+1
-0
+1
Roto virusas

Darželiuose ir mokyklose plinta ne tik ūmines kvėpavimo takų ligų sukeliančios infekcijos. Vienas lengviausiai plintančių virusų yra roto virusas, kuris gali „išguldyti“ ir visą ugdytinių grupę, ir juos ugdančius pedagogus. Ką reikėtų žinoti apie šią ūmią žarnyno infekcinę ligą?

Kaip užsikrečiama roto virusu?

Roto virusas plinta per nešvarias rankas, fekaliniu – oraliniu būdu. Virusas į aplinką patenka su išmatomis ir nesilaikant tinkamos higienos. Virusas yra gana atsparus aplinkos sąlygoms ir jis visai nesunkiai patenka ant įvairių paviršių, daiktų ir kitų žmonių. Geriausia apsauga nuo viruso yra tinkama higiena, tačiau, kaip žinia, vaikai dar neturi tokių gerų higienos įgūdžių, todėl vaikų kolektyvuose ši ūminė žarnyno infekcija plinta itin greitai ir lengvai. Infekcija užsikrečia ir suaugusieji, tačiau jie dažniausiai serga daug lengviau.

Kaip apsisaugoti nuo užsikrėtimo roto virusu?

Itin svarbu laikytis kuo kruopštesnės higienos. Rankas plauti reikia ne tik pasinaudojus tualetu, bet ir ir grįžus iš bet kokių viešų vietų, ruošiantis valgyti ar gaminti maistą. Nešvariomis rankomis negalima liesti burnos, akių ir nosies. Jei galimybės nusiplauti rankų nėra, tuomet tiks ir dezinfekcinis skystis. Reikėtų saugotis sergančiųjų ir neliesti jo naudojamų daiktų, nesinaudoti tais pačiais indais ar įrankiais bei rankšluosčiais. Vaikų higienos įgūdžius būtina ugdyti jau nuo pat mažų dienų – tuomet ir įvairios infekcijos kolektyvuose plis rečiau.

Kas dažniausiai serga roto virusu?

Roto virusu dažniausiai ir sunkiausiai serga vaikai iki 3 metų amžiaus. Dėl šios priežasties nuo rotavirusinės infekcijos rekomenduojama skiepyti 2-6 mėnesių amžiaus kūdikius, ypač jei vaikas ir (arba) jo broliai ar sesės lanko ugdymo įstaigą ir tikimybė infekcija užsikrėsti didesnė. Suaugusieji serga rečiau ir dažniausiai lengviau nei vaikai, vis dėlto tai labai nemaloni ir daug organizmo jėgų galinti pareikalauti liga.

Kaip atpažinti rotavirusinę infekciją?

Rotavirusinė infekcija įtariama tuomet, kai pasireiškia pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo skausmai, temperatūros pakilimas, bendras negalavimas ir silpnumas. Paprastai simptomai pasireiškia per vieną – tris paras nuo užsikrėtimo. Pati infekcija organizmui nepavojinga, tačiau vaikams, ypatingai kūdikiams ir mažiems vaikams, labai pavojingas staigus skysčių ir elektrolitų netekimas. Simptomų taip greitai numalšinti nepavyks, tačiau galima juos palengvinti ir sumažinti komplikacijų pasireiškimo tikimybę. Paprastai pasveikstama per 3-6 paras (jei liga nesikomplikuoja).

Ką daryti susirgus rotavirusine infekcija?

Svarbiausia palaikyti tinkahttps://www.sindromas.lt/ligu-enciklopedija/infekcines-ligos/virusines-infekcijos/parvovirusine-infekcija/mą skysčių ir elektrolitų pusiausvyrą ir neleisti pasireikšti dehidratacijai, kuri ypatingai pavojinga kūdikiams ir mažiems vaikams. Reikia gerti kuo daugiau skysčių ir pasitelkti specialius elektrolitų tirpalus, kuriuose druskų ir gliukozės kiekiai labai tiksliai apskaičiuoti. Reikia akylai stebėti vaiko būklę ir tai daryti ne tik dieną, bet ir naktį.

Svarbu pasistengti nelaukti dehidratacijos požymių ir specialių elektrolitų tirpalų duoti kuo anksčiau (tai naudinga bet kada, kai vaikas ar suaugusysis vemia ir viduriuoja). Geriausia, kai jie gurkšnojami nuolat, nedideliais kiekiais. Reikia ilsėtis, vėdinti ir drėkinti patalpas, rinktis lengvai virškinamą maistą, neiti į ugdymo įstaigas, mokyklą ar darbą.

Kada būtina kreiptis į gydymo įstaigą?

Pavojaus signalai yra aukštesnė nei 39 laipsnių Celsijaus kūno temperatūra (matuojant pažastyje), sausos gleivinės ir lūpos, acetono kvapas iš burnos, retas šlapinimasis ir tamsus šlapimas, atsisakymas gerti, itin gausus vėmimas ir viduriavimas, vangumas, odos bėrimai, traukuliai, didelis mieguistumas. Tuomet geriau nebedelsti ir kreiptis į gydymo įstaigą, nesvarbu, ar serga vaikas, ar suaugusysis.

Pasveik.lt informacija