Vidurinės ausies uždegimas – viena skausmingiausių ligų

Vidurinės ausies uždegimas – gana dažna diagnozė gydytojų praktikoje. Vienas iš pūlingo ausies uždegimo išskirtinumų – itin stiprus skausmas, kuris pacientą gali net pravirkdyti. Duomenys rodo, kad būtent otitas yra viena dažniausių ausies skausmo priežasčių. Tad jei stipriai suskaudo ausį, o skausmas tik intensyvėja, tai labai tikėtina, kad vidurinėje ausies dalyje jau vystosi uždegiminiai procesai, kuriuos būtina nedelsiant stabdyti.

Kas yra pūlingas vidurinės ausies uždegimas?

Pūlingas vidurinės ausies uždegimas – tai ūminės eigos uždegimas, susijęs su vidurinės ausies gleivinės pažeidimais. Jis pavojingas tuo, kad vidurinės ausies ertmėje prisikaupia pūlių, dėl kurių ausies būgnelis gali trūkti. Tinkamai negydytas vidurinės ausies uždegimas gali tapti susilpnėjusios klausos ar net kurtumo priežastimi. Taigi tokį ausies uždegimą rekomenduojama nedelsiant gydyti – ne tik dėl galimų jo sukeliamų komplikacijų, bet ir dėl to, kad daugeliu atvejų juntamas sunkiai pakeliamas skausmas. Pradėjus gydyti ūminį vidurinės ausies uždegimą, šis skausmas po truputėlį slūgsta, kol visai išnyksta, tačiau dar kurį laiką gali kamuoti klausos susilpnėjimas.

Kaip išsivysto ūminis vidurinės ausies uždegimas?

Ūminis vidurinės ausies uždegimas – gana dažna lėtinės slogos, gripo ar kitos ūminės viršutinių kvėpavimo takų ligos komplikacija. Skaičiuojama, kad ilgalaikė sloga bent kas dešimtam vaikui gali komplikuotis būtent otitu. Vertėtų žinoti, kad ilgalaikė sloga, gripas ar kitos ūminės viršutinių kvėpavimo takų ligos susilpnina apsaugines nosies gleivinės ir tam tikrų ausies struktūrų funkcijas, todėl įvairiems ligų sukėlėjams tampa daug lengviau patekti į vidurinę ausį. Kaip žinia, ūmines viršutinių kvėpavimo takų infekcijas dažniausiai sukelia virusai, o štai viduriniosios ausies gleivinę dažniausiai pažeidžia bakterijos. Dažniausiai pūlingą ausies uždegimą sukelia tokios bakterijos kaip S. pneumoniae, S. pyogenes, H. influenzae ir kt. Otitą gali sukelti ir kai kurie virusai, pavyzdžiui, enterovirusai, adenovirusai, o kartais ir mikoplazmos bei kiti ligų sukėlėjai. Prasidėjus infekcijai, vidurinės ausies gleivinė pažeidžiama ir jos liaukų sekrecija tampa aktyvesnė, ji patinsta, paburksta, o ertmėje pradeda kauptis pūliai ir kraujingas eksudatas, atsiranda skausmas, karščiavimas bei bendras silpnumas.

Kokie vidurinės ausies uždegimo simptomai?

Pūlingo vidurinės ausies uždegimo simptomai gali būti įvairaus intensyvumo, tačiau bene ryškiausias šios ligos požymis yra stiprus, pulsuojantis, plėšiantis skausmas. Šis skausmas gali plisti į skruostą, į kaklą ar apimti visą galvą, todėl sutrinka ne tik normali paciento savijauta, bet ir jo darbingumas bei miegas. Šis stiprus skausmas praneša apie vidurinės ausies gleivinėje vykstančius uždegiminius procesus, kurių metu papildomi skysčiai ir pūlingas eksudatas spaudžia ne tik ausies būgnelį, bet ir kitus aplink esančius audinius. Pūlingam ausies uždegimui būdingas karščiavimas, bendras silpnumas, ausies būgnelio patinimas ir paraudimas. Perforavus būgneliui pūlingas eksudatas gali pradėti tekėti į išorę – tuomet gali atsirasti nemalonus kvapas ir ausies šlapiavimas.

Kam būdinga didesnė vidurinės ausies uždegimo rizika?

Vidurinės ausies uždegimu dažniausiai serga vaikai, ypač iki 3 metų amžiaus. Ligos tikimybę stipriai padidina kolektyvų, pavyzdžiui, darželių lankymas. Jų nosies ir ausies anatomija labai palanki infekcijų plitimui, be to, jų imuninė sistema dar nėra visiškai susiformavusi. Skaičiuojama, kad net trečdalis vaikų iki 3 metų amžiaus bent kartą sirgę vidurinės ausies uždegimu. Be to, teigiama, kad otitas daug dažniau kamuoja asmenis su iškrypusia nosies pertvara. Adenoidai nosiaryklėje taip pat reikšmingai didina otito riziką. Šia liga dažniau serga nusilpusios imuninės sistemos asmenys. Imuninė sistema silpnesnė gali būti dėl pačių įvairiausių priežasčių, kad ir tokių lėtinių ligų, kaip cukrinis diabetas. Dažniau otitu serga rūkantys ir nesaikingai alkoholį vartojantys asmenys bei tie, kurie gyvena prastesnėmis sąlygomis.

Kaip gydomas ūminis pūlingas vidurinės ausies uždegimas?

Jei atsirado stiprus ausies skausmas, būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją. Suaugusysis jį tikrai pajus, o vaikas parodys taip, kaip jis sugeba – kūdikiai kreipia galvytę į skaudančios ausytės pusę, tampo ją ir graudžiai verkia. Didesni vaikai jau sugeba pasakyti, kad skauda būtent ausytę arba bent jau parodyti skaudančią vietą ranka. Gydytojas apžiūrės ausį, atliks reikiamus tyrimus ir paskirs gydymą. Labai svarbus tausojamasis režimas, pilnavertė mityba, pakankamas skysčių vartojimas, geras poilsis ir situacijos stebėjimas. Dažnu atveju prireikia antibiotikų. Rekomenduojama vartoti vaistus nuo skausmo, sisteminius dekongestantus ir kitus gydytojo paskirtus vaistus. Į ausis negalima lašinti tam neskirtų preparatų, nes dėl ausies būgnelio pažeidimų galima pridaryti dar daugiau žalos.

Kaip apsisaugoti nuo otito?

Dažnesnis otito išsivystymas labai susijęs su silpnesne imunine sistema, tad būtina ją stiprinti. Susirgus gripu ar kitomis ūminėmis kvėpavimo sistemos ligomis reikėtų tinkamai jas gydyti, kad jos nesikomplikuotų pūlingu vidurinės ausies uždegimu. Vienas svarbiausių patarimų – tinkamas slogos gydymas. Jei užklupo sloga, geriau nedelsti ir neleisti jai tapti lėtine. Natūrali slogos gydymui tinkanti priemonė – jūros vandens purškalai, pavyzdžiui, Quixx extra, kurių visuomet verta turėti savo namų vaistinėlėje ir neleisti mažai slogytei tapti didele sloga, sukeliančia sinusitą ar otitą.

Paruošė Rūtelė Foktienė