Dantų protezavimas: kaip išsirinkti geriausią sprendimą Jūsų sveikatai ir grožiui?

Sveiki dantys ir estetiška šypsena – tai, apie ką svajoja daugelis. Deja, laikui bėgant mūsų neaplenkia įvairios dantų ir burnos ertmės sveikatos problemos. Dalis žmonių, dėl ligų ar patirtų traumų, dar jauname amžiuje susiduria su negrįžtamais vieno, kelių ar daugiau dantų pažeidimais ar net jų netekimu. Tokiu atveju būtina pasirūpinti funkcionaliu ir estetišku dantų atkūrimu.

Specialistai pastebi, kad dažnu atveju prasidėjusias dantų problemas seka ir odontologinių procedūrų baimė: dėl jos atidėliojami vizitai pas odontologą. Egzistuoja mitas, kad dantų atkūrimas yra sudėtinga, skausminga ir nemaloni procedūra, tačiau kauniečių ypač vertinamas gydytojas odontologas Zigmantas Romanovas tikina: taip tikrai nėra.

Netekus vieno ar kelių dantų, kyla dilema – kokią restauraciją pasirinkti?

Z. Romanovo odontologijos klinikoje Kaune protezavimo procedūrą atliekantis gyd. odontologas Z. Romanovas netekus dantų ragina ieškoti sprendimo.

„Juos atkurti būtina dėl sveikatos priežasčių. Praradus dantį, gali būti pažeidžiami kaimyniniai sveikieji dantys. Negana to, netekęs natūralios stimuliacijos ima nykti žandikaulio kaulas: tuo pačiu keičiasi ir žmogaus veido bruožai. Įdumba skruostai, išryškėja raukšlės aplink lūpas.

Taip pat būtina įvertinti ir socialinį bei estetinį faktorius: bedantė šypsena arba neestetiški, labai nusidėvėję dantys sukelia kompleksus ir neleidžia jaustis laisvai bei užtikrintai“, teigia gyd. Odontologas.

Susidūrus su negrįžtamais pažeidimais arba danties jau netekus, taikomos šios pagrindinės dantų atkūrimo priemonės: išimama dantų plokštelė, protezavimas tiltais arba protezavimas ant implantų.

Kiekvieną metodą aptarėme atskirai, kad galėtumėte dar geriau įvertinti jų privalumus ir trūkumus.

Išimamas plokštelinis protezas

Tai vienas pigiausių ir greičiausių protezavimo metodų, taikomas netekus kelių ir daugiau žandikaulio dantų. Nors tai greitas ir paprastas, tačiau toli gražu ne geriausias pasirinkimas.

Plokštelinis protezas iš dalies atkuria šypsenos estetiką ir suteikia tam tikrą stabilumą. Tiesa, išimama plokštelė prastai fiksuojasi, gali dirginti dantenas ir burnos gleivinę.

Tvirtinant šią restauraciją, nesuteikiamas natūralių dantų funkcionalumas ir pojūtis, neatkuriama visavertė kramtymo funkcija. Ji atstatoma tik iki 20-25 proc., todėl tenka riboti maisto pasirinkimą, kramtymo metu jaučiamas diskomfortas.

Plokštelinis protezas neužkerta kelio žandikaulio kaulo nykimui, todėl paciento sveikatos problemos toliau komplikuojasi.

Tiltinis protezas

Lyginant su išimama plokštele, tai geresnis sprendimas, jeigu siekiate kokybiškai atkurti kramtymo, fonetikos ir kitas dantų funkcijas. Praktika rodo, kad tokiu būdu pavyks sugrąžinti net iki 60 proc. prarastos kramtymo funkcijos!

Dantų protezavimas tiltais suteikia daugiau estetikos, atrodo natūraliau ir fiksuojasi kur kas patikimiau, nei išimama plokštelė. Vis dėlto, nešiojant tokį protezą tenka ypač dėmesingai rūpintis burnos higiena, nes ant dantų ir tarpdančiuose intensyviau kaupiasi apnašos.

Vienas didžiausių šio metodo trūkumų – tvirtinant tiltinį protezą, šlifuojami ir gretimi kaimyniniai dantys. Tokiu būdu pažeidžiamas jų apsauginis sluoksnis, išauga ėduonies ir kitų ligų rizika.

Fiksuojami dantų protezai geras pasirinkimas net sudėtingiausiais atvejais

Ant dantų implantų fiksuojami (neišimami) dantų protezai gydytojo odontologo Z. Romanovo teigimu, yra geriausias dantų atkūrimo būdas, džiuginantis savo funkcionalumu ir nauda sveikatai.

„Šis metodas leidžia pilnai atkurti visas dantų funkcijas ir pasižymi natūralia estetika. Ant implantų protezuotų dantų praktiškai neatskirsite nuo tikrų. Priklausomai nuo paciento galimybių ir klinikinės situacijos, siūlome skirtingus dantų atkūrimo variantus: sriegiame vieną, du, keturis ar daugiau implantų, kad galėtumėte džiaugtis nepriekaištinga kramtymo funkcija ir natūraliu pojūčiu“, pasakoja gyd. Odontologas.

Šis metodas apsaugo žandikaulio kaulą nuo nykimo: implantas sriegiamas kaip danties šaknies pakaitalas ir užtikrina tinkamą kaulinio audinio stimuliaciją. Taip pat tausojami sveikieji gretimi dantys, jų nereikia šlifuoti ar poliruoti. Tinkamai atstačius danties funkcijas, sąkandžio aukštį, visi žandikaulio dantys apsaugomi nuo papildomos apkrovos, spartesnio nusidėvėjimo, skilimo ir lūžių.

Ant implantų protezuotų dantų priežiūra ir burnos higiena niekuo nesiskiria nuo įprastinės, todėl išvengsite papildomų rūpesčių.

„Nors dantų atstatymo metodų yra nemažai, tik protezavimas ant implantų suteikia ilgaamžius rezultatus ir padeda apsisaugoti nuo grėsmingų komplikacijų“, pabrėžia gyd. odontologas Z. Romanovas.