Ištyrus 3000 kūdikių, gimusių Cezario pjūvio metu nustatyta, kad jiems iki 8 metų astmos rizika padidėja net 80 proc., palyginus su tais kūdikiais, kurie gimsta natūraliu būdu. Rizika dar labiau didėja tiems vaikams, kurių tėvai turi alergijas, kadangi tai gali sąlygoti ir genetika.

 

Mokslininkai teigia, kad motinos turėtų būti informuojamos prieš pasirenkant gydymo būdą apie astmos riziką, ypatingai tuo atveju, jei abu tėvai linkę turėti alergijas. Šveicarijos mokslininkai teigia, kad astmos atvejų skaičius didėja industrinėse valstybėse, kuriose nuo 2000 metų astmos atvejai tarp kūdikių, palyginus su 1970 metais išaugo iki 30 proc.

 

Manoma, kad natūralaus gimdymo metu kūdikiai įgauna stipresnę imuninę sistemą, kadangi susiduria su natūraliais mikrobais, tuo tarpu Cezario pjūvio metu neįgyjamas stiprus imunitetas. Manoma, kad astmos atvejų skaičius didėja ir dėl to, kad daugelis moterų pastaruoju metu renkasi Cezario pjūvį ne tik dėl galimų gimdymo komplikacijų, tad jos turėtų būti informuojamos apie natūralaus gimdymo privalumus, teigia mokslininkai.

 

BBC Health