<strong>7 patarimai suslogavus vaikui</strong>

Vaikų sloga nėra jau tokia maža bėda, kaip daugeliui gali pasirodyti. Negydoma sloga vaikui pirmiausiai sukelia labai daug diskomforto, negana to, gali kilti ir įvairių komplikacijų. Vertėtų žinoti, kad vaikai dėl savo anatominių savybių labai imlūs vidurinės ausies uždegimui – jis dažniausiai prasideda būtent nuo užsitęsusios ir tinkamai negydytos slogos.

Taigi kaip gydyti vaikų slogą, kad sirguliuojantys mažyliai ne tik jaustųsi geriau, bet ir išvengtų sunkesnių sveikatos komplikacijų?

1)

Sloguojančiam vaikui duokite kuo daugiau skysčių. Puikiai tiks vanduo, šiltos arbatos, skiestos sultys ir pan. Skysčiai padės greičiau „išplauti“ infekcijos sukėlėjus iš organizmo, palaikys pakankamą gleivinių drėgmę ir tuo pačiu – jų funkciją.

2)

Sloguojančio vaiko neveskite į darželį ar į mokyklą, nes sloga dažniausiai atsiranda dėl lengvai plintančių virusų. Į lauką eiti galima, jei vaikas nekosėja ir nekarščiuoja – tai netgi gali palengvinti kvėpavimą ir padėti nosytei geriau išsivalyti.

3)

Drėkinkite ir vėdinkite patalpas, kuriose būna ir miega vaikas. Per sausos ir per daug prišildytos patalpos tik dar labiau pasunkina tokius slogos požymius kaip nosies paburkimas ar pasunkėjęs kvėpavimas. Vėdinant patalpas sumažina virusų ir bakterijų koncentracija ore, negana to, patogenams vėdinamose patalpose tampa sunkiau daugintis.

4)

Visuomet stenkitės, kad mažylio kvėpavimas per nosį būtų laisvas. Kūdikiai iki 6 mėnesių amžiaus kvėpuoti per burną dar nemoka, tad jiems ypatingai sunku valgyti, gerti ir miegoti. Kūdikiai ir maži vaikai dėl slogos gali tapti itin irzlūs, atsisakyti gerti skysčius, o vaikams dehidratacija pasireiškia daug greičiau nei suaugusiesiems.

Mažiems vaikams, kurie dar nemoka išpūsti nosytės, galima naudoti specialius siurbtukus minkštu antgaliu. Vyresniems vaikams (maždaug nuo 2-3 metų amžiaus) jau turėtų pavykti gana kokybiškai išpūsti nosytę – tai daroma su kiekviena šnerve paeiliui.

5)

Kol gleivės skystos, pakanka siurbtuko arba nosies pūtimo, tačiau kai jos klampesnės ir lengvai prilimpančios prie nosies gleivinės, itin naudingas gali būti jūros vanduo. Jūros vandens purškalai paprastai būna dviejų rūšių – izotoninės ir hipertoninės koncentracijos. Kūdikiams iki 6-12 mėnesių amžiaus geriausia naudoti izotoninės koncentracijos jūros vandenį, nes druskų kiekis jame panašus į ląstelėse esantį druskų kiekį.

QUIXX baby nosies lašai – vienas iš puikiai šioje situacijoje tinkančių pavyzdžių. QUIXX baby nosies lašai sukurti palengvinti kūdikių slogą nuo pirmosios gyvenimo dienos. Tačiau natūralų izotoninį vandenyno vandens tirpalą taip pat gali naudoti ir vyresni vaikai bei suaugusieji, nėščios ir maitinančios moterys – tai visiškai natūrali, saugi, izotoninės koncentracijos priemonė.

6)

Jei vien jūros vandens nepakanka ir nosytė taip stipriai užsikimšusi, kad mažylis negali nei miegoti, nei gerti, nei valgyti, nei ramiai žaisti, galite su vaiko gydytojo leidimu ribotą laiką (dažniausiai ne ilgiau kaip 3-5 paras) lašinti specialių nosies lašų. Jie sutraukia nosies gleivinės kraujagyslės ir nosies paburkimas sumažėja, kvėpavimas per nosį palengvėja. Tik prieš tai būtinai kruopščiai išvalykite nosytės gleives, kitaip nosies lašai tiesiog neveiks (vaistinei medžiagai būtinas tiesioginis kontaktas su paburkusia nosies gleivine).

7)

Jei sloga tęsiasi ilgiau kaip 10-12 dienų; jei mažylis skundžiasi ausies ar galvos skausmu; jei jis pradėjo kosėti (ir kosulys nedingsta net išvalius nosytę); jei vaikas pradėjo karščiuoti ir atsirado kitų simptomų, būtinai kreipkitės į gydytoją dėl galimų slogos komplikacijų.