Kokia košė pati sveikiausia?

Kruopose gausu vitaminų ir mikroelementų, naudingųjų angliavandenių, kurie
jus aprūpins energija ir padidins darbingumą. Bet kokia košė – tai puikus
skaidulų šaltinis. Skaidulos išvalo iš organizmo šlakus ir kontroliuoja riebalų
iš produktų, suvalgytų per dieną, pasisavinimą.
Grikių košė

Viduramžiais grikiai buvo vadinami plebėjų ir vargšų maistu. Aristokratai jų
nevalgydavo, kadangi skirtingai nei ryžių, ši košė buvo „juoda“, esą neverta jų
trapių skrandžių, rašo „Argumentai ir faktai“.

Iš tiesų, grikių košė – viena naudingiausių. Joje gausu nepakeičiamų augalinių
baltymų, be to, grikiuose daugiausia iš visų javų B grupės vitaminų, kurie
padeda susidoroti su stresais ir nemiga, o kartu ir yra atsakingi už gerą odos,
plaukų ir nagų būklę.
Mikroelementų grikių košėje taip pat apstu: yra geležies (padeda susidaryti
raudoniesiems kraujo kūneliams ir yra atsakingi už gerą veido spalvą), kalio
(palaiko optimalų kraujo spaudimą) ir kalcio (pagrindinis jūsų sąjungininkas
kovojant prieš kariesą, lūžinėjančius nagus ir trapius kaulus), taip pat magnio
(gelbsti nuo depresijos ir padeda kovoti su nereikalingu svoriu) bei daug kitų
mineralinių medžiagų.

Gydytojai vertina grikių košę dėl didelio rutino kiekio. Ši medžiaga sutvirtina
kraujagyslių sieneles, veikia profilaktiškai, pavyzdžiui, esant varikozinėms
venoms ir hemorojui.

Avižinė košė

Jei reguliariai valgysite avižinę košę, tapsite ne tik ramesni, bet ir
protingesni – būtent taip teigia Kardifo universiteto (Didžioji Britanija)
mokslininkai. Savanorių grupė nuo trisdešimties iki aštuoniasdešimties metų
amžiaus mėnesį kasdien maitinta avižine koše. Mokslininkai nustatė, kad vos po
savaitės pagerėjo eksperimento dalyvių protinė veikla, o tarp „šalutinių
poveikių“ pastebėti žvalumas ir gera nuotaika.

Rekomenduojama valgyti avižinę košę ir tiems, kurie nori išsaugoti šviesų protą
iki pat gilios senatvės. Juk tai geriausia priemonė siekiant normalizuoti
cholesterino lygį. Beje, jei turite vilko apetitą, kurio avižinė košė negali
numalšinti, po nedidelės avižų porcijos galite suvalgyti sočius pusryčius:
dešros, kiaušinienės, sumuštinių su sviestu.

P.S. Jei namie neliko riešutų desertui pagaminti, juos galima pakeisti
pakepintais avižiniais dribsniais.

Kvietinė košė

Kvietinė košė suteikia organizmui geležies, būtinos kraujotakos normalizavimui
ir sveikai veido spalvai, fluoro, be kurio būtų neįmanoma išlaikyti sveikų
dantų, magnio – nepakeičiamo mikroelemento sportininkams ir darboholikams,
mangano (normaliai medžiagų apykaitai).

Kvietinė košė nuo seno buvo laikoma produktu, suteikiančiu jėgų. Ir
neatsitiktinai, juk čia gausu elementų, galinčių sustiprinti mūsų organizmo
audinius.

P.S. Kvietinės košės mėgėjams reikia prisiminti tai, kad kai kuriems žmonėms nuo
jos gali užkietėti viduriai. Todėl geriau ją valgyti su pieno produktais,
šviežiomis ar troškintomis daržovėmis.

Ryžių košė

Kaip ir kitos kruopos, ryžiai gali pasigirti gausybe B grupės vitaminų, vitaminu
E (apsaugo nuo priešlaikinio senėjimo) ir ištisu mikroelementų rinkiniu, tokių
kaip geležis, cinkas (padeda nuo problemų su kraujagyslėmis), magnis
(pagrindinis blogos nuotaikos priešas), kalcis (išvaduoja nuo papildomų vizitų
pas stomatologą), kalis (gerina širdies darbą) ir kt.

Beje, naudingųjų medžiagų kiekis, kurį jūsų organizmas gali gauti iš ryžių
grūdelių, labai priklauso nuo ryžių apdirbimo tipo. Naudingiausiais laikomi
rudieji ryžiai. Šis ryžių tipas skiriasi nuo mums įprastų baltųjų tuo, kad
apdirbimo proceso metu ryžių grūdeliai išvalomi tik nuo lukšto, paliekant
apvalkalą, kuriame ir susikaupę dauguma vitaminų ir mineralų.

Perlinių kruopų košė

Pagrindinis perlinių kruopų košės turtas – fosforas, jo gausa perlinės kruopos
kone dukart lenkia kitas. Fosforas ne tik būtinas normaliai medžiagų apykaitai
ir gerai protinei veiklai, bet ir laikomas „pagrindiniu sportininkų
mikroelementu“, juk būtent fosforas rūpinasi raumenimis.

Vienintelis šių kruopų trūkumas tas, kad košei pagaminti prireiks daug laiko. Ją
reikia ilgai virti (iki pusantros valandos), tiesa, virimą galima pagreitinti,
jei prieš tai pamerksime kruopas trims valandoms. Ir dar viena perlinių kruopų
ypatybė – košę reikia suvalgyti iškart išvirus. Kai tik ji atšals, taps kieta ir
neskani.

Manų košė

Palyginti su kitomis kruopomis, manuose mažiau vitaminų. Esmė ta, kad manus
gamina iš išvalytų kviečių, o dauguma vitaminų būtent ir slypi lukšte. Vis dėlto
kadangi manų košė išverdama labai greitai, naudingosios medžiagos verdant
nesuyra.

Be to, manų košėje nėra skaidulų, todėl ji virškinama lengviau nei kitos košės.
Būtent todėl ji rekomenduojama turintiems skrandžio ir žarnyno problemų.