Alkoholio vartojimas nėštumo metu yra dažniausia apsigimimų, vystymosi, augimo ir elgesio sutrikimų priežastis. Šis sindromas sukelia vaikui sunkių, nesugrąžinamų pakenkimų. Deja, visuomenė vis dar tyli apie VAS. Prancūzijoje ant alkoholinių etikečių nurodoma, kad nerekomenduojama alkoholio vartoti nėštumo metu, tuo tarpu Lietuvoje vis dar atsiranda gydytojų, kurie nėščiosioms pataria vartoti nedidelius alkoholio kiekius tam, kad sumažinti padidėjusį gimdos tonusą.
Šios dienos tikslas atkreipti visuomenės dėmesį į alkoholio vartojimo nėštumo metu keliamus pavojus. Vaisiaus alkoholinis sindromas (arba alkoholinė embriopatija) suprantamas kaip sutrikimas, sukeltas dėl pernelyg didelio ar ilgalaikio alkoholio vartojimo nėštumo metu. Vaikai, gimę su vaisiaus alkoholiniu sindromu, pasižymi tam tikrais specifiniais bruožais: maža galvos apimtimi (mikrocefalija),         raukšlėmis akių kampučiuose, siauru akių plyšiu, žema nosies nugarėle, trumpa, plokščia nosimi, plona viršutine lūpa, trumpu lataku (filtru) tarp viršutinės lūpos ir nosies, sulėtėjusiu augimu ir per mažu svoriu.
                  
Daugeliu atvejų stebimi tik maži nukrypimai nuo normalaus vystymosi. Taip pat stebimi psichinio vystymosi sutrikimai: hiperaktyvumas, nesugebėjimas sukaupti dėmesį, mokymosi sunkumai, sutrikusi smulkioji motorika, nesugebėjimas prisitaikyti prie naujų sąlygų, uždelstas psichinis vystymasis, kalbos sutrikimai, klausos sutrikimai, mitybos sutrikimai. Priklausomai nuo to, kaip mama vartoja alkoholį, yra išskiriamos įvairios alkoholio pakenkimo vaikui formos ir sunkumo laipsniai. Sunkiais atvejais pasitaiko ne tik širdies, lyties organų ar inkstų vystymosi sutrikimų, bet ir smegenų pakenkimų. Alkoholio vartojimą motinos dažniausiai slepia, todėl pakankamai sunku tai išsiaiškinti.
Iš visų nėštumo metu vartojamų psichoaktyvių medžiagų alkoholis yra labiausiai paplitęs ir turi didžiausią medicininę reikšmę. Nors VAS yra dažniausiai pasitaikantis sutrikimas, sukeltas piktnaudžiavimu medžiagomis, apie jį vis dar stengiamasi nutylėti. Prancūzijos tyrimų išvados skelbia, kad trims naujagimiams iš tūkstančio alkoholis yra pakenkęs. Būsimam vaikeliui labai svarbu, kad kiekvienoje nėštumo fazėje moteris stipriai ribotų arba geriausiai visai atsisakytų alkoholio vartojimo.
Kiek alkoholio yra per daug? Nėra tiksliai žinomas išgerto alkoholio kiekis, nuo kurio vystosi vaisiaus sutrikimai, todėl pakankamai sunku nurodyti ribas, kiek suvartoti alkoholio yra rizikinga ir kiek ne. Lemiamą poveikį kūdikiui turi ne tik kasdien išgerto alkoholio kiekis, bet ir skirtinga individuali vaiko ir motinos tolerancija alkoholiui. Jau įrodyta, kad VAS serga tie naujagimiai, kurių motinos nėštumo metu labai stipriai išgėrinėdavo. Taip pat yra pastebėta, kad net santykinai maži alkoholio kiekiai (nežymus išgėrinėjimas) sukelia vaisiui minimalius neurologinius pakenkimus. Pagal didžiąsias europietiškas studijas net 120 gramų gryno alkoholio per savaitę turi nepalankių efektų embriono svorio augimui.
Kaip veikia alkoholis dar negimusį vaikelį?  Tyrimais įrodyta, kad riziką sukelia ne tik per konkretų laiko tarpą suvartotas alkoholio kiekis, bet ir gėrimo būdas: pvz., moteris, kuri išgeria kasdien po vyno taurę, visą savaitę sukelia mažesnę riziką savo būsimam vaikeliui nei ta, kuri išgeria septynias taures iškart.
Iki šiol visi tyrimai buvo labiau orientuoti į tai, kokią riziką vaisiui sukelia motinos alkoholio vartojimas. Tačiau daugelis studijų jau įrodė, kad alkoholikų tėvų vaikai dažnai turi intelektinių gabumų sutrikimų ir dažniau yra hiperaktyvūs nei negeriančių tėvų. Šie tyrimai įrodyti, remiantis įvaikinimu, todėl galima teigti, kad kognityvinių funkcijų sutrikimai ir hiperaktyvumas yra ne tik socialinės aplinkos priežastis. Suprantama, kad tėvo alkoholio vartojimas neveikia vaisiaus taip, kaip mamos maistas per virkštelę. Tačiau bandymai parodė, kad alkoholizuotų  vyriškos lyties gyvūnų palikuonys turėjo mažesnes išgyvenimo galimybes ir pasižymėjo sunkesniu brendimu. Taigi tėvo alkoholio vartojimas neveikia vaisiaus tiesiogiai, bet stipriai pablogina sėklos kokybę. Stipriai išgeriantis tėvas dėl deformuotos sėklos savo palikuonis gali paveikti žalojančiai, tačiau apie tai vis dar nutylima ir VAS laikomas kol kas tik moteriškos lyties problema.
Sergančių VAS vaikų išgijimas neįmanomas, nors įvairūs sklaidos trūkumai gali būti pašalinami ar sumažinami operaciniu būdu. Nėra tokių vaistų, kurie ištaisytų vystymosi atsilikimą. Laimei, daugelio organų vystymasis iškart po gimimo nesibaigia. Tai ypatingai reikšminga smegenų brandai. Nors ir nėra gydymo, vystymosi eigoje galima pasiekti ženklaus pagerėjimo. VAS yra visos visuomenės, o ne tik moterų problema. Jau nuo senų senovės alkoholis yra vyrų gėrimas ir svaiginimosi priemonė. Visose kultūrose, kuriose yra paplitęs alkoholio vartojimas, vyrai geria daugiau nei moterys. Savaime suprantama, kai moterys viešumoje geria per daug, jų alkoholizmas pastebimas daug greičiau nei vyrų. Galiausiai atsitinka taip, kad moterys slepia savo alkoholio vartojimą ir todėl pagalba joms suteikiama gana vėlai.
                      Šios dienos proga raginame visuomenę aktyviau domėtis psichiką veikiančių medžiagų poveikiui nėštumo metu, medikus ir visuomenės sveikatos specialistus aktyviau prisidėti prie visuomenės švietimo, o politikus kuo greičiau priimti sprendimus, kurie įpareigotų alkoholio gamintojus tinkamai informuoti vartotojus apie jų gaminamų produktų keliamą pavojų sveikatai.
 

Medik