+4
-0
+4
Neramios mintys apėmus nugaros skausmui

Ar teko tai patirti? – ryte plaunantis galvą pasilenkus taip „surakina“ juosmenį, kad nepavyksta nei pajudėti, nei giliau įkvėpti. Šiaip ne taip pasiekiate lovą ir suprantate, kad šią dieną joje ir praleisite. Kartu su vaistais nuo skausmo ir daugybe neramių minčių.

Štai kelios iš jų:

  • Kodėl man ? Juk niekam kitam taip nugaros neskauda.

Nugaros skausmus per gyvenimą patiria apie 80 proc. žmonių. Jungtinėse Amerikos Valstijose nugaros skausmas yra antra dažniausia kreipimosi į šeimos gydytoją priežastis, penkta dažniausia hospitalizacijos priežastis, pagrindinė vyrų virš 45 metų neįgalumo priežastis. Galite guostis, kad esate tikrai ne vienas toks.

  • Jei nugarą skauda jau dabar, kol esu jaunas, senstant bus tik blogiau?

Nugaros skausmai dažniausiai vargina 35-55 metų amžiaus žmones. Sulaukus 55-erių, nugaros skausmai (ypač dėl diskų patologijos) pasitaiko rečiau. Žinoma, amžiniai diskų pokyčiai neišvengiami, bet jie nebūtinai sukelia skausmus.

  • Mano tėtį dažnai vargina nugaros skausmai, todėl ir man dažnai skaudės nugara.

Daugelis nugaros skausmo priežasčių nėra paveldimos, taigi tėvai nugaros skausmų savo vaikams „neperduoda“.

  • Kai pasveiksiu, nebegalėsiu laisvai judėti, turėsiu saugoti stuburą.

Stuburas nėra trapus ar lengvai pažeidžiamas organas. Stuburas su jį supančiais raumenimis, sausgyslėmis ir raiščiais sudaro darnią visumą, kuri yra labai tvirta ir tuo pačiu lanksti. Pasveikus po nugaros skausmo epizodo nereikėtų per daug jo saugoti, o atvirkščiai, imtis tinkamos apkrovos,  raumenų lavinimo, stiprinimo pratimų.

  • Kuo ilgiau gulėsiu lovoje, tuo geriau.

Esant ūmiam stipriam nugaros skausmui, rekomenduojamas lovos režimas. Tačiau jis neturėtų trukti ilgiau nei 1-2 dienos. Ilgesnis „užsigulėjimas“ ne tik nepadės sveikti, bet gali turėti ir neigiamų pasekmių: pamažu atrofuojasi raumenys (1-1,5 proc. kasdien), blogėja fizinio krūvio tolerancija, mažėja kaulų mineralinis tankis.

  • Šiluma ir masažas geriausiai gydo nugaros skausmą.

Šiluma ir masažas gali palengvinti nugaros skausmą pirmosiomis dienomis, tačiau tai tik pagalbiniai gydymo metodai. Pagrindinis ir efektyviausias – nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (pvz., Dolmen), kurie mažina skausmą ir uždegimą bei padeda greičiau grįžti į pilnavertį gyvenimą.

 Autorius: D.Matačiūnienė