Baltymai, riebalai, angliavandeniai
Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto
sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės
medžiagos ir vitaminai. Kiekviena iš pagrindinių maisto medžiagų turi savo
funkcijas.
Baltymai
Organizmas vartoja baltymus audiniams
PlačiauĖduonies profilaktikai – juodosios slyvos
Juodosios džiovintos slyvos naikina bakterijas, kurios sukelia burnos ertmės ligas. Tokią hipotezę iškėlė meksikiečių medikas Chose Fausto Rivero.
Mintis apie šių vaisių antibakterines savybes gydytojui kilo
Mėlynės gali padėti apsisaugoti nuo gaubtinės žarnos vėžio
Mokslininkai teigia, kad mėlynėse yra medžiagų, kurios gali padėti
apsisaugoti nuo gaubtinės žarnos vėžio, praneša “Daily mail”.
Tikimasi, kad bus įmanoma išnaudoti šių uogų teigiamąsias savybes ir sukurti
piliules, kurias žmonės galės gerti kasdien.
Uogose rastas pigmentas
Mityba – kad nagai būtų gražūs, stiprūs ir sveiki
Kad nagai būtų gražūs, prižiūrime juos darydami manikiūrą ar juos lakuodami.
Tačiau to neužtenka. Kad nagai būtų sveiki, jais reikia rūpintis iš vidaus.
Subalansuota mityba yra labai svarbi jūsų nagams. Labai svarbu į kasdienį
mitybos racioną įtraukti svarbiausias maisto medžiagas,
Kovai su nutukimu – sriuba
Pensilvanijos universiteto specialistai, teigia, kad nutukimo problemas gali
padėti išspręsti “sriubos rėžimas”, praneša “Elta”.
“Sriubos rėžimą” mokslininkai išbandė su savanoriais. Tyrimo metu jiems pavyko
penktadaliu sumažinti gaunamų kalorijų skaičių palyginti su tais, k
Nuo vėžio – avokadai
Avokadai gali užkirsti kelią burnos ertmės vėžiui. JAV
mokslininkai iš Ohajo universiteto nustatė, kad aktyviosios
medžiagos, įeinančios į šių vaisių sudėtį, sunaikina kai kurias
vėžines ląsteles ir sustabdo sveikų ląstelių degeneraciją.
Specialistai iš Ohajo universiteto išspaudė ekstraktą iš
Kalifornijos avokado – labiausiai paplitusios ir labiausiai
prieinamos avokado rūšies (iš viso užregistruota per 500 avokado
rūšių). Ekstraktu buvo apdorojamos vėžinės ląstelės.
Šio
Vaikai ir druska
Vaikai iki ketverių metų, valgantys per daug druskos, rizikuoja
turėti sveikatos problemų, tokių kaip padidėjęs kraujospūdis.
4 metų vaikas Jungtinėje Karalystėje vidutiniškai suvartoja 4,7
g druskos per dieną,
Dieta ir sportas ilgina gyvenimą
Dviejų plataus masto tyrimų duomenimis, ilgo gyvenimo paslaptis
– griežtai prisilaikyti vadinamosios Viduržemio jūros dietos ir
reguliariai mankštinti kūną.
Jeigu jūs valgote daug žuvies, vaisių ir daržovių,
Per šventes suvalgome penkių dienų normą?
Maistas – vienas svarbesnių gyvenimo malonumų. Tad
nieko keista, kad dažnai jis tampa švenčių ašimi. Valgome viską iš eilės, o
pajutę, kad negalime sustoti, pasiteisiname: prasidėjus nuobodžiam darbymečiui,
vieno kito kilogramo, kuriame nusėda eilinė porcija,
Pusryčiai – kuras dienos pradžiai
Šiais laikais, kai visa laiką kažkur skubama ir vis rečiau randama laiko sau,
tokie dalykai kaip mitybos taisyklės ir režimas dažnai visai pamirštami. Turbūt
nedaugelis žino, jog specialistai rekomenduoja valgyti mažiausiai 3 – 4 kartus
per dieną.
Sveikas maistas nebūtinai brangus
Prekybos centruose pabrango beveik visi maisto produktai. Dabar prieš
perkant turi galvoti, ne ką šiandien valgysi, o už kiek. Domiuosi sveika mityba,
bet panašu, kad greitai negalėsiu sau leisti geriau maitintis. Apie ekologiškus
produktus jau net nekalbu
Riebus maistas didina krūties vėžio riziką
Atliktas
didelis tyrimas pateikė akivaizdžius įrodymus, kad riebus maistas pomenopauzinio
amžiaus moterims didina riziką susirgti krūties vėžiu, praneša BBC. Ankstesni
tyrimai su gyvūnais rodė, kad riebi mityba tiesiogiai susijusi su vėžio rizika
Kai maistas tampa nuodu
Dabartinė sveikatos apsaugos sistema nepajėgi laiku nustatyti ligų, nuo kurių
Lietuvoje miršta šimtai tūkstančių žmonių. Todėl pasirūpinti savimi turime
patys. Anot medikų, pradėti reikėtų nuo mitybos. Todėl L.T. medikų ir
teiraujasi: ką valgyti