Karšto vyno taurė kalėdiniam stalui

Karštas vynas – nacionalinis Vokiečių ir Austrų pasididžiavimas, gaminamas
iš raudonojo (rečiau – baltojo) vyno, cukraus ir prieskonių.

Būkite atsargūs – pakaitinto vyno sudėtyje esantis alkoholis sparčiai
pasisavinamas, todėl nepervertinkite jėgų ir atminkite: vartodami alkoholį
rizikuojate savo sveikata, šeimos ir visuomenės gerove !

Karštas vynas turėtų būti kiek silpnesnis, septynių – vienuolikos laipsnių. Jį
pakaitinus, alkoholis dar šiek tiek nugaruoja. Saldesnis karštas vynas ir
didesnis jo kiekis garantuoja kitos dienos galvos skausmus…

Pasigaminti karšto vyno nesunku. Tereikia nusipirkti lengvo raudonojo vyno
butelį bei karšto vyno prieskonių rinkinį. Cinamono lazdelės, apelsinų ir
citrinos žievelės, rudas cukrus, gvazdikėliai – pagrindiniai karšto vyno
prieskoniai.

Klasikinis karštas vynas:
3/4 stiklinės vandens
3/4 stiklinės cukraus
cinamono lazdelė
apelsinas
10 gvazdikėlių
1 (750 ml) butelis raudonojo sauso vyno.

Puode maišydami pakaitinkite vandenį, cukrų ir cinamoną, aplesiną perpjaukite
pusiau ir išspauskite jo sultis į kaitinamą puodą. Gvazdikėlius įbeskite į
apelsino žievę ir įmeskite ją į puodą. Kartais pamaišydami kaitinkite puodo
turinį apie ~30 min. kol skystis taps klampiu sirupu.

Supilkite vyną ir pakaitinkite jį (bet neužvirkite, antraip vynas prarandą
didelę aromato dalį) uždengus puodo dangtį.

Įkaitus vynui nukelkite puodą, išimkite žievelę su gvazdikėliais ir išpilstykite
gėrimą.

Gėrimą rekomenduojama pilstyti į karštame vandenyje pašildytus stiklinius
puodelius, nes šaltas stiklas, pilant karštą vyną gali trūkti.