Pilvo pūtimas gali būti susijęs net ir su depresija

Nieko tokio, jei pilvo pūtimas tęsiasi neilgai ir nesukelia per daug nepatogumų. Trumpalaikis pilvo pūtimas dažniausiai atsiranda dėl tam tikro suvalgyto maisto ar didesnės nervinės įtampos ir per daug nepatogumų nesukelia.

Vis dėlto ilgiau trunkantis ir varginantis meteorizmas iš tiesų gali menkinti gyvenimo kokybę. Ir ne tik tai – neišnykstantis meteorizmas gali pranešti ir apie tam tikras ūmines ar lėtines žarnyno ligas, inkstų ar kasos sutrikimus. Varginantys pilvo simptomai gali būti vienas iš depresijos požymių. Taigi kaip pasireiškia meteorizmas ir kaip jis gydomas?

Kaip pasireiškia pilvo pūtimas?

Pilvo pūtimas pasireiškia sunkumo ir tempimo jausmu bei veržimo pojūčiu. Gali kamuoti pilvo diegliai ar net skausmai, nevalingas dujų šalinimasis ir raugėjimas, diskomforto pojūtis. Pilvas įgauna baliono pavidalą, todėl padidėja liemens apimtis. Dėl šios priežasties jaučiamas sunkumas, norisi greičiau pašalinti dujas ir vėl džiaugtis lengvesniu, plokštesniu pilvu.

Itin sunkaus pilvo pūtimo atveju dujų perteklius pradeda stumti diafragmą, todėl atsiranda kvėpavimo sunkumų, gali sutrikti širdies veikla. Jei diskomfortas jaučiamas dėl pernelyg didelio dujų susikaupimo, jis paprastai sumažėja tuomet, kai bent jau dalis dujų pasišalina. Tačiau būna ir tokių atvejų, kai jaučiamas tik nedidelis pilvo tempimas ir dujos šalinasi tik po truputį. Tokiu atveju savijauta dėl mažo dujų kiekio pasišalinimo dažniausiai nepagerėja, be to, asmuo jaučia daug diskomforto dėl nuolat šalinamų dujų. Manoma, kad toks pilvo pūtimo tipas susijęs pirmiausiai su psichogeninėmis priežastimis.

Pilvo pūtimas paprastai nėra pavojingas, tačiau kai kada jis yra rimtų ligų ženklas

Dažniausiai pilvo pūtimas nesusijęs su pavojingomis būklėmis. Paprastai jis atsiranda dėl per didelio suvalgyto maisto kiekio ar tam tikrų maisto produktų. Tikriausiai daugumai žinoma, kad gana intensyvų, tačiau praeinantį pilvo pūtimą gali sukelti žirniai, pupos, obuoliai, kriaušės, kopūstai, fermentuotas maistas ir švieži pieno produktai. Skausmingus pilvo diegliukus gali sukelti gazuoti ir fermentuoti gėrimai, nesaikingas kramtomosios gumos kramtymas, nedėmesingas ir skubotas valgymas.

Ne taip jau ir retai trumpalaikiai pilvo pūtimo epizodai susiję su tam tikromis nervinę įtampą keliančiomis situacijomis. Tačiau tokie epizodai praeina ir asmuo jaučiasi gerai iki kito karto, kai ir vėl pradeda skausmingai raižyti pilvą. Jei pilvo pūtimas dėl nervinės įtampos kartojasi gana dažnai, tai gali neigiamai veikti paciento gyvenimo kokybę, apriboti jo darbingumą ir pasitikėjimą savimi.

Vis dėlto ilgalaikis ir (arba) stiprėjantis pilvo pūtimas gali pranešti apie sunkias būkles, pavyzdžiui, žarnyno nepraeinamumą. Pavojaus signalai yra staigiai didėjanti pilvo apimtis, trinkantis kvėpavimas, sunkėjanti asmens būklė ir visiškas negalėjimas pašalinti dujų ir pasituštinti. Kai kuriais pavojingais atvejais gali atsirasti karščiavimas, varginti bendras silpnumas, atsirasti kraujo išmatose. Vertėtų susirūpinti ir tada, kai ilgainiui dėl nežinomų priežasčių krenta kūno svoris.

Pilvo pūtimo gydymas priklauso nuo jį sukėlusios priežasties

Pateikiame keletą naudingų patarimų, padedančių palengvinti daugelį meteorizmo atvejų:

  • Geriau vengti tokio maisto, kuris sukelia pilvo pūtimą. Tai gali būti švieži vaisiai, kopūstai, ankštinės daržovės, riebūs ir saldūs miltiniai kepiniai, šviežio pieno produktai, įvairūs riebūs padažai. Vis dėlto vaisiai ir daržovės yra svarbi mitybos dalis, todėl vaisiams ir daržovėms geriau nulupti žieveles, apdoroti juos termiškai ir geriau sukramtyti. Toks apdorojimas mažina pilvo pūtimo tikimybę;
  • Verčiau atsisakyti kramtomosios gumos ir gėrimų šiaudelių;
  • Geriau apriboti gazuotų ir fermentuotų gėrimų vartojimą;
  • Valgant geriau nekalbėti ir dėmesingai sukramtyti maistą;
  • Rekomenduojama stengtis valdyti stresą;
  • Patariama reguliariai judėti, nes tai gerina dujų pasišalinimą iš žarnyno.

Dujas iš žarnyno pašalinti gali padėti gulėjimas ant kairio šono, pilvo masažas. Vis dėlto dujos kauptis gali ir dėl sunkesnių atvejų, kai sutrinka žarnyno praeinamumas – tuomet padėti gali tik medicinos darbuotojai.

Nesunkiam pilvo pūtimui gydyti naudingos natūralios priemonės, pavyzdžiui, mėta, pipirmėtė, kmynai, pankoliai, anyžiai. Gali būti skiriama daug eterinių aliejų turinčių augalų nuovirų, augalinių ekstraktų, maisto papildų.

Geru poveikiu pasižymi tik fiziniu būdu veikiantis simetikonas. Espumisan Easy – tai granulės, kurių sudėtyje yra putojimą slopinančios medžiagos simetikono. Ši medicinos priemonė tinkama siekiant mažinti pilvo pūtimą, atsiradusį dėl dujų susikaupimo. Jos padeda palengvinti tempimo pojūtį pilve, pilvo išsipūtimą, spaudimą viršutinėje pilvo dalyje ir gurgimą skrandyje bei žarnyne. Granulės labai greitai ištirpsta burnoje, todėl aktyvioji medžiaga greitai pasiekia virškinimo traktą, kur pradeda veikti. Granulių nereikia užgerti vandeniu, jos yra malonaus citrinų skonio. Granulių negalima vartoti simetikonui ir kitoms sudedamosioms dalims alergiškiems asmenims. 

Paruošė farmacininkė Rūtelė Foktienė