Kalėdos ! Kaip valgyti sočiai, bet sveikai?
Maistas gali būti ir sotus, ir sveikas. Bet ar gali jis būti tuo pačiu ir skanus? Žinoma, kad taip – tereikia šiek tiek Jūsų išradingumo ir net šaltuoju metų laiku pavyks nebadaujant išsaugoti norimas figūros linijas. Jūsų dėmesiui – keletas paprastų idėjų, kurias galite koreguoti pagal savo pomėgius ir norus. Mažiau kepto – daugiau troškinto maisto. Mažiau transriebalais prisotintų pyragaičių – daugiau keptų obuolių. Mažiau riebios mėsos – daugiau daržovių. Tegul sveikesnė mityba tampa Jūsų įpročiu ir išradingumo įrodymu!
PlačiauKą mokslas jau žino apie gerąsias bakterijas ir jų naudą?
Prebiotikai ir probiotikai naudingi ne tik virškinimo sistemai. Pasirodo vis daugiau įrodymų, kad gerosios bakterijos (probiotikai) ir jų mitybai svarbūs substratai (prebiotikai, pavyzdžiui, maistinės skaidulos) turi reikšmingą įtaką daugybei fiziologinių reakcijų. Įdomu tai, kad mikrofloros būklė itin svarbi imuninės sistemos veiklai. Tai reiškia, kad sveiką virškinimo traktą galima drąsiai prilyginti stipriai imuninei sistemai. Šiame straipsnyje trumpai aptarsime ir kitą naudą, kurią gali suteikti probiotikai ir prebiotikai.
PlačiauObuolių naudą išmatuoti būtų sunku
Sena užsienio patarlė sako, kad vienas obuolys per dieną padeda išvengti gydytojo arba bent jau nutolinti apsilankymą. Kodėl? Ogi todėl, kad obuoliai – itin naudingi vaisiai, kuriuos dietologai be atvangos liaupsina ir kiekvienam per dieną rekomenduoja suvalgyti bent po kelis raudonskruosčius. Pageidautina, kad jie būtų pirkti ne prekybos centre, o parsivežti iš kaimo arba bent jau įsigyti iš patikimų augintojų.
PlačiauŠie mitybos principai Jūsų širdžiai tikrai patiks
Sveika ir subalansuota mityba – vienas iš svarbiausių širdies ir kraujagyslių ligos prevencijos priemonių. Šio sveikatai naudingo įpročio geriausia mokytis dar vaikystėje, tad jei Jums nebuvo diegiamos sveikos mitybos taisyklės, tai mokykite to bent jau savo vaikus. Pasidalinsime keletu principų, kaip reikėtų maitintis, norint ilgiau išsaugoti sveiką širdį ir kraujagysles.
Plačiau5 maisto produktui širdžiai
Širdies ir kraujagyslių ligos pirmauja mirčių sąraše – tai vis dar dažniausia priežastis, kodėl anapilin išeina ir gana jauni žmonės. Nors tai didelė sveikatos ir ekonominė problema, tačiau toli gražu ne visi imasi profilaktinių priemonių. Jau labai maži vaikai maitinasi sūriomis ir aliejuje skrudintomis bulvytėmis, o daugybė suaugusių asmenų dėl beprotiško gyvenimo tempo kasdien valgo greitąjį maistą, nervingumą malšina alkoholiu ir cigaretėmis…
PlačiauBurnos opelės arba žaizdelės -ką daryti ?
Aftinis stomatitas yra vienas iš dažniausiai pasitaikančių burnos gleivinės pažeidimų tipų. Jis gali gerokai apkartinti kasdienybę. Sergant šia liga atsiranda daugiau ar mažiau opelių. Burnos opelės arba žaizdelės (dar kitaip žinomos kaip aftinės opos) gali trukdyti valgyti, gerti, kalbėti ir valytis dantis, mat net 1-2 mm skersmens burnos ertmės pažeidimai gali būti lydimi gana stipraus skausmo, trukdančio pilnavertiškai mėgautis visais gyvenimo teikiamais malonumais. Dažnai pasikartojantis opų susiformavimas žmogui atneša ne tik fizinių, bet ir emocinių kančių, tad problemą spręsti būtina.
PlačiauMokslininkai: dėl prastos mitybos sukeltų ligų miršta daugiau žmonių nei dėl rūkymo
Žurnale „The Lancer“ balandį aprašytas tyrimas, kuriame analizuotas prastos mitybos poveikis žmonių sveikatai visame pasaulyje. Nustatyta, kad 2017 m. 1 iš 5 mirčių pasaulyje sukėlė būtent nesveika mityba, t.y. 11 mln. žmonių mirė dėl prastos mitybos sukeltų ligų, o ypač dėl to, kad vartojo per daug druskos ir per mažai vaisių, daržovių ar visadalių grūdų produktų. Nesveika mityba – tiesus kelias į širdies ligas, 2 tipo cukrinį diabetą, vėžį.
PlačiauKiek ilgai galima laikyti maistą šaldiklyje?
Manote, kad maistas šaldiklyje amžinai išliks tinkamas valgyti? Ne visai. Viskas priklauso nuo maisto – mėsa, žuvis, daržovės ar kt. maisto produktai gali būti laikomi šaldiklyje ne vienodą laiką. Svarbi ir šaldiklio temperatūra, tad norėdami kuo ilgiau išsaugoti maistą, temperatūrą nustatykite iki -18 C. Taigi, kiek ilgai galima laikyti maistą šaldiklyje nesibaiminant sau pakenkti?
PlačiauKą valgyti, kad išvengtumėte krūties vėžio?
Spalis – kovos su krūties vėžiu mėnuo. Krūties vėžys – dažniausia moterų onkologinė pasaulyje. Vieni gyvenimo būdo įpročiai, pavyzdžiui, alkoholio vartojimas didina tikimybę, kad susirgsite krūties vėžiu, o kiti, atvirkščiai, gali padėti išvengti šios ligos. Štai tinkama mityba krūties vėžio tikrai neišgydys, bet nežymiai pakeisdami savo kasdienį racioną, galite krūties vėžiui užkirsti kelią:
PlačiauKodėl verta valgyti bananus?
Bananai – kalio, antioksidantų ir kitų naudingųjų medžiagų šaltinis, naudingas ir dėl daugelio kitų dalykų. Kokių?
PlačiauŽenklai rodantys, kad valgote per sūriai
Mėgstate valgyti sūriai, bet galvojate, kad tikrai nevartojate per daug druskos? Atkreipkite į šiuos ženklus, pranešančius, kad vis dėlto turėtumėte riboti druskos vartojimą
PlačiauMėlynės – dar neįvertintas supermaistas
Vaikystėje mamos mums nuolat kartojo, kad reikia valgyti vaisius ir daržoves, o dabar mokslininkai vieningai sutaria: mėlynės – dar pakankamai neįvertintas supermaistas, kurį tuoj pat turime įtraukti į savo mitybą.
PlačiauKaip valgyti sąmoningai?
Jei kada nors žiūrėdami TV sukrimtote bulvių traškučių pakelį ar darbe skubėdami prie kompiuterio ekrano pietavote, vadinasi, žinote, ką reiškia valgyti ir net nelabai žinoti, ką ar kiek suvalgote. Sąmoningai valgydami galite tai pakeisti.
Plačiau6 nauji/seni moliūgų panaudojimo būdai
Ruduo – moliūgų metas, kai parduotuvių, turgų ar kitų prekybos vietų lentynas nukloja šie oranžiniai gražuoliai. Moliūgas ne tik graži, bet ir itin sveika, virškinimą lengvinanti ląstelienos, širdžiai ir kraujagyslėmis reikalingo kalio, vitaminų A ir C gausi daržovė. Moliūgą galite suvartoti visą – nuo sėklų iki žievelės. Jei moliūgų pyragai jau ima įgristi, išmėginkite šiuos naujus moliūgų panaudojimo būdus:
PlačiauKaip įveikti priklausomybę saldumynams?
Ar kada sočiai prisivalgėte, bet vis tiek užsisakėte ir deserto? O gal kada darbe ranka pati siekė sausainių ant stalo, nors nelabai jų ir norėjote? Atsispirti saldumynų potraukiui – sudėtinga, kartais, rodos, net neįmanoma.
Plačiau
Kur panaudoti obuolius?
Ruduo – tikras obuolių metas: obuolius skiname, spaudžiame obuolių sultis, kepame obuolių pyragus, verdame obuolienes ir t.t. Jei šiemet jus nudžiugino obuolių derlius, pateikiame kelis netikėtus būdus, kur dar galėsite panaudoti obuolius.
PlačiauKą daryti (ir ko nedaryti) kovojant su akne?
Rodos, atsisveikiname su paauglyste ir turėtume atsisveikinti ir su dažna paauglystės problema – spuogais, ar ne? Vis dėlto, neretas suaugęs žmogus taip pat vargsta dėl spuogų. Dermatologai nesutaria, kodėl ir suaugusius kartais kamuoja spuogai, vis dėlto, kai kurie specialistai mano, kad įtakos tam gali turėti ir šiuolaikinė mityba. Manoma, kad išberti gali pavalgius pieno produktų, saldžių ar perdirbtų gaminių, tačiau Bostone dirbanti dermatologė Gretchen Frieling pastebi, kad „nenustatyta, kad vieni ar kiti produktai sukelia aknę, pastebimos tik tam tikros tendencijos, o įvairūs maisto produktai skirtingus žmones veikia skirtingai.“
PlačiauKaip kasdien valgyti kuo daugiau žalumynų?
Nemėgstate salotų? Yra ir kitų būdų, kaip kasdien gauti kuo daugiau organizmui reikalingų žalumynų.
PlačiauKą valgyti užkietėjus viduriams?
Vidurių užkietėjimas – viena dažniausiai pasitaikančių virškinimo trakto problemų, kai žmogus tuštinasi mažiau nei triskart per savaitę. Jei ir jus vargina vidurių užkietėjimas, padėti sau galite ne tik gerdami vaistus, bet, visų pirma, į savo mitybą įtraukdami šių produktų:
PlačiauNorite džiaugtis geresne atmintimi ar būti energingesni? Gerkite vandenį!
Mokslininkai vieningi: gerdami užtektinai vandens, būsime kur kas sveikesni. Tad kodėl gi taip svarbu nepamiršti, nenumoti ranka ir gerti užtektinai vandens?
Plačiau