+9
-0
+9
Jūsų kraujo grupė O? Ar žinote, kuo esate ypatingi?

Kodėl kai kuriuos žmones vargina bloga sveikata, kai kiti, atrodo, pasižymi sveikata ir gyvybingumu net vėlesniais gyvenimo metais? Ar kraujo grupė daro įtaką asmenybei? Vienas kraujo lašelis savo biochemine sandara toks pat unikalus kaip ir Jūsų piršto atspaudas. Jūsų kraujo grupė – tai raktas atrakinantis biocheminio individualumo paslaptis. Maisto produktai ir papildai turi laktinų, kurie veikia Jūsų ląsteles priklausomai nuo to, kokia Jūsų kraujo grupė. Tai paaiškina, kodėl kai kurios maisto medžiagos yra naudingos vieną kraujo grupę turintiems žmonėms, tačiau kitą grupę turintiems – pavojingos. Daktaras D’Adamo, tokių bestselerių kaip „Eat Right for Your Type“ ir „Live Right for Your Type“ autorius, savo knygose pataria, kaip gyventi sveikai O kraujo grupę turintiems žmonėms.

Trumpa O kraujo grupės biografinė apybraiža

kraujo grupė buvo išankstinė sėkmės formulė. Šiame kraujyje yra dviejų skirtingų kraujo grupių antikūnų (A ir B). Be abejo, šie antikūnai suteikdavo pranašumą išgyvenimo kovoje, nes dauguma dažniausių mūsų protėvius kankinusių ligų turėjo antigenų, kurie modeliuodavo kitas kraujo grupes. Todėl – tai, kas yra paprastai laikoma kraujo perpylimo komplikacija, O grupei pravertė kaip apsisaugojimo mechanizmas. Tačiau neteisingu keliu nukreiptas įgimtas imuninis reaktyvumas gali kartais pakenkti gerai sveikatai. O grupė gali būti linkusi į tam tikras ligas tokias kaip opą ar skydliaukės sutrikimus. Šeštame dešimtmetyje buvo atrasta, kad O kraujo grupę turintys žmonės du kartus dažniau nei kiti serga įvairiomis opomis. Laikui bėgant šios išvados buvo dar daug kartų patvirtintos.

Stipriosios ir silpnosios O kraujo grupės pusės

Jau minėjome, kad O grupė yra linkusi į padidėjusį skrandžio rūgštingumą. Dar vienas ir, tikriausiai, dar svarbesnis bruožas – šių žmonių organizmas lengvai virškina maito produktus, kuriuose gausu baltymų ir riebalų. Taip yra todėl, kad O kraujo grupę turinčių žmonių virškinimo trakte slapčia tūno kur kas daugiau dviejų chemikalų: šarminės fosfatazės fermento ir lipoproteino, vadinamo ApoB48. Todėl jų organizmas ne tik efektyviau įsisavina gyvūninės kilmės cholesterolį, bet ir greičiau normalizuoja virškinimo trakto veiklą ir geriau įsisavina kalcį. Tačiau už privalumus reikia sumokėti: paprastieji angliavandeniai, ypač gaunami iš grūdų, greičiau paverčiami riebalais arba trigliceridais. Taip pat dauguma grūdų turi reaktyvaus baltymo, vadinamo lektinu, kuris gali įaudrinti O grupės imuninę sistemą, o to pasekmės – nepageidaujamas uždegimas ir autoimunitetas.

Valdykite savo O grupės stresą

Genetinis protėvių palikimas verčia O kraujo grupės atstovus atsakyti staigiu “kovok arba bėk”. Tačiau, nors anksčiau toks atsakas į stresą buvo gyvybiškai svarbu, šiuolaikiniame pasaulyje jis ne visada toks naudingas. Stresas gali sukelti perdėto pykčio, susierzinimo priepuolius, hiperaktyvumą ar net stiprų cheminį disbalansą, sukeliantį maniakinį priepuolį. Kadangi dopamino išskyrimą ir pasitenkinimo jausmą sieja stiprus sąveikaujantis ryšys, pervargę, prislėgti arba nuobodžiaujantys O kraujo grupę turintys žmonės sunkiau atsispiria destruktyviam elgesiui, įskaitant lošimą, aštrių pojūčių siekimą, rizikavimą, piktnaudžiavimą tam tikromis medžiagomis ir impulsyvumą. Siekiant išvengti per didelio streso, gydytojai siūlo laikytis O kraujo grupės dietos, kurios pagrindas – neriebi mėsa, daržovės ir vaisiai, vengti kviečių bei pieno produktų, kurie gali sukelti virškinimo ir sveikatos problemas. Taip pat daktaras siūlo vengti kavos ir alkoholio. Kofeinas gali būti ypač pavojingas, nes jis pakelia adrenalino ir noradrenalino lygį, kuris ir taip aukštas O kraujo grupę turinčių žmonių organizme.

Pasistiprinkite: svarbus fizinio aktyvumo elementas

O grupei labai naudingos greitos reguliarios treniruotės, metančios iššūkį širdies ir kraujagyslių bei raumenų sistemoms. Bet nauda yra didesnė nei vien tik geras fizinis pasiruošimas. Taip pat šios kraujo grupės atstovams padeda punktuali chemikalų gaminimo sistema. Fizinės veiklos metu organizme gaminami neuromediatoriai, kurie tonizuoja visą sistemą. Sportuojantys O kraujo grupės atstovai paprastai yra emociškai stabilesni. Taip yra todėl, kad Jūsų chemikalų pernešimo sistema – gerai sureguliuota ir efektyvi. Šios grupės gera fizinė sveikata ir emocinis balansas labiau nei kitų grupių priklauso nuo fizinio aktyvumo. Siūloma reguliariai sportuoti 3–4 kartus per savaitę. Norėdami pasiekti geriausių rezultatų, skirkite po 30–45 minutes aerobinei veiklai bent 4 kartus per savaitę. Jeigu Jums tai greitai atsibosta, pasirinkite 3–4 skirtingas treniruotes ir paįvairinkite rutiną.

Gyvenkite teisingai!

Be Jūsų kraujo grupei rekomenduojamų treniruočių ir maisto produktų, taip pat žemiau pateiksime kelias svarbiausias gyvenimo būdo strategijas:

  • Kurkite detalius planus tikslams siekti ir darbams atlikti – metams, mėnesiams, savaitėms, dienoms – kad išvengtumėte impulsyvumo.
  • Geriau keiskite gyvenimo būdą pamažu, o ne imkitės visko iš karto.
  • Visada, net ir užkandžiaudami, valgykite sėdėdami už stalo.
  • Kramtykite lėtai, o tarp kąsnių padėkite šakutę ant stalo.
  • Kai esate apimtas streso, nepriimkite svarbių sprendimų ir neleiskite pinigų.
  • Kai nerimaujate, imkitės fizinės veiklos.
  • Skirkite po 30–40 minučių aerobinei veiklai bent 4 kartus per savaitę;
  • Kai labai norite malonumo jausmą skatinančių medžiagų (alkoholio, cigarečių, cukraus), užsiimkite fizine veikla.

Gydytojai O grupei pataria: „Galvokite apie šią programą, kaip apie ilgalaikę strategiją. Tai ne trumpalaikis tikslas, bet gyvenimo būdas, kurio laikotės, kad būtumėte sveiki ir gerai jaustumėtės. Be abejo, protas ir kūnas yra susiję. Žinojimas, kad galime pakeisti savo genetiškai užprogramuotą ateitį, suteikia daug jėgų.“