+0
-1
-1
<strong>Į gydytoją urologą kreiptis reikėtų vos tik pajutus pirmuosius šlapinimosi sutrikimus</strong>

Gerybinė prostatos hiperplazija – liga, apie kurią dažnas vyras gėdijasi kalbėti. Vis dėlto vertėtų atsiminti, kad gydytojas urologas visuomet pasiruošęs padėti. Ką reikėtų žinoti prieš pirmąjį vizitą gydytojo urologo kabinete? Koks natūralus augalinis vaistinis preparatas galėtų padėti palengvinti nemalonius šlapinimosi sutrikimus, pavyzdžiui, staigų norą šlapintis, susilpnėjusią šlapimo srovę ir labai dažną šlapinimąsi?

Dėl kokių priežasčių išsivysto gerybinė prostatos hiperplazija?

Pasirodo, kad gerybinės prostatos hiperplazijos priežastys iki šiol nėra visiškai aiškios. Manoma, kad tai gana natūralus procesas, kuris vieniems vyrams vyksta greičiau ir intensyviau, kitiems – lėčiau ir silpniau. Pagrindiniai gerybinio prostatos išvešėjimo rizikos veiksniai:

  • Vyro amžius – kuo vyresnis vyras, tuo didesnė gerybinės prostatos hiperplazijos rizika;
  • Vyro hormonų apykaita – prostata yra vyriška kaštono dydžio liauka, kurios funkcija labai priklauso nuo vyriško hormono testosterono. Didžioji dalis šio vyriško hormono pagaminama sėklidėse.

Gydytojas urologas visuomet pasiruošęs padėti

Teigiama, kad gerybinė prostatos hiperplazija ankstyvose stadijose nėra pavojinga, tačiau į gydytoją urologą geriausia kreiptis tuomet, kai juntami pirmieji šlapinimosi sutrikimai, nors jie ir visai nestiprūs. Geriausia, kai gydytojo urologo kabinete vyras profilaktiškai lankosi jau bent nuo keturiasdešimties metų. Tai galėtų padėti išvengti ir kitų ligų, nes prostatos ligos neapsiriboja vien gerybiniu jos didėjimu.

Net ir silpnų šlapinimosi sutrikimų ignoravimas galiausiai gali prisidėti prie sunkesnių komplikacijų pasireiškimo. Vyras pradės jausti nemalonų nepilno pasišlapinimo jausmą, šlapimo pūslėje užsiliks vis didesnis liekamojo šlapimo tūris ir vis labiau didės ūminio šlapimo susilaikymo tikimybė.

Šiai būklei būdingas visiškas negalėjimas nusišlapinti arba šlapinimasis lašais, labai stiprus pilvo apačios skausmas, kuris gali nuolat stiprėti ir tapti nepakeliamu. Būtent tuomet vyrai dažnai patenka į skubiosios pagalbos skyrių ir būtent tuomet neretai pirmą kartą diagnozuoja gerybinė prostatos hiperplazija, kuri jau vystėsi metų metus. Geriau tokių komplikacijų nelaukti ir į gydytoją urologą kreiptis vos tik pajutus net ir labai nežymius šlapinimosi sutrikimus.

Prieš vizitą pas gydytoją urologą galima atlikti „namų darbus”

Labai daug vyrų gėdijasi kreiptis į gydytoją urologą. Tačiau bijoti tikrai nereikėtų – tai specialistas, kuris nori padėti. Jei vyras jau nusprendžia kreiptis į gydytoją urologą, tuomet jau pats sprendimas yra sveikintinas. Kuo anksčiau diagnozuojama liga, tuo geresnės gydymo prognozės.

Vertėtų atsiminti, kad gerybinė prostatos hiperplazija nėra vienintelė liga, dėl kurios kyla šlapinimosi sutrikimų. Panašius simptomus gali sukelti ir uždegiminės prostatos ligos, ir šlapimo sistemos susirgimai ir net prostatos vėžys, tad visuomet geriau nelaukti, išsitirti ir gauti patį tinkamiausią gydymą.

Labai vertinga prieš kreipimąsi į specialistą atlikti šiokius tokius „namų darbus”. Reikėtų bent 3, o dar geriau, 7 dienas pildyti šlapinimosi dienyną. Jame galėtų būti tokia informacija: kada, kiek ir kokių skysčių buvo išgerta; kada ir kiek nusišlapinta; kokie simptomai pasireiškė šlapinimosi metu; ar dar yra kažkas, ką turėtų žinoti gydytojas. Šlapinimosi ir skysčių gėrimo laikas ir kiekiai turėtų būti kuo tikslesni – tai suteiks labai daug naudingos informacijos gydytojui. Taip pat verta užsirašyti viską, kas neduoda ramybės. Būna taip, kad iš jaudulio dažnas vyras pamiršta, ko norėjo paklausti, o užrašai gali padėti paklausti visko, ko tik norisi.

Kas galėtų padėti natūraliai gydyti šlapinimosi sutrikimus?

Prostamol uno 320 mg minkštosios kapsulės – tradicinis augalinis vaistinis preparatas, kurio indikacijos pagrįstos tik ilgalaikiu vartojimu, skirtas su gerybine prostatos hiperplazija susijusių apatinių šlapimo takų simptomų lengvinimui, gydytojui paneigus sunkias būkles. Kiekvienoje kapsulėje yra 320 mg Serenoa repens (Bartram) Small, fructus (sabalpalmių vaisių) tirštojo ekstrakto (9-11:1). Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.