Niūrusis sezonas: kaip nepasinerti į rudens melancholiją?

Nors rudens pradžia dažniausiai dar palepina keletu šiltesnių spindulių, o šalti rytai medžių lapus numargina žaviausiomis spalvomis, vis dažniau pagalvojame apie artėjančias žvarbias dienas, kuomet į darbą teks keliauti susisupus į šiltą paltą, o vakarai taps ilgi ir tamsūs. Stipriai vėstantis oras, rodos, nuveja visus vasariškus prisiminimus ir pozityvias mintis kartu su jais, o mums lieka tik liūdno melancholijos jausmo persmelktos dienos.

Psichoterapeutai net pastebi, kad rudeniop padaugėja pirminiais depresijos požymiais besiskundžiančių pacientų, o laukiamuosius užpildo po atostogų į darbo ar studijų ritmą sunkiai sugrįžtančių ir nuovargiu besiskundžiančių žmonių eilės. Vis tik, net ir šiuos sezono trūkumus įmanoma paversti privalumais – tereikia šiek tiek noro ir nuoseklaus darbo su savimi. 

Duoklė kūno ir minčių poilsiui

Nors po vasaros galime jaustis visokeriopai pailsėję, ruduo yra bene tinkamiausias metas pasimėgauti SPA malonumais. Juk retas kuris užsukame į baseinus bei pirtis vasaros metu – vandens malonumais šiltuoju sezonu dažniau mėgaujamės pajūryje ar prie ežerų.

Savo ruožtu jaukiai įkurtos ir žmogaus bei gamtos harmoniją atspindinčios vandens pramogų erdvės leidžia pailsėti tiek kūnui, tiek mintims, o visapusis atsipalaidavimas užkerta kelią perdegimui, kuris gali ištikti vos grįžus po ilgesnių atostogų. Bent vieną rudens savaitgalį skirkite apsilankymui SPA – masažai, kūno puoselėjimo procedūros ir atpalaiduojančiai veikiantis vanduo subalansuos jūsų vidinį pasaulį ir leis susikaupti naujam iššūkių sezonui.

Pasinaudoti pasiūlymais galite Noriu Noriu Noriu, vienoje didžiausių poilsio ir pramogų parduotuvėje Baltijos šalyse, kurioje rasite nuo karališko poilsio DVIEM populiariausiuose šalies viešbučiuose iki užburiančių egzotinių kelionių užsienyje. Gausus vandens pramogų, kelionių ir laisvalaikio veiklų pasirinkimas leis atitrūkti nuo niūresnio oro ir kokybiškai pailsėti Lietuvoje ar svetur.

Skirkite laiko mėgstamoms veikloms

Be abejonės, ne visi mėgsta rudenišką lietų, merkiantį gatves už kambario langų. Džiaugsmo neprideda dar ir nesustabdomai ilgėjantys vakarai, kurių metu norisi tik jaukiai susisupti šiltame pleduke ir siurbčioti kvapnią kakavą. Vis dėlto, ankstyvą saulėlydį galima puikiai išnaudoti savęs realizavimui. Vasarą dėl intensyvios veiklos lauke dažnai pristinga laiko mėgstamos knygos skaitymui, piešimui, dainavimui, mėgstamo patiekalo gaminimui ar kitai veiklai namuose.

Ruduo yra puikus metas atnaujinti šiuos užsiėmimus – ilgi vakarai suteikia galimybę pabūti ramybėje su savimi ir pasimėgauti galbūt net labai mylima, tačiau kiek primiršta veikla. Jei hobių iki šiol neturite, atrasti juos nebus problema – išbandykite jogą, kvėpavimo pratimus, atraskite spalvų terapiją spalvindami ar išmokite groti kalimba, o gal meditaciniu būgneliu. Mėgstama veikla ne tik padės užmiršti rudens niūrybę, bet ir leis pabūti su savo mintimis bei surasti vidinę ramybę.

Subalansuotos mitybos ir sporto nauda

Rudenį, kuomet oras atvėsta, o vakarai vis ilgėja, nejučiomis imame tas tamsesnes valandas leisti prie televizoriaus ar kompiuterio ekrano, o kartu su mumis ant patogios sofos įsitaiso ir įvairiausi saldūs ir sūrus užkandžiai. Puiku, jei šie atitinka subalansuotos mitybos principus, tačiau ne paslaptis, kad šaltuoju sezonu įprastai valgome kiek riebesnį, sunkiau virškinamą maistą, kuris gali tapti tikru iššūkiu mūsų organizmui.

Tam, kad sulaukus Naujųjų nakties netektų pasižadėti pavasariop lieti prakaitą sporto salėje ir sukti galvos dėl kiekvieno priaugto kilogramo, puoselėkite sveiką mitybą ir aktyvų gyvenimo būdą dar nuo rudens. Šis sezonas gausus šviežių lietuviškų daržovių – mėgaukitės cukinijomis, moliūgais, morkomis, burokėliais bei kitomis gausybę naudingųjų medžiagų turinčiomis daržovėmis.

Nepamirškite pasilepinti mamos ar močiutės sode užderėjusiais obuoliais, kriaušėmis ar slyvomis. Papildę organizmo vitaminų atsargas ne tik jausitės žvalesni ir kupini energijos, bet ir kur kas lengviau įsivažiuosite į subalansuoto valgiaraščio vėžes. Taip pat nepamirškite reguliariai mankštintis – pradžiai tikrai pakaks rytinės ar popietinės lengvos mankštos, vėliau galite imtis ir ilgesnės trukmės bei didesnio intensyvumo treniruočių – palaikydami aktyvumą ne tik išsaugosite dailias kūno linijas, bet ir išvengsite niūrių ar net slegiančių minčių, kuomet už lango nebedžiugins saulė.