Manote, kad maistas šaldiklyje amžinai išliks tinkamas valgyti? Ne visai. Viskas priklauso nuo maisto – mėsa, žuvis, daržovės ar kt. maisto produktai gali būti laikomi šaldiklyje ne vienodą laiką. Svarbi ir šaldiklio temperatūra, tad norėdami kuo ilgiau išsaugoti maistą, temperatūrą nustatykite iki -18 C. Taigi, kiek ilgai galima laikyti maistą šaldiklyje nesibaiminant sau pakenkti?
Mėsa ir paukštiena
Kartais visai pravartu turėti paruoštų mėsos ar paukštienos gaminių, kuriuos tereikia išsitraukti iš šaldiklio, pašildyti ir štai – jau galite valgyti. Nemažai žmonių mano, kad užšaldyta mėsa niekada nesuges, vis dėlto, taip nėra. Ilgiausiai šaldiklyje galima laikyti žalią vištieną ir kalakutieną – šaldiklyje visą paukštį galima laikyti apie metus, o atskiras jo dalis: krūtinėlę, šlauneles ir kt. – iki 9 mėn. Skirtingas jautienos, veršienos ar ėrienos dalis galima šaldiklyje laikyti taip pat ne vienodą laiką: kepsnius – iki 1 m., o atskiras dalis tik iki pusės metų. Įvairius vištienos ar kalakutienos subproduktus šaldiklyje patariama laikyti 3-4 mėn. Jei perkate mėsą norėdami ją užšaldyti, atminkite, kad galite ją laikyti šaldiklyje neišėmę iš originalios pakuotės, nors patariama dar įvynioti gaminį į kepimo popierių ar pan. – taip mėsa ilgiau išliks tinkama valgyti.
Žuvis ir jūros produktai
Žuvis ir jūros produktai genda greitai, bet viena yra pirkti jau užšaldytus jūros produktus ir juos laikyti šaldiklyje, o visai kas kita – užšaldyti šviežią žuvį ar jūros produktus. Žuvies pjausnius patariama išdėlioti ant kepimo popieriaus ar folijos, paliekant vietos tarp pjausnių, tuomet uždengti plastikine plėvele ir dėti į šaldiklį. Po poros valandų pjausnius reikia išimti iš šaldiklio ir sudėti į orui nepralaidžius maišelius. Taip užšaldyta žuvis bus tinkama valgyti 2-3 mėn.
Daržovės ir vaisiai
Žaliąsias pupeles, šparagus, brokolius, morkas ir kt. prieš šaldant patariama nuplikyti karštu vandeniu, tuomet dėti į orui nepralaidžius maišelius. Šitaip užšaldytas daržoves galėsite valgyti ir po 1 m.
Prieš šaldant kaulavaisius, melionus patariama juos supjaustyti, o tuomet jie šaldiklyje gali būti ir pusmetį. Patariama nuimti uogų stiebelius prieš dedant šaldyti, bet šaldyti derėtų nepjaustytas uogas. Šaldytos uogos bus tinkamos valgyti ir po pusmečio. Šaldyti galite ir bananus, tik reikia juos nulupti, supjaustyti, o tada galėsite ir po 3 mėn. gardžiuotis šaldytais bananais.
Straipsnio autorė – Giedrė Izabelė Janušaitė
(Šaltinis – Martha Stewart)