+1
-0
+1
Kaip gydomas alerginis rinitas?

Alerginio rinito arba alerginio rinokonjunktyvito atvejų pasaulyje nuolat daugėja – manoma, kad vien per paskutinį šimtmetį šienligės atvejų bent jau padvigubėjo, be to, ji vis dažniau diagnozuojama visai mažiems vaikams.

Alerginis rinitas nėra paprasta sloga

Dažnai alerginė sloga nepelnytai painiojama su infekcinės kilmės sloga, tačiau jei čiaudulys, nosies tekėjimas, nosies ir akių niežulys trunka ilgiau nei keletą savaičių ir šie simptomai tai sustiprėja, tai susilpnėja, tuomet labai tikėtina, kad pacientas serga alerginiu rinitu. Ir vis dėlto alerginis rinitas neturėtų būti prilyginamas paprastai slogai, nes apskaičiuota, kad daugybė tinkamai nediagnozuoto ir negydyto alerginio rinito atvejų baigiasi astma. Taigi pakalbėkime apie pagrindines alerginio rinito gydymo galimybes – kokios jos šiandien, kai medicina jau tikrai pažengusi ne tik alergologijoje ir imunologijoje, bet ir kitose srityse? Vis daugiau vilties teikia specifinė imunoterapija, kuri padeda slopinti ne tik simptomus, bet veikia ir pačią ligos priežastį. O šiame straipsnyje pakalbėkime apie dažniausiai vartojamas vaistinių preparatų grupes ir dar vieną svarbų būdą – nosies plovimą.

Geriau rinktis naujesnės kartos antihistamininius preparatus

Alerginio rinito gydymas labai priklauso nuo individualių paciento savybių, simptomų stiprumo ir sezoniškumo, amžiaus ir taip toliau. Vieni populiariausių vaistinių preparatų – sisteminio poveikio antihistamininiai vaistai. Pirmenybę reikėtų teikti naujesnės kartos antihistamininiams vaistams, kurie veikia selektyviai, todėl nesukelia mieguistumo ir nedidina dėl to kylančių rizikų dienos metu. Tokie vaistai vartojami šienligės (kuriai būdingi simptomai yra čiaudulys, niežulys, sloga, užgulta nosis, paraudusios ir ašarojančios akys) ir kitų alerginio rinito formų simptomų slopinimui. Jie taip pat gali būti vartojami  niežtinčių odos išbėrimų (pūkšlių  arba dilgėlinės) gydymui. Jei alerginis rinitas labiau sezoninis, tuomet gali būti skiriama ir vietiškai veikiančių antihistaminių preparatų.

Lokaliai veikiantys gliukokortikosteroidai malšina stiprias uždegimines reakcijas

Priklausomai nuo paciento simptomų sunkumo, gali prireikti ir vietiškai veikiančių gliukokortikosteroidų. Lokaliai veikiantys gliukokortikosteroidai slopina alerginio rinito metu pasireiškiantį lokalų uždegimą tokiomis dozėmis, kurios nėra veiklios sistemiškai, todėl nesukelia nepageidaujamų poveikių rizikos (vis dėlto kai kuriems gali pasireikšti kraujavimas iš nosies). Manoma, kad vietiškai veikiantys gliukokortikosteroidai slopina alerginių reakcijų mediatorių atpalaidavimą, pavyzdžiui, reikšmingai slopinamas leukotrienų išsiskyrimas iš alergiško paciento leukocitų, todėl slopsta uždegimas ir silpnėja nemalonūs, varginantys simptomai bei palengvėja kvėpavimas.

Leukotrienų receptorių antagonistai gali pasitarnauti ne tik astmos, bet ir alerginio rinito gydymui

Kai kuriais atvejais labai naudingi ir sistemiškai veikiantys leukotrienų receptorių antagonistai, kurie dažnai vartojami vaikų astmos gydymui. Žinoma, kad būtent tam tikri leukotrienai yra labai stiprūs uždegimo neuromediatoriai ar imunomoduliatoriai, kuriuos išskiria įvairios alerginėse reakcijose dalyvaujančios ląstelės. Šie mediatoriai yra reikšmingi astmos ir alerginio rinito patogenezėje, nes jie sukelia poveikį kvėpavimo takams ir prisideda prie bronchų spazmo vystymosi, kraujagyslių pralaidumo didėjimo, eozinofilų kaupimosi ir dėl tų kylančių kvėpavimo sunkumų bei kitų simptomų.

Nosies plovimas padeda išplauti didelę dalį alergenų

Naudingas ir nosies plovimas jūros vandeniu, nes tokiu būdu iš jos ertmių pašalinama didelė dalis įkvepiamųjų alergenų ir tokiu būdu gali reikšmingai palengvėti alerginio rinito simptomai. QUIXX daily sudėtyje nėra vaistinių medžiagų. Tai sterilus ir bekvapis purškalas nosiai drėkinti ir padėti palengvinti slogą, susijusią su sinusitu, nosies užsikimšimu, šienlige, kitomis alergijomis bei nosies priežiūrai po operacijų. Priemonėje esančios druskos koncentracija priderinta prie natūralios nosies aplinkos (0,9 %), todėl jis yra švelnus nosiai, jos nedžiovina ir nesukelia nosies gleivinės pažeidimų ar pokyčių. Prie jūros vandens nepriprantama, priešingai nei prie nosies gleivinės paburkimą mažinančių vaistų (dekongestantų). Jei dekongestantai vartojami per ilgai, labai padidėja vazomotorinio rinito išsivystymo tikimybė, kurio simptomai itin panašūs į alerginio rinito simptomus.

Paruošė farmacininkė Rūtelė Foktienė