+1
-0
+1
Dėl kokių 5 priežasčių gali sutrikti virškinimas?

Įvairūs virškinimo sutrikimai, pavyzdžiui, padidėjęs skrandžio rūgštingumas (rėmuo), skrandžio ir pilvo skausmai, pilvo pūtimas, žarnyno raižymas, viduriavimas arba vidurių užkietėjimas, pykinimas arba vėmimas, sunkumas ir diskomfortas epigastriumo srityje yra vieni dažniausių šiuolaikinio paciento skundų. Ne paslaptis, kad šiandieninis gyvenimo būdas nėra labai tinkamas – nereguliari ir nesveika mityba, didelis stresas, lėtinės ligos ir per mažas aktyvumas tampa nemažu išbandymu jautriai ir reikliai virškinimo sistemai. Tad virškinimo sistema, be abejonės, reaguoja ne tik į netinkamą mitybą, bet ir į žmogaus emocijas ir kitas ligas, kurios nebūtinai susijusios su virškinimo traktu. Liūdniausia tai, kad dauguma virškinimo funkcija susirūpina tik tuomet, kai atsiranda sunkiai pakenčiamų ir ilgalaikių virškinimo sutrikimų. Tad pakalbėkime apie 5 priežastis, dėl kurių gali sutrikti virškinimo procesų sklandumas ir dėl kurių gali prireikti papildomo virškinimo fermentų vartojimo.

1) Senėjimo procesai

Medžiagų apykaitos lėtėjimas senstant – visiškai natūralus procesas. Bėgant laikui maistas tiesiog lėčiau virškinamas, jis ne taip greitai slenka virškinimo traktu, o kasos fermentų gamyba po truputėlį mažėja. Senstančiam organizmui nebereikia tiek maistinių medžiagų, todėl ir maisto kiekis turėtų būti mažesnis, kitaip gresia ne tik nutukimas, bet ir įvairios su metaboliniu sindromu susijusios lėtinės ligos. Štai kodėl vyresnio amžiaus asmenims ir senoliams sportuoti ir judėti bei sveikai maitintis yra ypatingai svarbu.

2) Lėtinės ligos

Ypatingai daug įtakos sklandžiam virškinimo procesui turi lėtinės medžiagų apykaitos ligos ir sindromai. Vertėtų paminėti metabolinį sindromą, kai asmeniui būdingas nuolat padidėjęs arterinis kraujo spaudimas ir pakitęs gliukozės kiekis kraujyje bei jautrumo insulinui sumažėjimas ir nutukimas, taip pat cukrinį diabetą, skydliaukės hormonų apykaitos sutrikimus ir kt. Dėl tokių sveikatos pakitimų sutrinka paciento medžiagų apykaita, taigi daroma įtaka normaliai angliavandenių, riebalų ir baltymų apykaitai. Pavyzdžiui, dėl nepakankamo skydliaukės gaminamų hormonų kiekio organizme gali atsirasti pačių įvairiausių virškinimo sutrikimų. Gali kamuoti vidurių užkietėjimas, pilvo pūtimas, kiti nemalonūs pojūčiai. Tad patiriant virškinimo sutrikimus reikėtų pagalvoti ir apie lėtinių ligų galimybę.

3) Laktozės netoleravimas

Dažnai kamuojantys virškinimo sutrikimai, tokie kaip intensyvus pilvo skausmas ir raižymas, pilvo pūtimas, viduriavimas, šleikštulys, diskomforto jausmas pilvo srityje ir kartais net galvos skausmas ar bendras negalavimas gali kamuoti ir tuomet, kai asmuo netoleruoja laktozės. Laktozės netoleravimas gali būti įgimtas, kai sutrikimas kamuoja visą gyvenimą ir įgytas, kai sutrikimas pasireiškia nuo tam tikro gyvenimo momento, tarkime, po persirgtos žarnyno ligos. Manoma, kad Lietuvoje laktozės netoleruoti gali net kas trečias pacientas, o visame pasaulyje šis negalavimas taip pat labai paplitęs – kai kur jis palietęs dar didesnę gyventojų dalį. Jei pieno produktai sukelia panašius simptomus, tuomet labai tikėtina, kad asmuo netoleruoja laktozės dėl laktazės – fermento, skaldančio pieno cukrų – trūkumo. Vertėtų atsiminti, kad laktozės yra ne tik pieno produktuose. Jos gali būti net ir vartojamose tabletėse, tad visuomet svarbu skaityti ne tik maisto, bet ir ant vaistinių preparatų pakuočių pateiktą informaciją. Genetika gali nulemti ir kitų rūšių fermentopatijas – tuomet pakaitinė virškinimo fermentų terapija neretai būna vienintelė išeitis.

4) Nuolatinis persivalgymas

Dažnas persivalgymas sekina organizmą, o daugiausiai žalos patiria kasa, kuri tiesiog nespėja gaminti reikiamo kiekio virškinimo fermentų. Geriausia pasistengti valgyti dažniau, bet po mažiau, neperkraunant virškinimo sistemos ir nesekinant pagrindinės virškinimo liaukos – kasos. Mezym vartojamas tuomet, kai kasa nepakankamai gamina ir išskiria virškinimo fermentų ir tai sukelia virškinimo sutrikimų. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

5) Virškinimo trakto ligos

Patys įvairiausi virškinimo sutrikimai gali atsirasti dėl uždegiminių žarnyno ar kasos ligų, dirgliosios žarnos sindromo. Vienos dažniausiai diagnozuojamų ligų yra skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė, gastroezofaginio refliukso liga. Jei virškinimo sutrikimai kamuoja gana ilgą laiką, tuomet būtina kreiptis į gydytoją ir ieškoti tokių negalavimų priežasčių, kitaip ilgalaikis rėmuo gali negrįžtamai pažeisti stemplę ir prisidėti prie priešvėžinės būklės išsivystymo, o opaligė gresia skrandžio perforacija, kuri gali būti ir mirtina. Tad rūpinkitės savo sveikata ir laiku reaguokite į virškinimo funkcijos sutrikimus.

Parengė vaistininkė Rūtelė Foktienė