Rūgštingumas burnoje ir kaip jį numalšinti

Gastroezofaginis refliuksas (GERL), geriau žinomas, kaip rūgštingumas burnoje, yra gana opi problema. XXI amžiaus visuomenėje – labai dažna. Dažniausiai jį lemia netinkami mitybos įpročiai, stresas. Kuo daugiau dėmesio sau skirsite – tuo didesnė tikimybė, kad ši problema nebus Jūsų gyvenimo palydovas, o jeigu atsirado – nugalėti ja bus galima gana greitai. Svarbiausia – žinoti kaip.

Pateikiame kelis būdus, kurie turėtų padėti ilgam laikui nugalėti rūgštumą burnoje. Siekiant greitesnio efekto, žinoma, geriausia vienu metu yra derinti kelis metodus.

Tinkama mityba

Norint pašalinti GERL sukeltus požymius – reikia pasirūpinti savo virškinimo sistema. Pirmiausia – atkurti natūralų virškinimo sistemos balansą. Medikai rekomenduoja vartoti kuo daugiau neperdirbtų maisto produktų, ypač – vaisių ir daržovių. 

Taip pat pasirūpinkite ir gerųjų bakterijų „puoselėjimu“. Gerkite specialiai sukurtus papildus arba vartokite kefyrą, įtraukite į savo mitybą raugintas daržoves. Tinkamai subalansuota mikroflora padės sumažinti H. Pylori bakterijų perteklių, kurios dažnai sukelia virškinimo problemas, skausmus ir tuo pačiu rūgštingumą. Gydyti galima ir antibiotikais, tačiau įmanoma tik pakeitus mitybą. Šį variantą ir siūlome rinktis.

Tinkama burnos ertmės priežiūra

Žinoma, svarbu tinkamai kasdien rūpintis savo burnos ertmės priežiūra. Tai padės išvengti GERL sukeliamų potyrių burnoje. Jeigu kasdien atsikeliate su labai nemaloniu skoniu burnoje – blogai išsivalote burnos ertmę iš vakaro. Taip neturi būti.

Bene veiksmingiausias prietaisas kasdienei burnos higienai yra tarpdančių irigatorius. Jis padės labai detaliai išvalyti ne tik dantis, tačiau ir tarpdančius, žandukus, liežuvį. Ypač pasiteisina, nes kruopščiai išvalo tolimas burnos ertmės vietas, kurias tinkamai prižiūrėti su dantų šepetuku, deja, sunku.

Profesionaliai namuose atliekama burnos ertmės priežiūra leis džiaugtis ne tik sumažėjusiais arba visiškai išnykusiais GERL požymiais, tačiau ir ženkliai baltesniais dantimis.

Atsikratykite žalingų produktų

Greta sveikų, organizmui labiausiai tinkamų produktų įvedimo į Jūsų mitybos racioną, reikia kai ką ir išbraukti. Atrodo, akivaizdu, ir visi puikiai žino – kokie tai produktai. Žinoma, reikia valgyti kuo mažiau perdirbto maisto. Ypač pusfabrikačių. Taip pat ir vartoti kuo mažiau alkoholio, žinoma, nerūkyti. Stenkitės vartoti produktus, patiekalus, kuriuose yra kuo mažiau cukraus.

Ko reikia Jūsų organizmui?

Jeigu kankina GERL – siūlome savo organizmui „duoti“ kuo daugiau jam reikalingų mineralų ir vitaminų, kurių galima gauti iš tam tikrų produktų.

  • Reikalinga Himalajų druska, kurioje yra daugiau 80 svarbių mineralinių medžiagų.
  • Kasdien išgerkite po mažą šaukštelį obuolių acto sidro.
  • Geriamoji soda taip pat gali sumažinti organizmo rūgštingumą.
  • Kaip ir pienas. Tačiau jo negalima gerti daug tiems, kuriems nuo karvės pieno baltymo pučia pilvą.
  • GERL požymius mažina ir alavijų sultys.
  • Tobulas pasirinkimas kasdienai yra imbiero arbata. Po vieną puodelį – kasdien.
  • Tyrimai rodo, kad B grupės vitaminai gali padėti apsisaugoti nuo GERL problemų.

Šiais laikais tinkamai rūpintis savimi nėra sunku. Apstu ir priemonių, ir žinių. Svarbiausia – noras. O sveikata ir gera savijauta – tai, kas yra reikšmingiausia mūsų gyvenime. Saugokite tai ir puoselėkite.