Priešlaikinė ejakuliacija gali būti gydoma šiuolaikiniu ir veiksmingu metodu

Priešlaikinė ejakuliacija gali priversti vyrą jaustis labai blogai. Šią problemą išgyvenantis vyriškosios lyties atstovas gali nustoti pasitikėti savimi. Jis gali pradėti jausti nerimą ir baimes, netgi ieškoti pačių įvairiausių priežasčių, kad tik pavyktų išvengti intymumo, kad ir vėl nepasikartotų ta pati problema. Tik ar tikrai reikėtų taip užsisklęsti su priešlaikinės ejakuliacijos problema, kai daugeliu atvejų ją galima sėkmingai išspręsti? Tad kokios dažniausios pernelyg greito sėklos išmetimo priežastys ir koks gydymo metodas galėtų padėti prailginti laiką nuo lytinio suartėjimo pradžios iki jo kulminacijos bei padidintų galimybes geriau kontroliuoti šį procesą?

Kokios dažniausiai pasitaikančios priešlaikinės ejakuliacijos priežastys?

Priešlaikinė ejakuliacija gali kamuoti ir dėl psichologinių (psichogeninių), ir dėl fizinių (organogeninių) priežasčių ir dėl šių priežasčių komplekso. Šio lytinės sveikatos sutrikimo priežastys žinomos ne visuomet, tačiau pastebėta, kad jis pasireiškia dažniau, kai vyrui būdingos tam tikros fizinės ypatybės, pavyzdžiui:

  • Stebimas smegenų signalus perduodančių medžiagų disbalansas;
  • Būdingi hormonų apykaitos ir kiekio organizme pakitimai;
  • Kamuoja įvairios uždegiminės ligos. Ypatingai daug įtakos daro prostatos sutrikimai bei kitos lėtinės ligos ir negalavimai, tarkime, vyras turėjęs dubens organų operacijų ar yra patyręs stuburo traumą, kurios metu buvo pažeisti nugaros smegenys ir už tam tikrų sričių inervaciją atsakingos nervinės skaidulos;
  • Būdingas genetinis polinkis (tuomet priešlaikinė ejakuliacija būna įgimta arba trunkanti visą gyvenimą);
  • Kartu pasireiškia ir kitos lytinės disfunkcijos, pavyzdžiui, erekcijos sutrikimas.

Vis dėlto itin daug įtakos turi ir tam tikros psichologinės priežastys. Vertėtų išskirti tokias ypatybes:

  • Neigiami atsiminimai ir sukrečianti lytinio gyvenimo istorija;
  • Pernelyg anksti pradėtas lytinis gyvenimas;
  • Suformuoti tam tikri lytinio gyvenimo įpročiai, kurių gali būti itin sunku atsikratyti;
  • Nuolatinė nervinė įtampa (didelis stresas), depresija, kaltės ir baimės jausmas;
  • Nepasitikėjimas savimi ir savo galimybių nuvertinimas;
  • Nemeilė savo kūnui ir išvaizdai ar tam tikroms asmeninėms ypatybėms;
  • Tam tikri išgyvenimai, nesėkmės, nutikimai, kurie neigiamai veikia vyro psichologinę būseną, o ši daro neigiamą įtaką intymiam gyvenimui ir kitoms gyvenimo sritims;
  • Problemos poros santykiuose, nepakankamas išsikalbėjimas, bendravimo trūkumas, atšalę jausmai, partnerės nesupratingumas, kaltinimai ir kt.

Ką reikėtų žinoti apie ejakuliacijos procesą ir vaistinių preparatų, skirtų priešlaikinei ejakuliacijai gydyti, poveikį?

Vyro ejakuliacija pirmiausiai reguliuojama simpatinės nervų sistemos. Ejakuliacijos proceso kelias prasideda nugaros smegenų refleksų centre, o jį reguliuoja smegenų kamienas, susijęs su tam tikrais galvos smegenų branduoliais. Manoma, kad ejakuliacijos procesui labai svarbus serotoninas – biologiškai aktyvi medžiaga ir neurotransmiteris, kitaip vadinamas laimės hormonu. Vaistai, sukurti trukmei iki ejakuliacijos prailginti ir šio proceso kontrolei pagerinti, pirmiausiai slopina serotonino reabsorbciją neurone, taip pat stiprina nervinio impulso nešiklio poveikį presinapsiniams ir posinapsiniams receptoriams. Būtent dėl to šie vaistai priskiriami selektyviųjų serotonino reabsorbcijos inhibitorių grupei. Anksčiau buvo vartojami vaistai, pirmiausiai skirti kitoms ligoms, pavyzdžiui, depresijai gydyti. Dabar egzistuoja preparatas, sukurtas specialiai šiai problemai spręsti.

Kada gali prireikti medikamentinio gydymo?

Lietuvoje yra vienintelis geriamas vaistas, kuris skirtas būtent priešlaikinei ejakuliacijai gydyti. Jis gali būti skiriamas 18-64 metų amžiaus suaugusiems vyrams, tačiau tik tiems pacientams, kurie atitinka visus išvardytus kriterijus:

•                    laikas iki ejakuliacijos po įsiskverbimo į makštį (intravaginalinės ejakuliacijos latentinis periodas) trumpesnis negu dvi minutės;

•                    nuolatinė arba pasikartojanti ejakuliacija po minimalios seksualinės stimuliacijos prieš įsiskverbiant, skverbiantis ar iškart įsiskverbus į makštį ir anksčiau, nei to nori pacientas;

•                    pacientas dėl priešlaikinės ejakuliacijos labai kenčia ir patiria didelių psichologinių sunkumų santykiuose su partnere;

•                    pacientui būdinga bloga ejakuliacijos kontrolė;

•                    pacientui priešlaikinė ejakuliacija pasireiškė daugeliu atvejų, bandant lytiškai santykiauti per praėjusius 6 mėnesius.

Šis vaistas vartojamas tik prireikus ir tik prieš planuojamus lytinius santykius – jo nereikia gerti kasdien ar kokiu nors kitokiu specialiu režimu. Dauguma vyrų gana gero efekto sulaukia jau po pirmosios vaisto dozės. Šis vaistinis preparatas netinkamas vyrams, kuriems nebuvo diagnozuota priešlaikinė ejakuliacija. Todėl dėl diagnozės patvirtinimo ir vaisto paskyrimo būtina kreiptis į gydytoją urologą. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Parengė vaistininkė Rūtelė Foktienė