Sveiki produktai, žadinantys aistrą
Paprastai afrodiziakus įsivaizduojame kaip ypatingus, egzotiškus patiekalus ar produktus. Tačiau iš tiesų beveik visi valgomi produktai vienoje ar kitoje kultūroje tam tikru laikotarpiu buvo laikomi afordiziakais.
PlačiauAr tikrai žarnyno infekcijos pavojai slypi tik vištienoje?
Kampilobakteriozė – viena iš dažniausiai pasitaikančių žarnyno infekcijų (kur kas dažnesnė, nei salmoneliozė ar šigeliozė), kurią sukelia Campilobacter bakterijos. Negydant šios infekcijos, bakterijos iš organizmo natūraliu būdu gali būti šalinamos net iki 2-7 savaičių, o žmogaus organizmas ir imunitetas smarkiai nusilpsta. Nors dėl šios ligos žmonės neretai kaltina užkrėstą vištienos mėsą, gydytojai atkreipia dėmesį, kad didelė galimybė susirgti egzistuoja ir valgant jautieną, kiaulieną, avieną ar jūrų žuvį, tačiau laikantis pagrindinių higienos taisyklių, nemalonaus negalavimo galima išvengti.
PlačiauŽuvis naudinga visiems
Kuo naudinga mūsų organizmui žuvis? Kokios žuvys geriausios? Ar jos gali sukelti alergiją? Kaip išsirinkti kokybišką žuvį? Apie tai kalbėjomės su Lietuvos sveikatos mokslų universiteto gydytoja alergologe-pulmonologe doc. m. dr. Egle Vaitkaitiene.
PlačiauMaitinamės sveikai: ką pasirinkti?
Kaip greitai numesti svorio ir jo nesusigrąžinti? Ar įmanoma sportuoti ir gauti energijos vien tik iš daržovių? Šie ir dar daugiau klausimų kyla pradėjusiems sportuoti ar laikytis sveikos gyvensenos. Tad, kaip nesuklysti ir iš tikrųjų pradėti sveikai maitintis, norint numesti svorio, pataria asmeninis treneris ir kultūristas, knygos „Tobulas kūnas“ autorius ir Kilo.lt vadovas Andrius Pauliukevičius.
PlačiauGydytoja: patarimai sveikesnėms šventėms
Pamažu sulaukėme gražiausių metų švenčių, kai galime pabūti su pačiais artimiausiais mums žmonėmis, pasidalinti šiluma ir gerumu. Dažniausiai didžiausios metų šventės neįsivaizduojamos be gausaus šventinių patiekalų ir gėrimais nukrauto stalo ir deja.. persivalgymo. Tačiau šventės gali būti ne tik prasmingos, linksmos, bet ir sveikos.
PlačiauPaprastos gudrybės norint išvengti persivalgymo
Artėja neišvengiamas metų pabaigos švenčių maratonas. Pagrindinis šeimos ar draugų susibūrimų akcentas dažniausiai būna toks pats – skanus kaloringas maistas.
PlačiauVartoti mažiau druskos – paprasta: 7 patarimai, kurie tikrai padės
Visi žinome, kad vartoti daug druskos yra nesveika. Tačiau daugeliui žmonių sunku atsisakyti šio prieskonio, nes manoma, jog maistas be druskos bus beskonis. Ar toks įsitikinimas turi pagrindo?
PlačiauJei virtuvėje apsigyveno maistinės kandys
Namuose priviso maistinių kandžių. Viską išvalau, išmetu sugedusias kruopas, bet po mėnesio kito vėl tas pats. Didžiausia bėda, kad turiu įtarimą, jog būsiu išvirusi vaikui košę su kirmėlėtomis manų kruopomis. Kadangi kirmėlių buvo nedaug, laiku nepastebėjau. Ar tokios kruopos gali pakenkti žmogaus sveikatai?
PlačiauGraikiniai riešutai: kuo naudingi ir kada juos valgyti?
200 tonų. Tokį kiekį graikinių riešutų per metus suvartoja lietuviai. Pasak gydytojos dietologės Evelinos Cikanavičiūtės, vitaminai, antioksidantai gaunami su šiais riešutais yra svarbūs imuninei organizmo funkcijai, smegenų veiklai, kovai su laisvaisiais deguonies radikalais bei uždegiminiais organizmo procesais.
PlačiauMityba pasninko metu: kaip nesuklysti ir nepakenkti savo sveikatai?
Advento laikotarpiu, trunkančiu keturias savaites, daugelyje šalių įprasta pasninkauti. Dalis tai daro dėl tradicijų, kiti naudojasi juo kaip galimybe apsivalyti savo organizmą. Tačiau būtent pastarasis tikslas sulaukia nemažai dietologų ir kitų mitybos specialistų kritikos.
PlačiauNorite išvengti vėžio – kontroliuokite mitybą
Suvartojamo maisto kokybė ir kasdieniai mitybos įpročiai lemia ne tik sveikatos būklę, bet ir prisideda prie rimtesnių susirgimų. Tikimybė susirgti tam tikromis vėžio formomis net iki 80 proc. gali priklausyti nuo suvartojamo maisto. Nors egzistuoja ir kiti rizikos veiksniai, tokie, kaip gyvenimo būdas ar genetika, vis dėlto maistas yra vienas reikšmingiausių veiksnių, darančių įtaką sveikatai. Nors daugeliui sunku patikėti tokia, rodos, pernelyg paprasta, išeitimi, tinkamai sureguliavus mitybą tikimybė susirgti vėžiu sumažėja nuo kelių iki keliolikos kartų.
PlačiauAr reikia tapti žaliavalgiu norint gyventi sveikiau?
Tiek visame pasaulyje, tiek Lietuvoje vis dažniau girdima kalbų apie vegetarizmą ir žaliavalgystę. Dažniausiai mąstoma, kad tokie žmonės maitinasi sveikiau, nes tiesiog nevalgo mėsos, o į savo mitybos racioną įtraukia daugiau daržovių, vaisių ir riešutų. Retai abejojama, ar tokie žmonės maitinasi sveikiau, tačiau dažną nuo šios mitybos atbaido ne tik žinių trūkumas, bet ir tai, kad siekiant gyventi sveikiau, reikia tam skirti daugiau lėšų.
PlačiauBertoletijos: ir imunitetui, ir vyriškumui stiprinti
Žemės, lazdynų, migdolų ar graikinius riešutus lietuviai naudoja tiek įvairiems patiekalams ruošti, tiek užkandžiauti. Visi puikiai žinome jų teikiamą naudą – riešutuose gausu baltymų, mineralų, vitaminų, nesočiųjų riebalų rūgščių ir skaidulų, kurios mažina cholesterolio kiekį kraujyje ir padeda išvengti daugelio širdies ligų.
PlačiauKaip skaniai ir nebrangiai papietauti?
Pietūs – pati svarbiausia mūsų dienos dalis, nuo kurios priklauso likusi mūsų dienos energija, savijauta, nuotaika ir net geras nakties miegas. Todėl turime pavalgyti vertingus ir sočius pietus. Tačiau dažnas iš mūsų tiek įsisukame į dienos darbus, kad neretai tiesiog užmirštame pavalgyti.
PlačiauNors medikai pripažįsta augalinės mitybos naudą, iki sveikatos sistemos pokyčių Lietuvai dar reikia subręsti
Jei kam nepavyko iš anksto užsiregistruoti šią dieną vizitui pas savo gydytoją, tai greičiausiai todėl, jog šiandien Tarptautinėje gyvenimo būdo medicinos konferencijoje vyksta pirmasis dialogas tarp Lietuvos ir užsienio medikų apie sveiką mitybą ir jos praktiką medicinoje.
Plačiau4 svarbiausi sveikos mitybos principai
Organizmui, kaip ir automobiliui, reikalingas tinkamas „kuras“. Būtent maistas yra tas kuras, kuris organizmo ląsteles aprūpina energija. Jei maitinantis Jums įprasta sukimšti picą ar karbonadą, nenuostabu, kad net ir pavalgę jaučiatės apsunkę ir pavargę, o ilgainiui pradedate justi kraujotakos sutrikimus, kamuoja viršsvoris ir kitos problemos.
PlačiauKofeino poveikis žmogaus organizmui – su saiku nėra blogai
Kofeinas – seniai žinomas ir pasaulyje plačiai vartojamas stimuliantas, kurio žmogaus organizmas tradiciškai gauna gerdamas kavą. Tačiau net ir nemėgstantys kavos žmonės kofeiną gauna iš įvairiausių kitų produktų, kaip, pavyzdžiui, šokolado ar gaiviųjų gėrimų. Apie šią medžiagą ir jos savybę daryti mus žvalesnius bei budresnius esame girdėjęnemažai, tačiau apie kofeiną galima pasakyti kur kas daugiau.
PlačiauMeniu, kurį siūlo sveikatingumo treneriai
Vienas trijų dramblių, ant kurių laikosi sveikas gyvenimo būdas, yra tinkama mityba, – sako legendinis fitneso treneris Julio Papi. Ir pataria pradėjus sportuoti neskubėti imtis drastiškų mitybos pokyčių.
PlačiauSveiko maisto šventė Raudondvario pilyje „Rudens gėrybės būro ir pono stalui“
2014 m. spalio 11 d. Lietuvos sveikuolių sąjunga rengia tradicinę sveiko maisto šventę, tradiciškai vykdavusią Palangoje, kuri šiais metais rengiama Raudondvario pilies dvare, Kauno rajone. Šių metų šventės tema -„Rudens gėrybės būro ir pono stalui“, skirta 2014-ųjų – K. Donelaičio metų progai.
PlačiauOrganizmo valymas: lengvai ir paprastai
Tinkamai maitintis reikia visą laiką
Įrodymais pagrįstos medicinos specialistai pritaria nuomonei, kad virškinamojo trakto ligomis nesergantiems žmonėms galima daryti iškrovos dienas ir valgyti vienos rūšies daržoves ar vaisius.