+0
-1
-1
Obuolių naudą išmatuoti būtų sunku

Sena užsienio patarlė sako, kad vienas obuolys per dieną padeda išvengti gydytojo arba bent jau nutolinti apsilankymą. Kodėl? Ogi todėl, kad obuoliai – itin naudingi vaisiai, kuriuos dietologai be atvangos liaupsina ir kiekvienam per dieną rekomenduoja suvalgyti bent po kelis raudonskruosčius. Pageidautina, kad jie būtų pirkti ne prekybos centre, o  parsivežti iš kaimo arba bent jau įsigyti iš patikimų augintojų.

Obuoliai – itin naudingi sveikatai dėl turtingos maistinės vertės

Obuoliuose randama riboflavino, niacino, folio rūgšties, tiamino, taip pat vitaminų A, E ir C, vitamino K, kalcio, geležies, mangano, fosforo, kalio ir kitų vitaminų bei mineralinių medžiagų. Obuoliai itin turtingi tirpiomis ir netirpiomis maistinėmis skaidulomis. 100 g obuolių yra apie 50-60 kcal, iš jų – apie 14 g angliavandenių, labai nedaug riebalų ir baltymų. Obuolių vertė itin išauga dėl jų sudėtyje esančių polifenolinių junginių, naudingų visam organizmui. Tai liuteinas, zeaksantinas, kvercetinas ir kiti flavonoidai. Kai kurių iš jų randama išskirtinai tik obuoliuose.

Obuoliai ypatingi tuo, kad juose gausu pektinų

Pektinai – tai tirpi ląsteliena, turinti daug naudingų savybių. Būtent obuoliai pektinų turi bene daugiausiai iš visų vaisių ir uogų. Pektinas pasižymi tuo, kad gerina virškinimo funkciją, padeda išvengti vidurių užkietėjimo, sujungia ir su savimi pašalina nuodingas medžiagas, pavyzdžiui, sunkiuosius metalus. Tirpiosios skaidulos – puikus prebiotikas, svarbus gerajai žarnyno mikroflorai. Taip pat pektinas turi „blogojo“ cholesterolio kiekio mažinimo savybę. Dėl to, kad obuoliuose gausu ir pektinų, ir antioksidantų, jie itin naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai. Antioksidantai apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų poveikio, natūraliai mažina kraujo spaudimą, padeda organizmui kovoti su kitais žalingais aplinkos poveikiais. Tyrimais įrodyta, kad obuoliuose esantys flavonoidai gali sumažinti ir vėžinių susirgimų riziką.

Obuoliai naudingi virškinimui

Obuoliai padeda pajusti sotumo jausmą, gerinti apetitą, aktyvinti skrandžio sulčių išsiskyrimą. Vis dėlto tiems, kurie turi įvairių virškinimo trakto sutrikimų, pavyzdžiui, skundžiasi rėmeniu, pilvo pūtimu, dirgliosios žarnos sindromu, geriau rinktis termiškai apdorotus obuolius. Žinoma, geriausia valgyti natūraliai užaugintus ir chemiškai neapdorotus obuolius – tokius patartina skanauti su žievele, neskubant jos nulupti, mat būtent joje gausu daug naudingų medžiagų. Vertėtų atsiminti, kad neišvaizdus, netgi kirminukų pažeistas obuolys bus kur kas vertingesnis, nei visus metus savo išvaizdos nepakeičiantis ir storiu chemikalų sluoksniu nupurkštas obuolys.

Pateiksime 7 naudingas obuolių savybes, kurios, tikėtina, paskatins kasdien suvalgyti bent po vieną ar du obuolius:

1) Obuoliai gerina virškinimą ir padeda palaikyti reguliarų tuštinimąsi.

2) Tyrimai rodo, kad obuoliai padeda mesti svorį. Kasdien suvalgant po du obuolius, svorio atsikratoma lengviau, nei mitybos obuoliais nepapildant.

3) Obuoliai padeda palaikyti organizmo „švarą“ – juose esantys pektinai suriša sunkiuosius metalus ir apsaugo nuo galimų jų sukeliamų žalingų padarinių.

4) Teigiama, kad obuoliai, ypač žalieji, padeda palaikyti dantų sveikatą ir gerą burnos kvapą. Jei po ranka nėra dantų šepetėlio, tuomet galima sugraužti obuolį. Ne be reikalo kai kurie asmenys, besirūpinantys savo dantų baltumu, obuolius renkasi priešpiečiams ar pavakariams.

5) Obuoliai gali padėti ilgiau išlaikyti sveiką regėjimą. Sudėtyje esantys polifenoliniai junginiai padeda apsaugoti akių audinius nuo žalingo aplinkos poveikio, sumažinti kataraktos riziką.

6) Obuoliai – vienas tinkamiausių vaisių asmenims, sergantiems cukriniu diabetu. Žinoma, ir čia būtinas saikas, nes ir obuoliuose yra cukrų, kurių kiekį diabetikams būtina riboti.

7) Obuoliai – puikus užkandis ir kokteilių, kepinių, košių sudėtinė dalis. Saldesni obuoliai gali pakeisti baltąjį cukrų pyraguose ar blynuose. Obuolių sultys tinka antsvorio turintiems asmenims. Vis dėlto jiems geriau rinktis šviežią obuolį nei stiklinę sulčių, jei tik yra pasirinkimo galimybė.

Šaltinis | pasveik.lt