Cikorija – gerina apetitą

Lietuvoje auginama salotinė cikorija dėl sultingų ir kartoką prieskonį
turinčių lapų ne itin mėgstama šeimininkių. Tačiau kartumą šiai daržovei
suteikiantis glikozidas turi dietinių ir net gydomųjų savybių. Cikorijų lapuose
nemažai azotinių junginių, iš kurių svarbiausi baltymai, daug vitamino C,
karotino. Todėl cikorijos ne mažiau vertingos už salotas.

Cikorija dažniausiai vartojama kaip vaistažolė. Iš džiovintų jos šaknų gaminamos
gydomosios arbatos, nuovirai, kurie skatina virškinimą, gerina apetitą. Tačiau
išradingos šeimininkės šį augalą naudoja ir gamindamos įvairius netradicinius
patiekalus, salotas. Labai dažnai cikorijos lapais puošiami karštieji patiekalai,
ant jų dedami šalti užkandžiai.

Geri patarimai:

* Kadangi cikorija turi kartoką prieskonį, ruošiant iš jos patiekalus
labai svarbu parinkti tinkamą padažą – geriausiai tinka garstyčių, aliejaus ar
citrinos sulčių, kurie panaikina lapuose esantį kartumą.
* Cikoriją galima kepti, troškinti, bet skaniausia ji žalia.
* Jei norite, kad cikorijos kartumas jaustųsi mažiau, lapus prieš
gamindami nupilkite karštu vandeniu arba kelias minutes palaikykite šaltame
vandenyje su rūgštimi ar druska.