Suabejota dietologų autoritetu. Kaip iš tikrųjų maitintis?
Mūsų sveikata gerokai priklauso nuo maisto kurį mes valgome. Jeigu jis parinktas tinkamai, tai mūsų ląstelės, audiniai, gyvybiniai organai sveiki bus šiandien, rytoj, po metų, po dešimties rašė žymus sveikos mitybos šalininkas Polis Bregas. Kas gali pasakyti, koks mastas tinkamiausias žmogaus organizmui? Pagal kompetenciją, ko gero dietologai, tačiau nėra kitos tokios mokslo šakos, kaip dietologija (mokslas apie racionalią mitybą), kurioje būtų tiek daug prieštaravimų. Vieni mokslininkai nustato, tam tikro maisto... PlačiauĮ gyvenimą linksmai. Natūralūs vitaminai pagal ČIPOLINO nuotykius.
Svogūnėlis Čipolinas buvo svogūno Čipolonės sūnus. Čipolonė, jo pati ir sūnūs gyveno medinėje lūšnelėje... Jie buvo geri žmonės, tik laimės gyvenime neturėjo. Ką padarysi, kur svogūnai, ten ašaros. Tai ištrauka iš Džonio Rodario apysakos-pasakos „ Čipolino nuotykiai“. Nubraukiame ir mes ašarėlę, svogūną lupdami ir pjaustydami. Bet neapseiname be jo nei virtuvėje, nei sunegalavę. Gardiname sriubas, troškinius, marinuojame mėsą, įmaišome į salotas. Gydomės svogūnų sultimis nuo odos pleiskanovimo ir žvynelinės, kompresais... PlačiauIr sveikuolius užklumpa virškinimo bėdos. Koks sprendimas?
Įprasta manyti, kad skausmo skrandyje ar virškinimo sutrikimo priežastis – persivalgymas, dėl to reikia tiesiog saikingai maitintis. Vis dėlto tai ne visiškai tiesa. Žinoma, saikingai maitintis patartina kiekvienam – kaip ir rinktis sveikesnius produktus, vengti riebaus ar sūraus maisto, gerai sukramtyti maistą, nevartoti skysčių valgio metu (rekomenduojama išgerti stiklinę vandens prieš valgį). Džiugu, kad sveika mityba ir gyvensena tampa vis populiaresnė mūsų visuomenėje, produktų kilmė bei kokybė rūpi vis didesniam... PlačiauTOP 2015m. Naujoji Beverli Hilso dieta
Naujoji Beverli Hilso dieta – tai naujas 1981 m. paskelbtos Beverli Hilso dietos variantas. Laikantis šios dietos, reikia rinktis tinkamą maistą ir valgymo laiką, be to, ypač daug dėmesio tenka skirti produktų derinimui. Dietos autorė Judy Mazel teikia, kad svorio augimą lemia ne pats maistas; dėl platėjančio juosmens derėtų kaltinti produktus, kurie nepakankamai suvirškinami. Naujoji Beverli Hilso dieta leidžia vartoti visų grupių maisto produktus ir neriboja porcijų. Pagrindinės dietos taisyklės:... PlačiauTOP 2015. Dieta, kuri padeda ne tik numesti svorio, bet ir apsaugo nuo vėžio,širdies ligų.
Išgirdus pavadinimą "Viduržemio dieta", mintyse iškyla auksaodžiai graikų dievai ir deivės, safyrų mėlynumo jūros pakrantės ir egzotiškos atostogos Italijoje. Tačiau išties Viduržemio jūros dieta su prabanga neturi nieko bendro. Jos esmė – atrasti paprastą, šviežią maistą, išlikti sveikiems ir išsaugoti fizinę formą pačiu natūraliausiu būdu. Pirmasis apie šią dietą prabilo gydytojas Ancelis Keys, daugiau nei ketvirtį amžiaus tyrinėjęs mažo Italijos žvejų miestelio mitybos įpročius. Dietos pagrindas – tradiciniai skurdžių Pietų Italijos,... PlačiauDidžiausia pusryčių klaida, kurią greičiausiai darote
Jau žinote, kad pusryčiai yra svarbiausias dienos maistas ir jeigu nieko neįmesite į skrandį, vidurdienį jis ims staugti. Vis dėlto ne visi pusryčiai yra vienodi. Net jeigu valgote ką nors atrodančio sveikai, pavyzdžiui, avokado skrebutį, javainius ar vaisiaus gabalėlį, tai tikriausiai nesuteikia energijos, kuri jums bus reikalinga visą dieną. „Nesvarbu, koks tai maistas, bet pusę jūsų lėkštės turėtų sudaryti vaisiai ir daržovės, vienas ketvirtadalis grūdų ir vienas ketvirtadalis baltymų“, – teigia... PlačiauTOP 2015m. Populiari ir veiksminga skysčių dieta.
Skysčių dieta, naudojami siekiant detoksikuoti organizmą ir sumažinti svorį. 1941 m. ją sukūręs Stanley’is Burroughsas tikino, kad valymas skysčiais yra sveikas ir natūralus procesas, padedantis atsikratyti mirtinų toksinų, pesticidų ir kitų nešvarumų. Pirminis dietos tikslas buvo detoksikuoti organizmą ir gydyti piktžaizdes. Ši valomoji dieta tapo populiari 2004 m., kai Peteris Glickmanas išleido knygą „Lose Weight, Have More Energy, and Be Happier in 10 Days“. Skysčių dietos griežtai laikomasi nuo trijų... PlačiauTOP 2015m. Makrobiotinė dieta
Makrobiotinė dieta – ne šiaip madinga tendencija, raginanti vengti cukraus ir atsisakyti įvairių angliavandenių. Budizmu ir Vakarų praktikomis pagrįsta „dieta“ – tai gyvenimo būdo pakeitimas siekiant fizinės ir protinės zen harmonijos. Makrobiotikos terminą sukūrė moderniosios medicinos pradininkas Hipokratas, gyvenęs antikinėje Graikijoje. Makrobiotika reiškia ilgą gyvenimą. Makrobiotinės dietos ir gyvenimo būdo kodeksą sukūrė Georgas Ohsawa, XX a. pradžios prancūzų ir japonų kilmės rašytojas ir mąstytojas. Laikantis makrobiotinės dietos laikomasi vegetarinių principų,... PlačiauTOP 2015m. (IX dalis). Hormoninė dieta. Per dvi savaites minus 5,5 kg.
Hormoninės dietos pagrindas – to paties pavadinimo knyga, kurią parašė gydytoja Natasha Turner. Joje daugiausiai dėmesio skiriama hormonų svyravimams, kurie gali neigiamai paveikti žmogaus svorį, bei kitiems veiksniams, lemiantiems svorio didėjimą ir kitus nepageidaujamus reiškinius. Tai šešių savaičių trukmės procesas, kurį sudaro trys etapai. Jos tikslas – suderinti hormonus ir tapti sveikesniu laikantis mitybos režimo, sportuojant, naudojant maisto papildus ir taikant detoksikaciją. Dieta nustato, ką valgyti ir kokį laiką pasirinkti,... PlačiauTOP 2015m. (VIII dalis). Greipfrutų dieta
Kas tai – greipfrutų dieta? Greipfrutų dieta – baltymų gausus mitybos planas, kurio laikantis kiekvieno valgymo metu vartojami greipfrutai ar greipfrutų sultys. Ši 12 dienų trunkanti dieta sukurta daugiau kaip prieš 80 metų. Jos tikslas – greitai sumažinti svorį. Esama kelių dietos variantų – dauguma jų nurodo per dieną suvartoti mažiau nei 1000 kalorijų. Remiantis šios dietos rekomendacijomis, ruošiant maistą galima naudoti tiek prieskonių, padažų salotoms ar sviesto, kiek norisi.... PlačiauTOP 2015m. (VII dalis). Glikeminio indekso dieta (žemo GI dieta)
Glikeminio indekso (GI) dietos esmė – glikeminis indeksas, kuris maisto produktus moksliškai suskirsto pagal tai, kaip greitai jie padidina cukraus kiekį kraujyje. Glikeminis indeksas, sukurtas padėti diabetikams kontroliuoti cukraus lygį kraujyje, tapo įvairių populiarių svorio mažinimo planų pagrindu. Aukštu GI pasižymintis maistas padidina cukraus kiekį kraujyje ir išskiria insuliną, kuris, kaip manoma, skatina organizmą kaupti riebalus ir sukelia alkį, tad galiausiai lemia svorio augimą. Laikantis GI dietos reikia vengti aukštu... PlačiauTOP 2015m. (VI dalis). Dieta „Prancūzės nestorėja“
Dietos „Prancūzės nestorėja“ esmė – valgyti kokybišką maistą nedidelėmis porcijomis. Jos autorė Mirielle Guiliano tikina, kad prancūzės nesilaiko dietų, neskaičiuoja kalorijų ir neatsisako pusryčių, pietų ar vakarienės. Jūsų santykis su maistu yra subalansuotas. Šį subalansuotą santykį M. Guliano vadina „prancūzišku Zen“. Laikantis dietos daugiausiai dėmesio skiriama tinkamai subalansuotai mitybai: vartojama liesa mėsa, švieži vaisiai, daržovės, duona, alyvų aliejus. Taip pat geriama daug vandens. Visas maistas valgomas nedidelėmis porcijomis – net... PlačiauTOP 2015m. (V dalis). Riebalų deginimo dieta
Annės Louisos Gittleman sukurta riebalų deginimo dieta suderina svorio metimą ir detoksikaciją. Ji pasižymi nedideliu angliavandenių kiekiu ir riboja kalorijas. A. L. Gittleman, įgijusi mokslų daktarės laipsnį holistinės mitybos srityje, dirbo Pritkino ilgaamžiškumo centre ir pastebėjo, kad jos klientams nesiseka laikytis centre taikomos dietos, ypač smarkiai ribojančios riebalų kiekį. Riebalų deginimo dietą 1988 m. ji pristatė knygoje Beyond Pritikin.Dieta paremta teorija, kad kepenyse yra deginami riebalai, ir tinkamai derinant maistą... PlačiauTOP 2015m. (IV dalis). PALEO dieta: Dieną susilaikymas, vakare puota!!!
Vien išgirdus pavadinimą – urvinio žmogaus dieta (dar vadinama Paleo dieta) – mintyse iškyla galingo ir raumeningo žmogaus, nuožmiai medžiojančio laukinius žvėris ir kertančio lauže keptą mėsą, portretas. Vis dėlto laikantis šios dietos nebūtina savo rankomis medžioti elnių, užklydusių į Jūsų galinį kiemą. Kitaip nei daugelis dietų, kurių laikantis reikia valios, urvinio žmogaus dieta pasitelkia animalistinį ir paleolitinį požiūrį – mėgautis maistu ir puotauti. Dietos šalininkai tvirtina, kad kitoms dietoms... PlačiauTOP 2015m. (III dalis). MINUS 4.5kg per savaitę! ATGAUKITE DAILIAS KŪNO LINIJAS PO ŠVENČIŲ!
Vieną savaitę trunkanti kopūstų sriubos dieta paprasta – itin riboto valgiaraščio pagrindą sudaro kopūstų sriuba. Dietos tikslas – greitai atsikratyti svorio. Dieta nepasižymi jokia išsamia filosofija, ji nesiūlo jokių mankštos rekomendacijų – tai paprastas sąrašas produktų, kuriuos reikia valgyti kiekvieną dieną. Esama įvairių kopūstų sriubos dietos variantų. Juose nurodomi skirtingi maisto produktai, vartotini kartu su kopūstų sriuba. Pagrindinėje dietos svetainėje pateikiamas kopūstų sriubos receptas. Skirtingus dietos variantus galite rasti knygose... PlačiauSumažinkite cholesterolio kiekį: pradėkite nuo savo produktų krepšelio
Siekite įvairovės Valgyti įvairius maisto produktus, įskaitant vaisius, daržoves, pieno produktus, mėsą, riešutus ir grūdus, gali būti sveika širdžiai. Mūsų patarimai gali padėti jums pasirinkti maisto produktus iš maisto parduotuvėse siūlomos gausos. Rinkitės žuvį. Lašišų, silkių, upėtakių ir kitų riebių žuvų sudėtyje yra omega 3 riebalų rūgščių, kurios padeda sumažinti trigliceridų kiekį ir cholesterolio kaupimąsi. Venkite keptų žuvų ir šaldytos, džiūvėsiais apvoliotos filė, nes sudėtyje paprastai gausu riebalų. ... PlačiauTOP 2015m.(II dalis) Atkinso dieta.
Atkinso dieta vadinama ilgalaikiu mitybos planu, kurio metu antsvorio atsikratoma ir tinkamas svoris palaikomas valgant liesus baltymus ir nekrakmolingas daržoves. Laikantis šio dietos plano, paprastųjų angliavandenių (tokių kaip miltai ir cukrus) kiekis smarkiai ribojamas arba juos vartoti išvis draudžiama. Atkinso dietos pagrindas – visiškai pakeisti mitybos įpročius. Laikantis Atkinso dietos, vartojama daug baltymų ir riebalų bei mažai angliavandenių. Mayo klinikos duomenimis, šį dietos planą maždaug 1972 m. sukūrė kardiologas Robertas... PlačiauTOP 2015m. (I dalis) SOS.3 valandų dieta. Kas tai?
Dietos planą, skirtą atsikratyti „pilvo riebalų“, sukūręs Jorgas Cruisas teigė pats numetęs 18 kg antsvorio. Riebalai pilvo srityje siejami su padidėjusia rizika susirgti širdies ligomis ir antrojo tipo cukriniu diabetu. Daugybei žmonių sunku atsikratyti pilvo riebalų, ir dieta sukurta būtent šiuo tikslu. Trijų valandų dieta – tai prekės ženklu tapęs mitybos planas. Jo laikantis visą dieną valgoma nedidelėmis porcijomis kas tris valandas. Planas itin griežtas, nustatytas tikslus maitinimosi tvarkaraštis. Valgydami... PlačiauSakyk „TAIP“ savo vaiko sveikos mitybos įpročiams!
Savo vaiką mokydami sveiko valgymo įpročių ir formuodami šį elgesį galite padėti jam išlaikyti sveiką svorį ir užtikrinti normalų augimą. Taip pat tinkami valgymo įpročiai, kurių jūsų vaikai greitai išmoksta, kol yra maži, padės jiems išlaikyti sveiką gyvenimo būdą, kai jie bus suaugę.
PlačiauLieknėjimo dieta žiemą – prastas pasirinkimas
Artėjant šventėms susirūpinote kūno linijomis? Dietologai sako, kad dažniausia moterų klaida žiemą – griebtis lieknėjimo dietos. Nusilpus imunitetui šventes gal ir sutiksite lieknos, tačiau greičiausiai skaudančia gerkle ar varvančia nosimi.
Plačiau