Kuo vertingi kukurūzai?
Į Europą kukurūzai pateko XV– XVI amžiais, pirmiausia – į jūreivių šeimų daržus ir botanikos sodus. Ši kultūra ėmė greitai plisti naujuose kraštuose. Iš Europos ji tuoj pat nukeliavo į Pietvakarių ir Rytų Aziją. Kukurūzų cheminė sudėtis priklauso nuo veislės ir auginimo sąlygų. Grūduose yra 8–10 proc. riebalų, 1,6–2,8 proc. ląstelienos, 77–83 proc. krakmolo, provitamino = A, vitaminų B1, B2, B6, D, ir C, nikotino, pantoteninės ir amino rūgščių (lizino, tiptofano). Juose gausu žmogaus organizmui svarbių mineralinių medžiagų (kalio, kalcio, magnio, geležies, fosforo) ir druskų.
PlačiauRiebalai – jų energinė ir maistinė vertė
Su maistu gaunami riebalai yra svarbus energijos šaltinis. Suskaidžius 1 g angliavandenių ar baltymų, išsiskiria 4 kcal energijos, o suskaidžius tokį patį kiekį riebalų – net 9 kcal. Nedidelis riebalų kiekis yra būtinas mūsų organizmui ne tik kaip energijos šaltinis – riebalų, baltymų ir angliavandenių santykis maiste turėtų būti 1:1:4.
PlačiauLaimės uogos – godži
Vakarų šalims godži uogos (dygliuotojo ožerškio uogos) – naujiena ir sensacija, Rytų šalims – tūkstantmečio patvirtinta vertybė. Dėl didelio antioksidantų, vitaminų ir amino rūgščių kiekio, esančio godži uogose, jos dar vadinamos „jaunystės eliksyru“ ir „Himalajų gyventojų ilgaamžiškumo paslaptimi“. Dygliuotojo ožerškio krūmas (lot. Lycium barbarum) nuo senovės auginamas Kinijoje. Šios raudonos, rūgščiai saldžios uogos gerai žinomos dėl savo maistinių savybių.
PlačiauTopinambai sveikai mitybai
Topinambas, arba bulvinė saulėgrąža (Helianthus tuberosus) – daugiametė 1,5–3 m aukščio žolė. Augalas truputį panašus į saulėgrąžą, stiebas apaugęs plaukeliais, žiedynai geltoni (5 10 cm skersmens, turi pieniško šokolado kvapą), dėl to topinambai dar vadinami bulvinėmis saulėgrąžomis, tik yra žymiai mažesni. Topinambai kilę iš Šiaurės Amerikos.
PlačiauSvarainis – citrina iš mūsų kaimo
Geltoni svarainių vaisiai žinomi jau prieš 4000 metų, jų tėvynė – Užkaukazė, Turkija ir Iranas. Svarainio vaisius ypač vertino garsus tadžikų gydytojas ir filosofas Avicena. Jis svarainius naudojo gydydamas virškinamojo trakto ligas, vartojo kaip mišinių sudedamąją dalį moterų veido spalvai gerinti.
PlačiauŽuvis, jūros gėrybės ir jų nauda sveikatai
Žuvis naudinga dėl joje esančių gyvūninės kilmės baltymų, kurie yra labai kokybiški ir lengvai virškinami, be to, tai ne toks kaloringas ir turintis mažiau cholesterolio produktas. Tačiau šiandien žuvis labiausiai vertinama dėl jos sudėtyje esančių polinesočiųjų omega 3 riebalų rūgščių, kurių mūsų organizmas pats negamina ir kurios būtinos žmogaus smegenims, širdžiai, kraujagyslėms bei imunitetui. Žuvis taip pat turi vertingų mineralų, tarp jų ypač svarbi geležis, kurią žmogaus organizmas gerai pasisavina. Be to, joje gausu svarbių mikroelementų (fosforo, jodo) bei vitaminų (A, D ir B).
PlačiauDovanoti obuolį – reiškia linkėti sveikatos
Štai ir sulaukėme rudens – sodo gėrybių meto. Obuoliai – nuo seno lietuvių auginti vaisiai, ir kiek jų patiekalų sukurta! Mūsų protėviai iš laukinių obelų vaisių girą, midų darydavo, o žiemai obuolius raugindavo. Šiais laikais obuolių sūris, uogienė – didžiulis skanėstas; o kokios gaivinančios sultys!
PlačiauMityba po skrandžio operacijos
Po skrandžio operacijos maitinimas įprastu būdu neskiriamas, kol neapgyja siūlės ir nepradeda normaliai funkcionuoti žarnos. Paprastai skystą maistą operuotajam leidžiama valgyti trečią dieną. Kietą maistą pacientai dažniausiai pradeda toleruoti 5–7 dieną po operacijos. Kokios yra konkrečios mitybos rekomendacijos?
PlačiauSveikai vasaros pradžiai
Leidžiant daug laiko lauke ir dėvint trumpesnius drabužius, odos nubrozdinimai ir panašūs sužeidimai dažnai neišvengiami (ypač vaikams). Juos gydykite natūraliomis priemonėmis ir preparatais iš vaistinių augalų.
PlačiauMėnulio dieta
Per Mėnulio dietą svarbu sveika mityba, šviežias maistas be konservantų. Maisto produktai turi būti kuo įvairesni ir maistingi, kad suteiktu energijos ilgam laikui.
PlačiauMaistas reikalingas gyvybei palaikyti
Visada vienodi patiekalai ant stalo – tai nuobodu ir neįdomu, taip pat organizmas negauna visų reikalingų jam medžiagų. Gauti visas organizmui būtinas medžiagas galima tik iš labai įvairaus asortimento: vaisiai, daržovės, mėsa, žuvis, riešutai, pieno produktai, pupelės, duona, makaronai, uogos, žalumynai ir t.t.
Visuomenės sveikatos priežiūros tarnyba įspėja
Kiekvieno maisto papildo etiketėje būtinai turi būti nurodyti maistinių ar kitokių medžiagų, turinčių mitybinį ar fiziologinį poveikį, kiekiai, esantys siūlomame suvartoti per parą maisto papildo kiekyje. Pavyzdžiui, jei etiketėje yra rekomenduojama išgerti 1 kapsulę per dieną, turi būti aiškiai nurodyta, kiek 1 kapsulėje yra „veikliųjų medžiagų“ (pavyzdžiui, vitaminų). Taip žinosite, kiek medžiagų galite gauti per parą vartodami vieną ar kitą maisto papildą. Tai ypač svarbu, jei vienu metu vartojate kelis maisto papildus ir yra tikimybė, kad kai kurių medžiagų galite perdozuoti
PlačiauOrganizmo valymas
Organizmą natūraliai valo žali vaisiai, daržovės, toks maistas turi skaidulų, todėl lengvai virškinamas.
PlačiauKalorijų lentelė
Kalorijų lentelė ir jų skaičiavimas tinkamas tiems, kurie siekia ne greito, o užtikrinto ir ilgalaikio rezultato.
Plačiau500 kalorijų dieta
500 kcal. dieta padės greit numesti svorio, tačiau, vėl ėmus racionaliai maitintis, kilogramai gali nelauktai sugrįžti
PlačiauGrikių dieta
Grikiai – natūralus dietinis produktas, turintis daugybę svarbių mikroelementų, vitaminų ir maistinių medžiagų.
PlačiauDetoksikuojanti japoniška dieta
Japonų ilgaamžiškumo receptas dažnai siejamas su jų subtiliais mitybos ypatumais. Tikriausiai nerasime kitos tautos, kuri suvartotų tiek daug žuvies, ryžių ir žaliosios arbatos
PlačiauDelčios dieta
Delčios dietos reikia laikytis septynias dienas. Negalima vartoti cukraus ir druskos.
PlačiauKopūstų sriubos dieta
Kopūstų sriubos dieta – pati skaniausia, rizikingiausia ir juokingiausia dieta, kokią kada nors buvo sugalvojusios moterys
PlačiauKas veiksminga ir kas ne, lieknėjant…
Nenorintiems savęs kankinti įvairiausiomis dietomis dėl kelių nereikalingų kilogramų į pagalbą tenka pasitelkti įvairiausias gudrybes. Tačiau, kai kurios jų yra tik mitai ir neatneša jokios naudos. Tad, kas veiksminga, o kas ne? Organizmą valantis kokteilis
Plačiau