Riebūs vaisiai

Žiemą riebalų norisi daugiau. Jie padeda kūnui gintis nuo šalčio. Tačiau kiek
grasinančių faktų apie riebalus žinome! Per didelis, neišeikvotas jų kiekis –
pagrindinė antsvorio priežastis, o gyvulinių riebalų – dar ir širdies bei
kraujagyslių ligų.

Tačiau visai be riebalų apsieiti irgi neįmanoma, o ir nereikia. Per dieną
suvartojamų riebalų kiekis neturi viršyti 30 proc. raciono, o iš jų pusę turėtų
sudaryti augaliniai riebalai. Palyginti su gyvuliniais, augaliniai pasižymi
neabejotinais privalumais – juose nėra kraujagysles siaurinančio cholesterolio
ir daug mažiau sočiųjų riebalų rūgščių. Taigi tikrai vertingiau sukrimsti kelis
riešutus, žiupsnelį saulėgražų, suvalgyti avokadą ar kelias alyvuoges, nei
sukirsti riebaluose keptą kepsnį. Avokadai (100g – 220 kcal) ir alyvuogės (100g
– 270 kcal) – vieni iš nedaugelio riebių vaisių, kurių galima rasti mūsų
parduotuvėse. Alyvuogės dar yra ir puikus antioksidantų, vitamino E šaltinis,
jos reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, todėl jas reikėtų pasistengti
vartoti dažniau.