Skauda galvą ? Gal migrena ?

Migrena – itin nemaloni ir varginanti liga. Daug kas mano, kad ji susijusi tik su galvos skausmu, tačiau migrenos priepuolio metu gali kamuoti labai įvairūs sutrikimai, tarp jų – pykinimas, vėmimas, pusiausvyros sutrikimai, jautrumas šviesai ir garsams, regėjimo pakitimai ir įvairių vaizdinių formavimasis regėjimo lauke. Ir tai tik keletas simptomų, kurie gali pasireikšti priepuolio metu. Migrena – labai individuali liga ir kiekvienam pacientui ji gali parodyti vis kitą savo pusę. Pakalbėkime apie medikamentinį ir nemedikamentinį migrenos gydymą.

Vaistus svarbu išgerti kaip galima greičiau

Deja, bet liga nėra išgydoma, t.y., neįmanoma vaistais pasiekti to, kad priepuoliai niekada nebepasikartotų. Būna, kad ji praeina savaime, tačiau tokių vaistų, kurie padėtų panaikinti priepuolius, tiesiog nėra. Vis dėlto sukurta specialių vaistinių preparatų, skirtų priepuolių palengvinimui. Jie malšina ir galvos skausmą, ir lydinčius simptomus. Tokie preparatai priklauso triptanų grupei ir tarpusavyje skiriasi stiprumu, poveikio greičiu ir trukme. Šie preparatai palengvina priepuolius maždaug 8 pacientams iš 10. Itin svarbu juos vartoti teisingai, pavyzdžiui, triptanų klasės vaistus reikia išgerti kaip galima greičiau, vos tik pajuntami artėjančio priepuolio požymiai (pavyzdžiui, jau pastebimas pakitęs apetitas, atsiranda irzlumas, rankų tirpimas, regos sutrikimai ir panašiai), kitaip jie tiesiog nespės pasiekti reikiamos vietos ir suteikti norimą efektą. Jei migrenos epizodai kartojasi labai dažnai, pavyzdžiui, net kelis kartus per savaitę, gydytojas gali paskirti vaistinių preparatų kursą tam, kad būtų galima stebėti vaistų poveikį ir gydymo procesą.

Savarankiškas gydymasis gali padaryti meškos paslaugą

Neretas pacientas ilgą laiką vartoja įvairius nuskausminamuosius ir tai daro pasitelkdamas gana dideles dozes. Įprastai vartojami analgetikai gali būti visiškai neveiksmingi. Vaistai nuo skausmo, ypač sudėtiniai, kuriuose yra kofeino, kodeino ir kitų medžiagų, vartojami dažnai ir didelėmis dozėmis, ilgainiui gali turėti priešingą efektą ir netgi paskatinti galvos skausmus – sukelti taip vadinamą medikamentinį galvos skausmą.  Tai nulemia ne tik neteisingai parinkto gydymo neveiksmingumą, bet ir paciento nepasitenkinimą gydymu. Kiekvienu atveju migrenos gydymą reikia paskirti individualiai ir tik po jos diagnozės patvirtinimo.

Itin svarbi ir migrenos priepuolių prevencija

Nustatyta, kad daug reikšmės turi paciento miego kokybė. Migrenos kamuojamam žmogui rekomenduojama laikytis griežtos dienotvarkės – nedirbti naktimis, tinkamai pailsėti. Svarbu ir nepersimiegoti – geriausia kiekvieną savaitės dieną keltis panašiu metu, nesvarbu, kad tai sekmadienis ir norėtųsi pamiegoti ilgiau. Miegant iki vidurdienio, išderinamas poilsio ir darbo režimas, asmuo gali atsikelti prastos savijautos ir taip jaustis net keletą dienų.

Taip pat būtina vengti nervinės įtampos, sveikai maitintis, nepamiršti vis įkvėpti gryno oro ir aktyviai pajudėti gamtoje. Pacientai turėtų stengtis valgyti bent penkis kartus per dieną, nes alkis gali paskatinti galvos skausmo pasireiškimą, atsirandantį dėl pernelyg didelio gliukozės kiekių svyravimų kraujyje.

Trumpai tariant – migrena nemėgsta ramios ir užtikrintos dienotvarkės, kai žinoma, kada keltis, kada valgyti, kada įkvėpti gryno oro ir kada jau reikia griežtai užverti kompiuterio ekraną ir išeiti pasivaikščioti į lauką. Toks režimas padeda išvengti streso, alkio, miego sutrikimų – tai vieni pagrindinių migrenos priepuolius paskatinančių faktorių. Pastebėta, kad alkoholis, tabako dūmai, nesaikingas vaistinių preparatų vartojimas, kofeinas ir kai kurie maisto produktai, pavyzdžiui, fermentinis sūris, kuriame gausu tiramino, taip pat skatina priepuolių išsivystymą. Reikėtų save stebėti ir stengtis kaip galima geriau save pažinti – tik pats žmogus gali sužinoti, kas verčia jį ir vėl pasijusti blogai. Geriausia vengti tokių faktorių – tuomet ir priepuoliai bus retesni, ir gyvenimo kokybė taps geresnė.

 Šaltinis | Pasveik.lt