Problema,  varginanti bent kas antrą ar  trečią vyrą

Priešlaikinė ejakuliacija arba per ankstyvas sėklos išmetimas retkarčiais gali pasitaikyti kiekvienam vyrui. Ir taip gali nutikti bet kada, nepriklausomai nuo jo amžiaus. Jei tokia situacija netrikdo ir tampa tik vyriškų pokalbių juokeliu, kuris tikrai nieko neįžeidžia – tuomet nieko tokio. Problema tampa kur kas rimtesnė, jeigu vyrui ji kelia neigiamus jausmus ir priverčia vengti lytinio artumo, nes „ir vėl nutiks taip pat“ arba „ir vėl turėsiu pajusti tuos pačius išgyvenimus bei gėdą dėl pernelyg trumpo lytinio akto“. Tad kas ta priešlaikinė ejakuliacija? Kada galima ją įtarti? Kokios dažniausios jos priežastys? Ir ką gi tokiu atveju daryti – ar laukti, kol problema išsispręs pati, ar ieškoti pagalbos savarankiškai, ar kreiptis į specialistą?

Kas yra priešlaikinė ejakuliacija?

Tarptautinė seksualinės medicinos draugija (angl. International Society for Sexual Medicine; ISSM) visą gyvenimą trunkančią, įgimtą arba pirminę priešlaikinę ejakuliaciją apibrėžia kaip „vyrų lytinės funkcijos sutrikimą, pasižymintį: ejakuliacija, kuri visada arba beveik visada įvyksta praėjus maždaug vienai minutei po įsiskverbimo į makštį arba netgi anksčiau; negalėjimu atitolinti ejakuliacijos beveik kiekvieno įsiskverbimo į makštį metu; ir neigiamomis asmeninėmis pasekmėmis, kaip antai įtampa, nepatogumo bei nusivylimo jausmu ir (arba) lytinio artumo vengimu“. Tai trys pagrindiniai galimo lytinės funkcijos sutrikimo požymiai – trumpas laikas iki sėklos išmetimo, savikontrolės stoka ir neigiami dėl to patiriami jausmai. Daugiau informacijos apie priešlaikinę ejakuliaciją galite rasti informatyviame internetiniame puslapyje. Jame rasite ir specialų testą, kuris padės įvertinti, ar ir Jus galimai kamuoja priešlaikinė ejakuliacija.

Kada ir dėl kokių priežasčių gali išsivystyti priešlaikinė ejakuliacija?

Priešlaikinė ejakuliacija vyrą gali kamuoti ir visą gyvenimą. Ji gali atsirasti tam tikrais jo gyvenimo momentais, tačiau jei tai pavieniai atvejai – nerimauti per daug nereikėtų. Vis dėlto būna ir taip, kad ši problema išsivysto gana netikėtai bet kuriuo gyvenimo momentu. Visą gyvenimą trunkanti arba įgimta priešlaikinė ejakuliacija vadinama pirmine, o bet kada gyvenime įgyta ir nuo bet kurio gyvenimo momento atsiradusi priešlaikinė ejakuliacija vadinama antrine. Antrinio tipo ankstyva ejakuliacija išsiskiria tuo, kad prieš tai lytinių santykių trukmė buvo normali ir nekėlė vyrui jokių įtarimų, nebent pasitaikydavo tik visiškai pavieniai atvejai. Gydymas skiriamas tuomet, kai problema kartojasi taip dažnai, kad trikdo lytinio gyvenimo kokybę ir galimai kenkia vyro fizinei, emocinei būklei bei kitoms gyvenimo sritims.

Viena įprasčiausių priešlaikinės ejakuliacijos išsivystymo priežasčių – nervinė įtampa. Ją vyras gali patirti prieš kiekvieną lytinį aktą. Ir čia iškyla įdomus kuriozas – nerimavimas dėl ankstyvos ejakuliacijos tik dar labiau padidina priešlaikinės ejakuliacijos tikimybę. Pastebėta, kad itin dažnai priešlaikine ejakuliacija skundžiasi naujas partneres turintys vyrai. Be to, ne taip jau ir retai ankstyvos ejakuliacijos epizodai kamuoja dėl ilgą laiką trukusio lytinių santykių stygiaus ar netgi visiško jų nebuvimo – vis dėlto jei viskas gerai ir vyro organizmas funkcionuoja normaliai, po keleto nepavykusių kartų situacija turėtų pasitaisyti.

Įdomiausia tai, kad labai daug priklauso ir nuo partnerės požiūrio į vyrą ir į galimą jo problemą – jei ji jo nepalaikys, iš jo juoksis ar net jį smerks, žemins, tuomet priešlaikinės ejakuliacijos pasireiškimo rizika dar labiau išaugs, o vyras jaus ypatingai neigiamus jausmus, pradės vengti suartėjimo su savo partnere. Be to, priešlaikinė ejakuliacija gali atsirasti ir dėl įvairių fizinių priežasčių, pavyzdžiui, didelio varpos galvutės jautrumo ar besivystančios erekcijos disfunkcijos, kuri neretai susijusi būtent su širdies ir kraujagyslių ligomis. Tad kai kuriais atvejais gali būti „kaltos“ ir mišrios priežastys.

Ką daryti?

Jei tekste matote save, tuomet nebedelskite ir kreipkitės į gydytoją urologą. Paprastai gilėjanti problema neišsisprendžia savaime, tad specialistas padės įvertinti problemos mastą ir paskirs tinkamiausią gydymą. Be to, gali padėti tam tikros elgsenos technikos ar psichoterapija. Labai svarbus ir partnerės palaikymas.

Būtina pridėti ir tai, kad Lietuvoje jau pasiekiamas geriamasis vaistas, kuris skirtas būtent šiai problemai gydyti. Šis vaistinis preparatas pailgina laiką iki sėklos išmetimo ir gali pagerinti ejakuliacijos kontroliavimą. Tai gali padėti sumažinti nusivylimą ar nerimą dėl greitos ejakuliacijos. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Parengė vaistininkė Rūtelė Foktienė