Pavasarinis žydėjimas gali sukelti alerginį rinitą

Alerginis rinitas gali griauti svarbius planus

Laisvas kvėpavimas per nosį – labai svarbi geros savijautos sąlyga. Gaila, tačiau alerginio rinito atvejų visame pasaulyje daugėja itin sparčiai. Daugiausiai alerginiu rinitu serga mokyklinio amžiaus vaikai ir tai gali tapti dideliu išbandymu – juk šios ligos simptomai gali trukdyti mokytis, žaisti, netgi miegoti. Išsivysčiusiose šalyse alergiškas įvairiems alergenams gali būti bene kas antras gyventojas. Pakalbėkime apie alerginį rinitą – ligą, kai laisvas kvėpavimas per nosį gali tapti viena didžiausių siekiamybių.

Kuo mums svarbi nosis?

Nosis – labiausiai atsikišusi kūno dalis. Jos gleivinė atlieka „oro valymo darbus“ – sulaiko mechaninius nešvarumus, be to, sudrėkina ir sušildo orą, taip paruošdama jį tolimesnei kelionei į plaučius. Nosies gleivinė taip pat atlieka labai svarbią imuninio barjero funkciją, joje išsidėstę ir uoslės receptoriai. Vis dėlto nosies gleivinės funkcija gali sutrikti, ypač ką ją nuolat veikia įvairūs žalingi faktoriai. Ne visuomet pavyksta „atsilaikyti“ bakterijų ir virusų, įvairių alergenų, įkvepiamų chemikalų poveikiui, todėl nosiai gali tapti nelengva toliau valyti orą ir atlikti pilnavertę imuninio barjero funkciją.

Kokie alerginio rinito simptomai?

Alerginiam rinitui būdingas nosies gleivinės paburkimas ir pasunkėjęs kvėpavimas, vandeningų išskyrų tekėjimas, čiaudulys, akių ašarojimas bei niežėjimas ir vokų patinimas, galvos skausmas, uoslės sutrikimai, nemaloni savijauta ir kt. Tokie simptomai atsiranda tuomet, kai tam tikras alergenas pakartotinai patenka į nosies gleivinę ir dirgina tam tikras sritis. Itin daug reikšmės alerginio rinito išsivystyme turi IgE, glaudžiai susijęs su putliosiomis ląstelėmis ir uždegimo mediatoriai, tokie kaip histaminas, prostaglandinai ir kt., dėl kurių poveikio ir kyla visi minėtieji nemalonūs simptomai.

Kokių tipų būna alerginis rinitas?

Alerginis rinitas gali būti sezoninis arba nuolatinis. Taip pat juo gali sirgti ir tam tikrų profesijų darbuotojai.

Sezoninis alerginis rinitas dar žinomas kaip polinozė, o plačioji visuomenė jį vadina tiesiog šienlige. Nemalonius simptomus sukelia įvairios žiedadulkės, kurias paskleidžia medžiai, piktžolės ir kt. Sezoniniam alerginiam rinitui labai svarbi orų kaita ir sezoniškumas. Tai reiškia, kad šienligė alergiškus asmenis kamuoja maždaug nuo kovo iki vėlyvo spalio. Daug bėdų tokiems pacientams pridaro beržai, alksniai, lazdynai, įvairūs varpiniai augalai ir kai kurios piktžolės, pavyzdžiui, balandos. Nuolatiniu alerginiu rinitu serga įvairiems alergenams jautrūs asmenys. Dažniausiai tai namų dulkių erkės, gyvūnų plaukai ir pleiskanos, pelėsiniai grybeliai, tarakonai ir t.t. Profesiniu rinitu serga užterštoje ir žalingoje darbo aplinkoje sergantys asmenys, pavyzdžiui, staliai, kurie kasdien prisikvėpuoja labai daug dulkių ir kitų teršalų.

Kaip diagnozuojamas ir gydomas alerginis rinitas?

Rinitas diagnozuojamas surinkus išsamią ligos anamnezę. Svarbu ir tai, kokiomis kitomis alerginėmis ligomis serga pats pacientas arba jo artimieji. Apžiūrima nosis, atliekami kraujo ir kiti reikalingi tyrimai, pavyzdžiui, citologinis nosies sekreto tyrimas ar įvairūs alergologiniai mėginiai. Būtina atmesti infekcinio susirgimo tikimybę. Alerginio rinito gydymo esmė remiasi kontaktų su alergenu vengimu ir simptomų palengvinimu.  

Lengvos eigos alerginio rinito gydymui gali pakakti antihistaminių preparatų ir dekongestantų. Labai svarbu rinktis tokius preparatus nuo alergijos, kurie nesukelia papildomų nepageidaujamų reiškinių, pavyzdžiui, dienos mieguistumo ir nuovargio. Naudinga skalauti nosį izotoniniu jūros vandeniu, ypač grįžus iš lauko augalų žydėjimo sezonu ar tiesiog dirbant bei gyvenant užterštoje aplinkoje. Quixx soft yra natūralus izotoninis nosies purškalas, kuriame yra Atlanto vandenyno vandens, turinčio vertingų mineralų ir mikroelementų bei alavijų ekstrakto. Druskų koncentracija Quixx soft yra tokia pati, kaip ir natūrali druskų koncentracija organizme, todėl purškalas švelniai veikia nosį ir išplauna didelę dalį alergenų.

Jei alerginis rinitas sunkesnės eigos, gali būti papildomai skiriama vietinio poveikio kortikosteroidų. Jei rinitas kamuoja nuolat ir (arba) jis labai intensyvus, gali prireikti sistemiškai vartojamų kortikosteroidų. Jei pasireiškia ir akies junginės simptomų, juos gali palengvinti į akis vartojami vaistiniai preparatai. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Farmacininkė Rūtelė Foktienė