+1
-1
0
Burokėliai – sveika ir labai skanu

Burokėliai – sveika ir labai skanu


Burokėliai – viena iš pagrindinių daržovių, kurios reikia mūsų organizmui. Juose daug kalio, kalcio, fosforo, geležies. Raudonuosiuose burokėliuose esančios rūgštys gerina virškinimą, greitina skrandžio sulčių gamybą, gydo širdies ligas. Burokėlių pektininės medžiagos, storojoje žarnoje naikina bakterijas, kurios skatina puvimą. Iš organizmo pašalina radioaktyvius junginius, kurie turi neigiamą poveikį organizmui ir jo veiklai.

Receptai gydymuisi

·         Raudonųjų burokėlių sultys stiprina kraujagysles, ramina nervus, gerina skrandžio veiklą. Kadangi šios daržovės sultys turi daug jodo ir magnio, rekomenduojama gerti pagyvenusiems žmonės ir sergantiems skydliaukės ligomis.

·         Svarbu žinoti, kad burokėlių sulčių negalima gerti iš karto po išspaudimo, nes tai gali sukelti pykinimą ar net vėmimą. Išspaustas sultis palaikykite kelias valandas šaldytuve.

·         Jei norite stiprinti imuninę sistemą, pasiryžkite sveikas burokėlių sultis gerti kelis mėnesius, kiekvieną dieną po 2 valgomuosius šaukštus prieš valgį. Po kelių savaičių sulčių gėrimo, didinkite dozes, gerkite po 60 ml per dieną.

·         Jei sergate tulžies pūslės akmenlige gydykitės raudonųjų burokėlių sirupu. Jums reikės  sutarkuoti kelis burokėlius, viską virti ant silpnos ugnies tol, kol viralas pasidarys tirštas. Gauto sirupo gerkite po 50 ml, 3 kartus per dieną, likus pusvalandžiui prieš valgį. Tokiu būdu ištirpdysite tulžies pūslės akmenis be didelių pastangų.

·         Sergantiems mažakraujyste, rekomenduojama 3 savaites gerti po 1 stiklinę burokėlių sulčių, žinoma daugiau valgyti virtų ir raugintų burokėlių.

·         Jei peršalimas virto angina, 1stiklinę burokėlių sulčių, sumaišykite su 1 valgomuoju šaukštu acto, gautas sultis palikite kelioms valandoms pastovėti, po to pašildykite ir skalaukite gerklę.

·         Po ligos, organizmas jaučiasi išvargintas medikamentų, todėl gerkite daržovių sultis. 40 ml raudonųjų burokėlių sulčių sumaišykite su 60 ml morkų sulčių ir kokteilį gerkite 3 kartus per dieną  po ½ stiklinės.

·         Burokėliai didina kraujo krešėjimą, gerkite burokėlių sultis sumaišytas su agurkų ir morkų sultimis. Morkų sulčių pilkite didžiausią dalį, gerkite vieną kartą per dieną po ½ stiklinės po valgio. Toks kokteilis iš organizmo išvalo druskas ir susikaupusius šlakus. Bet nepamirškite, kad jis gali sukelti tulžies akmenų judėjimą, todėl gerkite saikingai.

·         Jei skundžiatės virškinimo sutrikimais, valgykite virtus burokėlius. Ryte virdami 100 g burokėlių, į vandenį įberkite žiupsnelį cukraus. Atšaldykite burokėlius ir valgykite prieš pusryčius.

·         Aukštam kraujospūdžiui mažinti į stiklinę burokėlių sulčių įdėkite kelis šaukštus medaus ir įspauskite vienos citrinos sultis. Gautą kokteilį gerkite po ½ stiklinės per pietus, po valgio.

·         Jei norite išsivalyti organizmą, burokėliai puiki priemonė tai padaryti. Jums reikės nuluptus ir supjaustytus 3 kg burokėlių suberti į puodą ir užpilti vandeniu, kad burokėliai būtų pilnai apsemti. Virkite apie 90 minučių ant silpnos ugnies. Išvirus skystį nupilkite ir į jį įpilkite 800 ml pavirinto pieno. Gautą kokteilį išgerkite per 3 dienas vienodomis dozėmis mažais gurkšneliais. Taip galite organizmą valyti iki 4 savaičių.

Sveikos burokėlių salotos

Jums reikės: 100 g žalių raudonųjų burokėlių, 100 g virtų burokėlių, 100 g šviežių morkų, žaliųjų žirnelių, 50 g svogūnų laiškų, 2 skiltelės česnako ir 1 rauginto agurko.

Stambiai sutarkuokite žalius, virtus burokėlius ir morkas, įdėkite kelis valgomuosius šaukštus žaliųjų žirnelių, smulkiai pjaustytus svogūno laiškus. Dėkite sutrintą česnaką ir pjaustytą raugintą agurką. Viską išmaišę apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir keliais lašais citrinų sulčių. Šios salotos puikus energijos šaltinis Jūsų organizmui.

Burokėlių salotos su ryžiais

Reikalingi produktai: 250 g burokėlių, 200 g ryžių, ½ litro vištienos sultinio, 100 ml aliejaus, actas, prieskoniai.

Burokėlius virkite su lupenomis, po to nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais. Apšlakstykite burokėlius keliais valgomaisiais šaukštais acto, berkite prieskonius ir palikite kelioms valandoms išsimarinuoti. Per tą laiką išvirkite ryžius vištienos sultinyje, ataušinkite ir sumaišykite su jau pamarinuotais burokėliais. Užpilkite aliejų ir viską gerai išmaišykite. Paragaukite, tai tikrai sveika ir skanu!

Šaltinis | Dietinis gydymas bendrojoje praktikoje | Gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė