Moterų šlapimo nelaikymas: patarimai, kaip jį suvaldyti

Ar čiaudėdamos sukryžiuojate kojas? Ar staigus noras eiti į tualetą sukelia paniką? Ar pratekėjimas įvyksta atsitiktinai, nepastebimai? Visi šie simptomai yra šlapimo nelaikymo požymiai.

Apskaičiuota, kad šią būklę patiria maždaug pusė suaugusių moterų. Tačiau mažiau nei pusė jų kreipiasi į gydytojus. Dažniausiai pasitaikančios priežastys, dėl kurių delsiama gydyti šlapimo nelaikymą, yra įvairios: nuo gėdos, operacijos baimės iki nežinojimo apie nechirurginio gydymo galimybes. Šiame straipsnyje apžvelgsime šlapimo nelaikymo tipus, simptomus bei pateiksime patarimus, kaip šią būklę suvaldyti.

5 šlapimo nelaikymo tipai

Daugeliui retkarčiais pasitaiko nedidelių šlapimo nutekėjimų. Kitiems nedidelis ar vidutinis šlapimo kiekis gali nutekėti dažniau. Kad ir kuris variantas kamuoja jus, padėti gali https://sidabra.lt/76-iklotai-nelaikantiems-slapimo produktai.

Yra 5 skirtingi šlapimo nelaikymo tipai:

  • Šlapimo nelaikymas dėl streso. Šiuo atveju šlapimas išteka, kai spaudžiate šlapimo pūslę kosėdamos, čiaudėdamos, besijuokdamos, sportuodamos ar keldamos ką nors sunkaus.
  • Staigus šlapimo nelaikymas. Jus kamuoja staigus, intensyvus noras šlapintis, po kurio nevalingai netenkama šlapimo. Jums gali tekti šlapintis dažnai, taip pat ir visą naktį. Tokį šlapimo nelaikymą gali sukelti nesunki būklė, pavyzdžiui, infekcija, arba sunkesnė būklė, tokia kaip neurologinis sutrikimas ar diabetas.
  • Šlapimo nelaikymas dėl perpildymo. Jums dažnai arba nuolat laša šlapimas dėl nevisiškai ištuštėjančios šlapimo pūslės.
  • Funkcinis šlapimo nelaikymas. Dėl fizinių ar psichinių sutrikimų negalite laiku nueiti į tualetą. Pavyzdžiui, jei sergate sunkiu artritu, galite nesugebėti pakankamai greitai atsisegti kelnių.
  • Mišrus šlapimo nelaikymas. Jums pasireiškia daugiau nei vieno tipo šlapimo nelaikymas. Dažniausiai tai yra šlapimo nelaikymo dėl streso ir staigaus šlapimo nelaikymo derinys.

Kokie yra šlapimo nelaikymo simptomai?

Toliau išvardyti dažniausi šlapimo nelaikymo simptomai, tačiau kiekvienai moteriai jie gali pasireikšti skirtingai. Požymiai gali būti šie:

  • Būtinybė skubėti į tualetą ir (arba) šlapimo nutekėjimas, jei nespėjate laiku nueiti į tualetą.
  • Šlapimo pratekėjimas judant ar atliekant fizinius pratimus.
  • Nepilnai ištuštėjusios šlapimo pūslės pojūtis.
  • Šlapimo pratekėjimas, trukdantis užsiimti veikla.
  • Šlapimo nutekėjimas kosint, čiaudint ar juokiantis.
  • Šlapimo pratekėjimas, prasidėjęs arba besitęsiantis po operacijos.
  • Šlapimo nutekėjimas, dėl kurio jaučiama gėda.
  • Nuolatinis drėgmės pojūtis be šlapimo nutekėjimo pojūčio.

Šlapimo nelaikymo simptomai gali būti panašūs į kitas būkles ar medicinines problemas. Dėl diagnozės visada kreipkitės į gydytoją.

Kaip diagnozuojamas šlapimo nelaikymas?

Nors apie šlapimo nutekėjimą gali būti sunku kalbėti, dažnai jį galima gydyti reguliuojant nutukusių moterų svorį, atliekant dubens dugno raumenų pratimus ir (arba) vartojant vaistus. Pokalbis apie tai su gydytoju yra pirmasis žingsnis siekiant gauti pagalbą sprendžiant šią gyvenimą trikdančią problemą.

Svarbūs klausimai, kuriuos reikėtų aptarti su savo gydytoju, yra šie:

  • Kada jums prateka šlapimas? Kai staiga kyla poreikis, kosint ir (arba) čiaudint, ar tai vyksta be įspėjimo?
  • Kada prasidėjo jūsų šlapimo nutekėjimas? Ar laikui bėgant jis pablogėjo ar pagerėjo?
  • Ar bandėte kokį nors gydymą, kad sumažintumėte pratekėjimą?
  • Ar vartojate kokius nors vaistus, kurie gali pabloginti problemą (diuretikus nuo aukšto kraujospūdžio arba dideles vaistų nuo skausmo dozes)?
  • Ar pastebėjote kraujo šlapime, jautėte šlapimo pūslės ar nugaros skausmą su karščiavimu? Ar turite stiprų vidurių užkietėjimą? Šių simptomų nereikėtų ignoruoti ir gydytojas turėtų jus įvertinti dėl šlapimo takų infekcijos bei kitų dubens ligų.

Gali būti, kad gydytojas paprašys jūsų pildyti dienoraštį. Tai yra įrašai, kiek ir kaip dažnai šlapinatės per 24 valandų laikotarpį. Turėtumėte užsirašyti, kiek skysčių išgeriate ir kiek šlapimo pagaminate, fiksuoti bet kokį šlapimo nutekėjimą ir veiklą, kuri jį sukėlė. Šis dienoraštis gali suteikti naudingos informacijos apie jūsų šlapimo pratekėjimo priežastį (-is) ir galimą gydymą.

Atsisakykite kofeino ir alkoholio

Kofeinas dirgina šlapimo pūslę ir gali apsunkinti šlapimo nelaikymą. Didžiausią poveikį daro kava, todėl nustokite ją gerti arba pereikite prie kavos be kofeino. Gazuotuose gėrimuose, žaliojoje arbatoje, energetiniuose gėrimuose ir karštame šokolade taip pat yra kofeino, todėl sumažinkite jų vartojimą ir pakeiskite juos vandeniu ir žolelių ar vaisių arbatomis.

Taip pat sumažinkite ir alkoholio vartojimą. Alkoholis yra diuretikas, tad dėl jo dažniau šlapinatės. Alkoholio vartojimo sumažinimas gali padėti išvengti šlapimo nelaikymo simptomų.

Planuokite iš anksto

Prieš išeidamos iš namų apgalvokite, kokia diena laukia. Šiek tiek įžvalgumo gali padėti gyventi su šlapimo nelaikymu, kad gyvenimas keltų mažiau streso. Pavyzdžiui:

  • Jei sporto salėje lipant laiptų treniruokliu jus vargina šlapinimasis, vietoj to išbandykite dviratį. 
  • Jei žinote, kad visada apsipirkinėjate ilgiau, nei planuojate, pagalvokite apie vieną iš daugelio šlapimo nelaikymo produktų, pavyzdžiui, kelnaičių įklotus. 
  • Žinokite, kur yra tualetai, kai būnate išvykoje, ir stenkitės kuo dažniau ten eiti.

Dubens dugno pratimai

Dubens dugno raumenys padeda sulaikyti šlapimą. Jei raumenys susilpnėjo dėl nėštumo ar antsvorio, šlapimas gali nutekėti. Galite sustiprinti šiuos raumenis, kad sumažėtų nemalonūs simptomai.

Dubens dugno raumenis lavinantys pratimai vadinami Kėgelio. Kiekvieną dieną darykite juos taip ilgai, kaip tik galite. Įpraskite juos atlikti kasdien, maždaug kas 2 valandas. Jie gali sustabdyti pratekėjimą arba gerokai užkirsti jam kelią.

Dubens dugno pratimai taip pat gali padėti, jei noras šlapintis kyla staiga. Labai greitai atpalaiduokite ir sutraukite raumenis. Daugeliu atvejų tai nutraukia skubos pojūtį.