Šią vyrišką ligą pačioje jos pradžioje galima suvaldyti be vaistų

Pridėti pavadinimą

Gerybinė prostatos hiperplazija (GPH) – tai lėtinė liga, kurios metu kinta prostatos dydis, strukrūra, vientisumas. Be to, gali kisti ir šlapinimuisi svarbių lygiųjų raumenų tonusas. Dėl šių priežasčių atsiranda šlapinimosi sutrikimų, dar vadinamų apatiniais šlapimo takų simptomais. Jie apima padažnėjusį šlapinimąsi dieną ir naktį, pakitusią šlapimo srovę, sunkumus, kai mėginama pasišlapinti ir pojūtį, tarsi šlapimo pūslėje visuomet yra šlapimo. Dėl tokių varginančių simptomų labai prastėja vyro gyvenimo kokybė ir didėja įvairių komplikacijų rizika. Tad GPH reikėtų diagnozuoti ir pradėti gydyti kuo anksčiau. Nuo ligos išsivystymo laipsnio gali priklausyti ir gydymo rekomendacijos. Pakalbėkime apie jas šiek tiek plačiau.

Kaip paplitusi gerybinė prostatos hiperplazija?

Skaičiuojama, kad dėl GPH kylančių skundų ir simptomų patiria bent kas trečias 50 gimtadienį atšventęs vyras. GPH yra labai paplitusi liga ir jos paplitimas ypatingai didėja su amžiumi, Tarkime, histologiniai prostatos pakitimai stebimi net devyniems vyrams iš dešimties, kurie yra vyresni nei 85 metai. Tokie skaičiai įrodo, kad šios lėtinės ligos pavyksta išvengti tik labai nedidelei daliai vyrų.

Kaip diagnozuojama gerybinė prostatos hiperplazija?

Šią ligą diagnozuoja gydytojas urologas. Ji patvirtinama tik po to, kai atliekama tam tikrų tyrimų. Labai svarbią vietą GPH diagnostikoje ir apatinių šlapimo takų sutrikimų sunkumo įvertinime užima Tarptautinė prostatos simptomų skalė. Joje yra specialių klausimų, padedančių įvertinti simptomų buvimą ir jų sunkumą. Šiame klausimyne randamas ir vienas papildomas klausimas, padedantis įvertinti paciento gyvenimo kokybę. Jis skamba taip: „Jeigu Jums reikėtų visą savo likusį gyvenimą nugyventi esant tokiai šlapinimosi būklei, kokia ji yra dabar, kaip Jūs dėl to jaustumėtės?“.

Prostatos dydį, formą, vientisumą ir kitus pakitimus preliminariai įvertinti padeda digitalinis rektalinis prostatos tyrimas. Jo metu per tiesiąją žarną pirštais čiuopiama priešinė liauka. Taip pat atliekamas tyrimas, vadinamas uroflometrija – maksimalaus šlapimo srovės greičio tyrimas. Papildomai nustatomas šlapimo pūslės tūris ir liekamasis tūris, kurį įvertinti padeda ultragarsinis tyrimas. Jei šių tyrimų tiksliai diagnozei nustatyti nepakanka, tuomet gali būti atliekami kompiuterinės tomografijos (KT) ir (ar) magnetinio rezonanso tomografijos (MRT) tyrimai.

Kaip gydoma gerybinė prostatos hiperplazija?

Lengvos ligos formos atveju gali būti taikoma stebėjimo taktika. Ją sudaro gyvenimo būdo korekcija ir reguliarūs apsilankymai pas gydytoją urologą. Taip pat labai svarbu tai, kad pacientas akylai stebėtų savo būklę ir jai pablogėjus, nedelsiant kreiptųsi į specialistą. Keletas praktiškų patarimų, kai pacientą kamuoja nesunkūs šlapinimosi sutrikimai, pateikti žemiau:

  • Į mitybą vertėtų įtraukti daugiau vaisių ir daržovių, o gyvulinius riebalus dažniau pakeisti augaliniais;
  • Mažiau skysčių reikėtų vartoti prieš miegą, ilgas keliones, svarbius susitikimus;
  • Geriau atsisakyti arba tik labai saikingai vartoti kofeino ir alkoholio turinčius gėrimus, nes jie ne tik skatina šlapimo išsiskyrimą, bet ir dirgina šlapimo pūslę, stiprina apatinių šlapimo takų simptomų intensyvumą;
  • Per savaitę reikėtų bent 2-3 kartus intensyviau pasimankštinti, nes tai mažina ūminio šlapimo susilaikymo riziką. Naudingiausios bent po 40-45 minutes trunkančios kardiotreniruotės;
  • Būtina sekti savo kūno masę ir stengtis palaikyti 25 neviršijantį KMI. Įrodyta, kad antsvoris ir nutukimas yra vieni svarbiausių GPH išsivystymo rizikos faktorių;
  • Verta pamėgint nusišlapinti per du kartus – iš pradžių ramiai ir neskubant, per daug nesijaudint nusišlapinti tiek, kiek išeina, o vėliau lukterti keletą minučių ir vėl pamėginti galutinai ištuštinti šlapimo pūslę;
  • Tam tikri dėmesio nukreipimo pratimai gali padėti išvengti labai dažno bėgiojimo į tualetą ir didinti šlapimo pūslės talpą;
  • Reikėtų dėvėti patogius, natūralių audinių ir lytinių organų nespaudžiančius drabužius;
  • Simptomus gali padėti kontroliuoti augaliniai vaistiniai preparatai, pavyzdžiui, Prostamol Uno. Sabalpalmių vaisių tirštasis ekstraktas yra tradicinis augalinis vaistas, kurio indikacijos pagrįstos tik ilgalaikiu vartojimu, skirtas palengvinti GPH simptomus, tokius kaip šlapimo ištekėjimo pradžios vėlavimas, ilgiau trunkantis ir nutrūkstantis šlapinimasis, silpna šlapimo srovė, dažnas šlapinimasis (ypač nakties metu), gydytojui paneigus sunkias būkles. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.
  • Gali būti rekomenduojami ir kiti augaliniai preparatai, pavyzdžiui, afrikinės slyvos, didžiosios dilgėlės, moliūgų sėklų ekstraktai bei jų deriniai.

Vidutinio sunkumo GPH gydymui dažniausiai skiriami alfa adrenoblokatoriai (pavyzdžiui, tamsulozinas, terazosinas) ir 5 alfa reduktazės inhibitoriai (pavyzdžiui, finasteridas, dutasteridas). Šie vaistai gali būti derinami tarpusavyje arba su fitoterapiniais preparatais, pavyzdžiui, Prostamol Uno. Kai medikamentinis gydymas nėra pakankamai efektyvus arba jis iš viso neefektyvus, tuomet skiriamas chirurginis gydymas. Operacinio gydymo metodas parenkamas remiantis GPH sunkumu ir labiausiai išreikštais apatinių šlapimo takų simptomais.

Farmacininkė Rūtelė Foktienė