo vietoje dažniausiai stebima raudona dėmė su ryškiais kraštais. Rečiau pasireiškia nervų sistemos, sąnarių, širdies – kraujagyslių sistemos pažeidimo požymiai. Laiku pradėjus gydymą Laimo liga baigiasi visišku pasveikimu. Jei liga diagnozuojama vėlyvoje stadijoje gydymas yra sudėtingesnis, o prognozė nepalanki.

– Ką patartumėte mėgstantiems aktyviai leisti laisvalaikį gamtoje?

– Būkite atidūs ir naudokitės visiems prieinamais apsisaugojimo būdais: einant iškylauti ar lankantis miškingose vietovėse apsirenkite šviesesniais rūbais ilgomis rankovėmis su prigludusiais rankogaliais, ilgomis kelnėmis, apsiaukite batus su aukštais aulais, užsidėkite kepuraitę ar skarelę, kad erkės nepatektų ant odos, o patekusias ant rūbų – nurinkite. Grįžę į namus atidžiai apžiūrėkite savo kūną, išsišukuokite plaukus, nusiprauskite po dušu.

– Aptikus įsiurbusią erkę neretai būna delsiama… Klausiama artimųjų patarimo, svarstoma ar reikia kreiptis į medikus…

– Greitas įsisiurbusių erkių pašalinimas labai svarbus Laimo ligos profilaktikai, nes šios ligos sukėlėjai yra erkių žarnyne ir dažniausiai perduodami žmogui tada, kai erkė išbuvo įsisiurbusi ilgiau nei 48 valandas. Kadangi erkinio encefalito virusai tarpsta erkės seilių liaukose, žmogui jie yra perduodami tuo pačiu metu, kai tik erkė pažeidžia odą. Radus įsiurbusią erkę būtina ją kuo skubiau pašalinti: stumti kuo arčiau odos ( su pirštais ar pincetu ) kol pakilusi oda bus panaši į „ palapinę“ ir staigiu judesiu ištraukti. Traukiant erkę, reikia nespausti jos pilvuko, kad „ neįšvirkštų „ į žaizdą Laimos ligos sukėlėjų. Įkandimo vietą dezinfekuoti- nuplauti muilu, patepti spiritiniu tepalu.

– Vaistinėse siūloma itin daug apsisaugojimo nuo erkių priemonių. Ar tai veiksminga priemonė?

– Neatsiejama apsaugos priemonė nuo erkių yra repelentai (erkes atbaidančios priemonės), skirti rūbams ar kūnui. Juos būtina naudoti pagal gamintojo nurodymus, kas kažkiek laiko pakartoti apipurškimą. Taigi žinant kaip apsisaugoti nuo erkių ir jų platinamų ligų, pasiskiepijus nuo erkinio encefalito, galima saugiai poilsiauti bei dirbti gamtoje.

Daugiau informacijos:

Reda Ulinskaitė
Darbo organizavimo skyriaus vyr.specialistė
ryšiams su visuomene
Tel. 8 415 96 383
spauda@svsc.lt

Edita Samulytė
Užkrečiamų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja
Tel. 8 415 96 379
el.p.e.samulytė@svsc.lt