Kaip įveikti užmaršumą?

Mūsų atmintis nepriklauso vien nuo amžiaus. Atminties „aštrumą“ nulemia daugybė faktorių ir veiksnių. Kokie jie ir ką daryti, kad nugalėtume savo užmaršumą, o smegenys „veiktų“ efektyviau?

Geros atminties draugai ir priešai

Gerą atmintį palaikyti padeda sveika mityba, tinkamas miego režimas, sportinė veikla – tiesiog rūpinimasis savimi. Ir, priešingai, pervargimas, didelis stresas, padrika mityba ir pernelyg sėslus gyvenimo būdas lėtina protinę veiklą, kenkia pažintinėms funkcijoms. Dėl to atminties sutrikimais gali skųstis ir visai jauni asmenys ar vidutinio amžiaus asmenys.

Žinoma, atminties sutrikimų tikimybė auga su amžiumi, vis dėlto tam tikrų medžiagų stoka ar deguonies trūkumas itin daug žalos gali padaryti ir jaunuolio smegenims. Atminčiai gali pakenkti ir vartojami vaistai ar žalingi įpročiai, kuriais piktnaudžiaujama. Tad rūkymas, alkoholis, įvairios psichotropinės ir narkotinės medžiagos – tikri geros atminties priešai. Įtakos turi ir tam tikros nervų sistemos ligos, tokios kaip smegenų trauma, insultas, neurodegeneracinės ligos ir kt. Vis dėlto gyvenimo būdo svarba atminčiai – taip pat labai didelė.

Atminties sutrikimai nėra susiję tik su senyvu amžiumi

Dažnas galvoja, kad užmaršumas senstant – visiškai normalus dalykas. Iš dalies taip, nes bėgant metams natūraliai lėtėja smegenų veikla ir silpnėja nervų sistemos sugebėjimai. Vis dėlto pirmieji atminties sutrikimai gali rodyti ir jau besivystančias neurodegeneracines ligas, tad visuomet geriau pasikonsultuoti su gydytoju. Be to, atminties sutrikimais ne taip jau ir retai skundžiasi ir visai jauni žmonės. Ir tai vienas dažniausių šiandieninių skundų, nes mokymosi ir darbo efektyvumui gera atmintis – be galo svarbi. Atminties sutrikimais, varginančiu užmaršumu ir nepakankamu sugebėjimu kažką įsiminti dažniausiai skundžiasi daug ir intensyviai besimokantys, sunkiai protiškai dirbantys asmenys. Be to, atminties sutrikimai siejami ir su nesubalansuota bei nepilnaverte mityba, didele nervine įtampa, per mažu fiziniu aktyvumu. Tad vertėtų pabrėžti, kad smegenims svarbus ne tik tinkamas maistas, bet ir fizinė veikla, kuri padeda paskatinti medžiagų apykaitą ir „pristatyti“ smegenų audiniams daugiau deguonies.

Maistas smegenims

Geriausia stengtis, kad mityboje netrūktų nei natūralių antioksidantų, nei vitaminų, nei mineralinių medžiagų, nei aminorūgščių ar Omega rūgščių. Puikus maistingo ir smegenims naudingo maisto pavyzdys – šviežias vištos kiaušinis, kuriame yra labai daug vertingų medžiagų – baltymų, vitaminų, mineralų. Žinoma, jų nereikėtų valgyti per daug dėl gana didelio cholesterolio kiekio.

Gyvulinius riebalus dažniau reikėtų keisti augaliniais riebalais ir vartoti daugiau šalto spaudimo augalinių aliejų. Linų sėmenų, alyvuogių ar avokadų aliejai yra puikūs Omega riebiųjų rūgščių šaltiniai. Labai naudingi ir žuvų taukai – įrodyta, kad jie gali padėti palaikyti smegenų veiklą, protinius gebėjimus ir prisidėti prie atminties pagerinimo bei darbingumo padidėjimo.

Vertėtų valgyti liesos raudonos mėsos, natūralios paukštienos ir riebios žuvies, pieno produktų ir kitų puikių aminorūgščių šaltinių. Svarbu nepamiršti vaisių ir daržovių teikiamos naudos – juose gausu ne tik vitaminų ir mineralų, bet yra ir antioksidantų, kurie padeda apsaugoti smegenų ląsteles nuo oksidacinio streso sukeliamos pažaidos Tarkime, ypatingai dideliu antioksidantų kiekiu pasižymi taip vadinamas supermaistas, prie kurio priskiriami brokoliai, špinatai, įvairios ryškios daržovės, vaisiai ir uogos, pavyzdžiui, morkos, mėlynės, gervuogės ir t.t. Naudingi ir riešutai – juose gausu įvairių vertingų medžiagų ir jie ypač maistingi. Ne be reikalo sakoma, kad graikinių riešutų forma panaši į smegenis – jais reikėtų pasimėgauti bent porą kartų į savaitę.

Jei patiriamas didelis krūvis, smegenims gali prireikti šiek tiek pagalbos

Kai mūsų smegenys patiria didelę nervinę įtampą, nepakankamai pailsi, tuomet ir gali prasidėti užmaršumo ir išsiblaškymo bei dėmesio koncentracijos problemos. Jei šis svarbus organas turi susitvarkyti su dideliu įsimenamos informacijos kiekiu ir niekada nesibaigiančiomis darbo užduotimis, jam gali prireikti šiek tiek pagalbos. Nors gyvenimo būdo svarba smegenų sveikatai ir protinei veiklai iš tiesų labai didelė, patiriant sunkiau suvaldomą krūvį gali būti naudingi tam tikri vaistiniai preparatai ir maisto papildai. Viena populiariausių grupių yra taip vadinami nootropai, kurie teigiamai veikia smegenų ląstelių metabolizmą, neuronų ir įvairių smegenų ryšius bei apsaugo smegenų audinius nuo aplinkos žalos. Nootropų grupės veikliosios medžiagos gerina atmintį ir gebėjimą mokytis. Veikdamos cholinerginius receptorius bei cholino apykaitą, tokios medžiagos didina neuronų aktyvumą. Tyrimais nustatyta, kad pacientams nootropų grupės medžiagos pagerina dėmesį, mokymąsi, atmintį, orientaciją ir kitus protinius sugebėjimus. Nootropus galima vartoti vienus ir derinant su kitais preparatais, pavyzdžiui, dviskiaučio ginkmedžio augaliniu ekstraktu. Renkantis nootropus, geriau pasirinkti naujesnės kartos dėl didesnio vaisto efektyvumo.

Paruošė vaistininkė Rūtelė Foktienė